In het kader van de lokale en provinciale verkiezingen op zondag 13 oktober laten we in drie opeenvolgende edities een aantal artsen aan het woord die zich politiek willen engageren. Ze streven ernaar het gemeentelijke (gezondheids)beleid mee te ondersteunen. Wat is de meerwaarde van het arts-zijn in de politiek? Wat triggert hun motivatie om op te komen bij de verkiezingen? Ontdek het in deze minireeks.
Dr. Freya Saeys (Open Vld) gaat al een hele tijd mee in de Vlaamse politiek. Sinds 2014 zetelde ze in het Vlaams Parlement en in 2019 was ze een periode deelstaatsenator. Eerder dit jaar koos Saeys, die tevens huisarts is, ervoor om uit de nationale politiek te stappen en vanuit de nieuwe partij Lebbeke Leeft een gooi te doen naar de burgemeesterssjerp.
Daarbij is haar achtergrond als huisarts een grote meerwaarde, zegt ze zelf. "Artsen bezitten specifieke eigenschappen waar de politiek nood aan heeft. Dankzij ons luisterend oor weten we goed wat er leeft bij de verschillende lagen van de bevolking. Maar ook onze manier van aanpakken, het zonder omweg op zoek gaan naar oplossingen, is een troef in het huidige politieke landschap. Een arts is in mijn ogen een verrijking voor zowel de nationale als lokale politiek." De stap enkele jaren geleden naar de nationale politiek kwam vanuit haar drive en passie om mensen te helpen. "Je wilt als huisarts vooral mensen helpen, maar ik botste tijdens mijn werk tegen een aantal zaken aan die voor frustratie zorgden. Denk bijvoorbeeld aan het tekort aan betaalbare en toegankelijke psychologische zorg of de problematiek rond kinderarmoede", zegt Saeys. "Als huisarts signaleer je deze zaken nog voordat ze de politiek bereiken." Saeys kijkt tevreden terug op haar periode in de nationale politiek, en dan vooral naar het doorbreken van het taboe rondom postnatale depressies. "Er was lang te weinig aandacht voor het thema. Op mijn initiatief dienden de meerderheidspartijen een resolutie in die het taboe moest doorbreken. De resolutie werd unaniem goedgekeurd en er kwamen extra plaatsen bij 'Moeder & Baby'-eenheden, er werden screeningsmethoden ontwikkeld en ook een expertisenetwerk", zegt de huisarts. "Normaal gesproken zie je niet meteen het effect van een resolutie in de praktijk, maar nu zagen we dat wel. Daar ben ik ontzettend trots op." Eerder dit jaar kondigde Saeys aan afscheid te nemen van de nationale politiek en zich te gaan richten op haar eigen gemeente Lebbeke. "Op nationaal vlak is de politieke mentaliteit enorm veranderd. Alles is veel harder en gepolariseerd geworden, waardoor er moeilijk zaken gedaan kunnen worden. Lokaal kan je voor mijn gevoel sneller een impact hebben en zaken effectiever realiseren." Saeys besluit: "Vanuit een lokaal politiek perspectief kan je veel problemen signaleren, die nationaal niet in je blikveld komen. En met dezelfde drive en passie die ik als huisarts heb om mensen te helpen, wil ik ook in de lokale politiek, hopelijk als nieuwe burgemeester van Lebbeke, een bijdrage leveren."
Verder lezen?
Registreer u om toegang te krijgen tot de inhoud van deze website.* Lees bovendien elke maand 4 gratis artikelen
* Artsenkrant, Belgian Oncology & Hematology News, ak update Specialist zijn medische vakbladen. De Belgische wetgeving zegt dat alleen artsen en zorgverleners met Rizivnummer deze mogen raadplegen. Dat geldt ook voor deze sites.
Artsenkrant-clubleden hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen
* Artsenkrant, Belgian Oncology & Hematology News, ak update Specialist zijn medische vakbladen. De Belgische wetgeving zegt dat alleen artsen en zorgverleners met Rizivnummer deze mogen raadplegen. Dat geldt ook voor deze sites.
Artsenkrant-clubleden hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen