In een opiniestuk stelt huisarts Vincent Janssens dat BVAS huisartsen opnieuw wil opzadelen met zinloos papierwerk.
Indien de collega de brief van BVAS goed gelezen zou hebben, dan zou hij gezien hebben dat we een onderscheid tussen ziekte en arbeid"geschiktheid " gemaakt hebben.
We hebben hier duidelijk de taak van de arbeidsartsen naar voor gehaald: om werkgeschiktheid en alternatief werk te bepalen voor de betrokken werknemer indien dat mogelijk is. Bij virale aandoeningen bijvoorbeeld kan telewerk een uitkomst bieden.
Het is goed om de administratieve last van de huisarts door een vergrootglas te bekijken, en daarom appreciëren we de mening van de collega.
Het is gemakkelijk om de pretext 'ziekte' in te roepen, want dat moet niet bewezen worden.
BVAS heeft dit dossier al meermaals uitvoerig bestudeerd en we konden geen verklaring vinden voor de plotse toename van het eendags-absenteïsme sedert afschaf van de verplichting. Enige verklaring zou kunnen zijn dat werknemers die een dag nodig hebben voor om het even welke (niet-medische) reden, die ene dag zonder doktersattest verkeerd gebruiken. Het is dan gemakkelijk om de pretext 'ziekte' in te roepen, want dat moet niet bewezen worden.
Indien echte ziekte wél geattesteerd dient te worden, dan denken wij dat het eendags-absenteïsme vanzelf terug naar vroegere frequentie zal dalen. Wat we in huidig economisch klimaat nodig hebben is dat de productiviteit van ons land gewaarborgd blijft en zelfs stijgt, en daar kan het terug noodzakelijk maken van het medisch attest toe bijdragen.
Hoe we dat attest maken - via tele-consultatie of gewone consultatie - laat ik in het midden.