Artsenkrant

Web weergave

In ons vorige nummer onthulden we dat 26 Vlaamse ziekenhuizencampussen met een spoeddienst bij hevige regenval kwetsbaar zijn voor pluviale overstromingen. Artsenkrant vroeg deze ziekenhuizen of ze zich bewust zijn van dit risico, of ze al problemen hebben ondervonden en welke maatregelen ze hebben genomen.

ACTUEEL

Diverse ethische thema's worden kort aangehaald in het regeerakkoord met bijzondere aandacht voor het begin en het einde van het leven.

ACTUEEL

De nieuwe federale regering wil verdergaan met de fundamentele hervorming van de ziekenhuisfinanciering en de hertekening van het ziekenhuislandschap.

ACTUEEL

Huisartsen en specialisten worden niet vergeten in het regeerakkoord van de Arizona-regering. Een niet-exhaustief overzicht van enkele opmerkelijke initiatieven die rechtstreeks impact hebben op de artsen.

ACTUEEL

AADM, ASGB/Kartel en BVAS reageren op het regeerakkoord en op de herbenoeming van Frank Vandenbroucke op Volksgezondheid. Ze verwachten dat de minister zijn hervormingen doorvoert in overleg met de artsen.

ACTUEEL

Vanaf 1 maart gaan 31 Dementie ReferentieArtsen, ofwel DRA's, officieel van start. Zij moeten andere artsen ondersteunen bij de zorg voor een patiënt met dementie en hun naasten.

ACTUEEL

Kinderen bewegen vandaag minder dan tien jaar geleden. Een betreurenswaardige evolutie die de volksgezondheid niet ten goede komt.

ACTUEEL

Tijdens de coronacrisis speelde infectiologe Erika Vlieghe als hoofd van de Groep van Experts belast met de Exit-Strategie (GEES) een grote rol bij het bepalen van het coronabeleid. Hoe blikt zij op die periode terug?

ACTUEEL

Met een reeks artikelen markeert Artsenkrant de start van de covid-19-pandemie vijf jaar geleden. Een aantal hoofdrolspelers uit deze periode blikken terug op memorabele en ingrijpende ervaringen, maar reflecteren eveneens over waardevolle lessen voor de toekomst.

ACTUEEL

Van de 21 ziekenhuizen die op onze vragen antwoordden, zeggen er zes dat ze effectief al met wateroverlast geconfronteerd werden. Ziekenhuizen nemen een hele reeks maatregelen om zich daartegen te wapenen.

ACTUEEL

De prevalentie van baarmoederfibroom, ook wel uterusmyoom of vleesboom genoemd, is bijzonder hoog. Deze bekkentumor is de frequentste tumor bij vrouwen en treft tot wel 80% van de vrouwen van vruchtbare leeftijd, stelt dr. Stavros Karampelas, hoofd van de Bleeding Clinic(1) en de endometriosekliniek van het UVC Brugmann. Baarmoederfibromen zijn niet zonder gevolgen: ze blijven tot vandaag de belangrijkste oorzaak van hysterectomie.

MEDISCH

Eva Schoeters, directeur van RaDiOrg, ziet meerdere positieve punten in het regeerakkoord dat de Arizona-partijen de laatste dag van januari afsloten. Nu komt het erop aan deze doelstellingen ook in de praktijk te brengen.

DOSSIER: ZELDZAME AANDOENINGEN

In 2023 keurde het Verzekeringscomité van het RIZIV een investering van 2,3 miljoen euro goed voor een proefproject rond vier ziekten: Parkinson, multiple sclerose (MS), amyotrofe laterale sclerose (ALS) en de ziekte van Huntington. Het doel is om patiëntenverenigingen de rol van casemanager te laten opnemen.

DOSSIER: ZELDZAME AANDOENINGEN

Rare Disorders Belgium (RDB) is een vzw gerund door vrijwilligers, die meer dan honderd patiëntenverenigingen bij elkaar brengt. De organisatie heeft als doel mensen met een zeldzame ziekte te informeren, te begeleiden en te ondersteunen, zodat hun zorgtraject zo min mogelijk obstakels kent. Yvan Lattenist, voorzitter van RDB, legt uit welke uitdagingen er zijn bij de behandeling van zeldzame ziekten en benadrukt het belang van patiëntenverenigingen.

