Web weergave

Voormalig minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Magda De Galan (PS) is op dinsdag 17 september op 78-jarige leeftijd overleden. Dat liet Brussels PS-voorzitter Ahmed Laaouej weten op X.

ACTUEEL

Aan de hand van 'transparantiecodes' moeten artsen bij elektronische facturatie verduidelijken waarvoor ze een bijkomend honorarium bij ambulante prestaties aanrekenen. De verplichting zou ingaan op 1 oktober, maar die deadline wordt door de softwarehuizen wellicht niet gehaald.

ACTUEEL

Nieuwe 'transparantiecodes' moeten duidelijk maken waarvoor een bijkomend honorarium wordt aangerekend.

ACTUEEL

In Vlaanderen staat de eerstelijnszorg al jaren voor tal van uitdagingen. Zo zijn er steeds meer mensen met een chronische ziekte, stijgt het aantal personen dat langdurige zorg nodig heeft en worden patiënten steeds sneller naar huis gestuurd na een ziekenhuisopname. Ook verloopt de interdisciplinaire samenwerking binnen de sector niet overal even soepel.

ACTUEEL

Volgens de Oekraïense regering lijdt bijna 60% van de soldaten aan verschillende psychologische stoornissen. Gevangenschap, martelingen en gevechten zijn allemaal bronnen van onzichtbare trauma's, die vertienvoudigd zijn sinds het conflict in februari 2022 verhevigde. Onze collega's van Le journal du Médecin bezochten deze andere frontlinie in het conflict, van Lviv in het westen tot Pokrovsk in het oosten. We brengen het verhaal in drie afleveringen.

ACTUEEL

Met een kleine maand vertraging kunnen huisartsen dan toch sinds vorige week dinsdag, 17 september, hun geïntegreerde praktijk-premie 2023 aanvragen bij het Riziv. De termijn waarbinnen dat moet gebeuren, wordt verlengd tot en met 15 december.

ACTUEEL

Naar aanleiding van de 35ste verjaardag van Artsenkrant, konden onze collega's van Journal du Médecin Magda De Galan interviewen, meteen het laatste interview met onze krant.

ACTUEEL

Kamerleden Irina De Knop en Katja Gabriëls van Open Vld hebben een wetsvoorstel tot wijziging van de euthanasiewet ingediend. Bedoeling is het toepassingsgebied van de 'wilsverklaring euthanasie' uit te breiden.

ACTUEEL

In het kader van de lokale en provinciale verkiezingen op zondag 13 oktober laten we in drie opeenvolgende edities een aantal artsen aan het woord die zich politiek willen engageren. Ze streven ernaar het gemeentelijke (gezondheids)beleid mee te ondersteunen. Wat is de meerwaarde van het arts-zijn in de politiek? Wat triggert hun motivatie om op te komen bij de verkiezingen? Ontdek het in deze minireeks. Zowel dr. Sevilay Altintas als dr. Kevin Vereecken zijn geen onbekende gezichten in het Antwerpse politieke landschap. Vereecken maakt al ruim twaalf jaar deel uit van de gemeenteraad van Antwerpen en is daarnaast spoedarts. Zijn collega Altintas is oncoloog en zette zes jaar geleden haar eerste stappen in de gemeentepolitiek. Beiden hopen in oktober voor de N-VA hun positie in de gemeenteraad te kunnen continueren.

ACTUEEL

In het kader van de lokale en provinciale verkiezingen op zondag 13 oktober laten we in drie opeenvolgende edities een aantal artsen aan het woord die zich politiek willen engageren. Ze streven ernaar het gemeentelijke (gezondheids)beleid mee te ondersteunen. Wat is de meerwaarde van het arts-zijn in de politiek? Wat triggert hun motivatie om op te komen bij de verkiezingen? Ontdek het in deze minireeks. Dr. Freya Saeys (Open Vld) gaat al een hele tijd mee in de Vlaamse politiek. Sinds 2014 zetelde ze in het Vlaams Parlement en in 2019 was ze een periode deelstaatsenator. Eerder dit jaar koos Saeys, die tevens huisarts is, ervoor om uit de nationale politiek te stappen en vanuit de nieuwe partij Lebbeke Leeft een gooi te doen naar de burgemeesterssjerp.

ACTUEEL

Vandaag start de tiende editie van het postgraduaat in het gezondheidsrecht en de gezondheidsethiek van de Leerstoel AHLEC (Antwerp Health Law and Ethics Chair). Professor Filip Dewallens, hoogleraar medisch recht aan de UAntwerpen en managing partner van het bekende advocatenkantoor Dewallens & partners, is verantwoordelijk voor de eerste module, 'Organisatie van de gezondheidszorg'.

ACTUEEL

In het dossier dat een verzoeker om internationale bescherming overmaakt aan het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) worden soms gegevens gevraagd die verband houden met de fysieke en/of mentale gezondheid van de verzoeker. Omdat de praktijk leert dat de medische gegevens niet altijd accuraat worden meegegeven, vraagt het CGVS hier alerter voor te zijn.

ACTUEEL

Dat plasma- en bloeddonaties levens kunnen redden, is geen nieuws. Dat Rode Kruis-Vlaanderen voortdurend op zoek is naar nieuwe donoren evenmin. Om die nieuwe donoren te vinden, doet de organisatie een beroep op artsen.

ACTUEEL

Terwijl de federale, de Brusselse en de Vlaamse regeringsvorming aanslepen, werden in Franstalig België binnen de kortste keren zowel een Waalse regering als een regering van de Franstalige gemeenschap gevormd.

ACTUEEL

Eerstelijnsartsen spelen een vitale rol in het landschap van baarmoederhalskankerpreventie, zowel om te motiveren voor vaccinatie en screening, als om de follow-up van afwijkende uitstrijkjes te verzekeren. In de tweede lijn moeten we dan weer waakzaam blijven voor over-behandeling, maar ook voor onderbehandeling van HPV-positieve vrouwen.

DOSSIER

We zoomen in op de presentatie en het acuut beleid van ovariumtorsie, PID (pelvic inflammatory disease), extrabaarmoederlijke zwangerschap en hevig vaginaal bloedverlies dat plots optreedt. Behalve in dat laatste geval, mogen we bij personen met een vrouwelijk lichaam de niet-gynaecologische ontstekingen niet vergeten meenemen in de differentiaaldiagnose.

DOSSIER

'Chronic pelvic pain' (CPP) of chronische onderbuikspijn wordt gedefinieerd als pijn die langer dan zes maanden aanhoudt, al dan niet met een cyclische variatie, in de regio onder de navel en tussen de heupen. Aspecifieke klachten en de complexe etiologie en oppuntstelling van CPP leiden tot ernstige diagnostische vertraging. Aan welke ziektebeelden moeten we zoal denken?

DOSSIER

In de media gaat het steeds vaker over de menopauze, en vooral dan over de impact ervan op de levenskwaliteit. Jammer genoeg zijn er nog veel misvattingen, bij de vrouwen zelf, maar ook in de medische wereld.

DOSSIER

De verbanden tussen diabetes type 2 en obesitas zijn welbekend. Tot nu toe was de medische houding - met uitzondering van elementair voedingsadvies - er een van min of meer intense reactiviteit, wanneer men geconfronteerd werd met een DM-2-patiënt met overgewicht.

CONGRES

Bij een goed gecontroleerde diabetes liggen de glykemie en het HbA1c-gehalte binnen de streefwaarden en is er geen of nagenoeg geen glucosurie meer. Maar met de komst van de SGLT2-remmers, die de excretie van glucose door de nieren verhogen, is dat natuurlijk helemaal veranderd.

CONGRES

Het effect van vastenkuren op de variabiliteit van de glykemie werd nog niet goed onderzocht. In eerdere studies is niet nagekeken of de heilzame effecten van intermitterend vasten toe te schrijven waren aan een lagere calorie-inname dan wel aan een verandering van het tijdsrooster van de voedselinname.

CONGRES

Er bestaat geen effectief afslankingsmiddel dat is goedgekeurd voor zwaarlijvige kinderen jonger dan 12 jaar. Zij krijgen dan ook louter het advies gezonder te eten en meer lichaamsbeweging te nemen. De resultaten van die niet-farmacologische maatregelen zijn echter allesbehalve denderend.

CONGRES

De belangrijkste virussen die beschreven zijn als veroorzakers van diabetes type 1 zijn enterovirussen, maar er zijn ook andere virussen betrokken bij deze pathogenese, zoals de veel voorkomende herpes- of Epstein-Barr-virussen, CMV, rotavirus, endogene retrovirussen en het influenzavirus. Het aantal potentiële boosdoeners wordt steeds groter.

CONGRES

Bij medische technologie kan geen sprake zijn van panne of slechte werking. Daarom worden die technologieën grondig getest voor ze in de handel worden gebracht.

CONGRES

Vier op de tien inwoners van Vlaanderen hebben beperkte gezondheidsvaardigheden. Hoe kan een zorgverlener daarmee rekening houden in de communicatie met patiënten?

PRAKTIJK

Steeds meer artsen kiezen ervoor om in een of andere vorm samen te werken. Een tweedaagse opleiding van Vives, SBB Accountants en Adviseurs, en Verus Consult gaat dieper in op de opstart, het management en de optimalisatie van een (multidisciplinaire) groepspraktijk.

PRAKTIJK

Kort voor de zomer organiseerde Arts in nood een webinar over timemanagement. Had u geen tijd om het te volgen? We vatten de essentie graag voor u samen.

PRAKTIJK

Dr. Babette Van Rafelghem (30) is al van jongs af gefascineerd door (de anatomie van) het menselijk lichaam. "Als forensisch arts kan je heel veel detecteren, ook omdat wij zicht hebben op de volledige anatomie. Ik vermoed dat veel mensen dat best fascinerend vinden, maar er heerst ter zake ook veel onwetendheid. Als we dat mysterie voor een stukje kunnen ophelderen met het boek ben ik tevreden", klinkt het. Welkom in de wondere wereld van Post mortem en de lijkschouwing.

ACHTERKRANT