DOSSIER: ZELDZAME AANDOENINGEN

De eerste resultaten van DNA-sequencing bij neonatale screening, bekend als 'Baby Detect', werden eind januari gepubliceerd in Nature Medicine. Deze genomische test, ontwikkeld door het Universitair Ziekenhuis van Luik (CHU de Liège), werd al uitgevoerd bij bijna 6.000 baby's. In vergelijking met de klassieke Guthrie-test spoort deze screening veel meer ziekten op, wat sneller behandelen mogelijk maakt.

DOSSIER: ZELDZAME AANDOENINGEN

Een enquête van Eurordis uit 2023 toont aan dat de meeste patiënten met een zeldzame ziekte en hun naasten graag een diagnose hadden gekregen bij de geboorte. De verwachte voordelen gaan verder dan enkel therapeutische winst.

DOSSIER: ZELDZAME AANDOENINGEN

Op 28 februari vindt de jaarlijkse Zeldzame Ziekten Dag plaats, dit jaar met als thema 'Zeldzaam, maar talrijk'.

DOSSIER: ZELDZAME AANDOENINGEN

Cardiomyopathie is een ziekte van de hartspier, die structureel en functioneel afwijkend is, terwijl er bij de patiënt geen sprake is van aandoeningen zoals coronair lijden, hypertensie, kleplijden of een aangeboren hartafwijking die ernstig genoeg zijn om het lijden van de hartspier te kunnen verklaren. Omdat er heel wat uiteenlopende beelden bestaan, spreekt men vaak in het meervoud van cardiomyopathieën.

DOSSIER

De aanleiding voor de uiteindelijke diagnose van een cardiomyopathie kan drieërlei zijn: symptomen, toevallige bevindingen of familiale screening.

DOSSIER

De behandeling van cardiomyopathie kan men stratificeren in drie niveaus: de algemene of symptomatische behandeling, de behandeling die specifiek gericht is op het fenotype, en de behandeling van de onderliggende etiologie of van de genetische oorzaak.

DOSSIER

Nieuwe behandelingen specifiek gericht op de etiologie van de verschillende vormen van cardiomyopathie hebben deze aandoeningen in de voorbije jaren meer en meer voor het voetlicht gebracht. Prof. Johan Van Cleemput (dienst cardiologie, UZ Leuven) bespreekt de recente en toekomstige therapeutische ontwikkelingen voor ATTR-cardiomyopathie, en voor obstructieve vormen van hypertrofische cardiomyopathie.

DOSSIER

In 'Zo gaat het beter', hun nieuwe boek dat vandaag verschijnt, geven Filip De Keyser en Heidi Van de Keere met honderd tips aan hoe iedereen elke dag een stapje voorwaarts kan zetten om de eigen gezondheid te verbeteren.

PRAKTIJK

Op 19 februari 2025 - morgen dus, als u deze krant op dinsdag leest - wordt het TRIO-platform operationeel. Dit is een online tool voor communicatie tussen huisartsen, arbeidsartsen en ziekenfondsen.

PRAKTIJK

De 'VW-bus' behoort tot de meest iconische modellen van Volkswagen. Sinds 2022 is die onder de naam ID.Buzz ook verkrijgbaar met elektrische aandrijving. Een trendy hebbeding voor milieubewuste, sportieve families.

PRAKTIJK

Het is misschien even wennen, maar het blijkt hartstikke gezond: eendenkroos, ook wel bekend als waterlinzen. Het groene spul mag vanaf deze maand verkocht worden als voedsel voor mensen. Het is het resultaat van jarenlang onderzoek van de Nederlandse Wageningen University.

VRIJE TIJD

Elk jaar kijken wielerfans reikhalzend uit naar het nieuwe wielerseizoen. Ook dr. Milan Holvoet, hoofdarts van Lotto Cycling Team. Dankzij zijn werk is de arts aanwezig op zo goed als elke klassieker, zoals de Tour de France, de Ronde van Vlaanderen, Parijs Roubaix, de Vuelta en de Giro.

ACHTERKRANT