Web weergave

Op maandag 7 oktober - gisteren dus, als u deze Artsenkrant op dinsdag ontvangt - moest het Verzekeringscomité van het RIZIV het eens worden over een voorstel voor het budget 2025 voor geneeskundige verzorging. Het beloofde een pittige discussie te worden.

ACTUEEL

Volgens de recentste technische ramingen van het RIZIV ontsporen de artsenhonoraria. Dit jaar wordt een overschrijding van 178 miljoen euro verwacht, die in 2025 zou kunnen oplopen tot 400 miljoen. BVAS wil inspanningen doen om het budget in evenwicht te brengen, maar zet wel de puntjes op de i.

ACTUEEL

Volgens de Oekraïense regering lijdt bijna 60% van de soldaten aan verschillende psychologische stoornissen. Gevangenschap, martelingen en gevechten zijn allemaal bronnen van onzichtbare trauma's, die vertienvoudigd zijn sinds het conflict in februari 2022 verhevigde. Onze collega's van Le journal du Médecin bezochten deze andere frontlinie in het conflict, van Lviv in het westen tot Pokrovsk in het oosten. We brengen het verhaal in drie afleveringen.

ACTUEEL

De Kamercommissie Justitie stemde eind september een wetsvoorstel van de PS weg dat de abortuswetgeving zou versoepelen. De vijf partijen die onderhandelen over een nieuwe federale regering, stemden tegen. Geen verrassing, want dat hadden de voorzitters van de vijf Arizona-partijen zo afgesproken.

ACTUEEL

Ongeveer tien procent van het regeerakkoord dat N-VA, Vooruit en CD&V afsloten om de komende vijf jaar Vlaanderen te besturen, heeft betrekking op het departement Welzijn. De missie van de regering Diependaele voor dit thema is duidelijk: "Elke Vlaming verdient de best mogelijke zorg en ondersteuning."

ACTUEEL

De Onafhankelijke Ziekenfondsen en het socialistische ziekenfonds Solidaris reageren gematigd positief op het regeerakkoord.

ACTUEEL

Bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van zondag 13 oktober geldt er geen opkomstplicht meer. Wat betekent dat voor het afleveren van ziekteattesten door (huis)artsen?

ACTUEEL

De helft van de Belgische 12- tot 18-jarigen gebruikt terugbetaalde geneesmiddelen. Het gebruik van antibiotica daalde het voorbije decennium, maar het aantal gebruikers van antidepressiva steeg met 60%. Dat blijkt uit een studie door de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

ACTUEEL

De Europese Unie besteedt jaarlijks zowat 500 miljoen euro aan gezondheidshulp. Die hulp wordt op het terrein niet altijd effectief ingezet. Dat zegt de Europese Rekenkamer (ERK).

ACTUEEL

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) benadrukt dat de geestelijke gezondheidszorg voor asielaanvragers in België onvoldoende is. Door diverse kwetsbaarheidsfactoren vóór, tijdens en na hun migratietraject lopen zij een groter risico op psychische problemen, wat hun integratie in de Belgische maatschappij belemmert. Om die reden doet de HGR een reeks aanbevelingen die de mentale gezondheid van deze groep moet ondersteunen.

ACTUEEL

Het Belgische gezondheidszorgsysteem staat steeds meer onder druk. Het 'Health Prospecting 2024'-rapport van ING België brengt de belangrijkste uitdagingen in kaart en doet aanbevelingen om het systeem 'anti-fragiel' te maken.

ACTUEEL

In het rapport over de concurrentiepositie van de Europese Unie dat Mario Draghi, de voormalige voorzitter van de Europese Centrale Bank, vorige maand presenteerde, ziet hij een belangrijke rol weggelegd voor de farmaceutische industrie, die in Europa onder druk staat.

ACTUEEL

De echo's uit de Arizona-besprekingen laten weinig goeds vermoeden voor het geneesmiddelenbudget. Pharma.be wil graag de puntjes op de i zetten.

ACTUEEL

Keir Starmer, de Britse premier, nam geen blad voor de mond toen hij commentaar gaf op een recent onafhankelijk rapport over de werking van de National Health Service (NHS). Het onderzoek, dat gedurende negen weken werd uitgevoerd onder leiding van professor Ara Darzi, schetst een beeld van een NHS "in grote moeilijkheden".

ACTUEEL

Bij het begin van de covid-19-pandemie moesten de ziekenhuizen niet-essentiële zorg uitstellen. Een studie van het Intermutualistisch Agentschap (IMA) toont aan dat er sindsdien geen echte inhaalbeweging werd vastgesteld. Filip Ceulemans

ACTUEEL

Infectiecontrolespecialist en medisch microbioloog dr. Louis Ide is geen onbekend gezicht in het politieke landschap. Hij stond aan de wieg van de N-VA en is tevens de gezondheidsspecialist van de partij. Voor de gemeenteraadsverkiezingen in Zwalm staat Ide samen met twee andere artsen op de kieslijst van de partij, die daarmee hun eerste stappen in de politiek zetten. Dr. Hans De Man is een gepensioneerd huisarts en dr. Sam Van Melkebeek arts-specialist in opleiding in de klinische biologie.

ACTUEEL

De huisartsen dr. Tine Caeyers en dr. Ethel Brits uit het dorp Winkelomheide hebben een ambitieus plan: het opzetten van een nieuw multidisciplinair zorgcentrum, waar verschillende zorgverleners rond een sociale ontmoetingsplek samenkomen. De locatie van dit nieuwe zorgcentrum hebben ze ook al gevonden, namelijk de lokale Heilig Hartkerk in het dorp.

ACTUEEL

Tijdens een studiedag van het Plateforme de Première Ligne Wallonne (PPLW) kaartte Albert Counet, voorzitter van de raad van bestuur van de Franstalige Belgische Huntington Liga, de problemen aan waarmee geïntegreerde zorg voor zeldzame ziekten kampt in ons land. Geïntegreerde zorg is belangrijk om de communicatie tussen de verschillende zorglijnen te verbeteren. Dat is enkel mogelijk wanneer de patiënt centraal staat.

MEDISCHE ACTUALITEIT

Sinusitis verwijst naar inflammatie van neus en sinussen. Men spreekt van chronische sinusitis als klachten gerelateerd aan inflammatie van neus en sinussen aanwezig zijn gedurende twaalf weken aan één stuk of langer.

DOSSIER NKO

Uit het World Report on Hearing van de Wereldgezondheidsorganisatie (2021) blijkt dat wereldwijd niet minder dan een op de vijf personen een gehoorprobleem heeft. Geschat wordt dat het cijfer tegen 2050 naar een op de vier personen zal gestegen zijn. Met die cijfers leidt Jolien Desmet (PhD, audioloog, audicien, Hoorcentrum Jolien Desmet, Ekeren) haar beschouwingen over de behandeling van chronisch gehoorverlies in.

DOSSIER NKO

De belangrijkste taak van een audicien bij het fitten van een hoortoestel bestaat erin om de hoorbaarheid van spraak te verhogen, het omgevingsgeluid op een aanvaardbaar niveau te houden en harde geluiden comfortabel te maken.

DOSSIER NKO

Om de verkeersveiligheid te verhogen, zijn nieuwe auto's in Europa sinds kort uitgerust met zogenaamde ADAS (Advanced Driver Assistance Systems). Die kunnen het aantal ongevallen met 40% verminderen, op voorwaarde dat ze perfect werken. Dat blijkt niet altijd het geval te zijn.

PRAKTIJK

Nu de ECB op 12 september haar basisrente met 0,25% heeft verlaagd, is de neerwaartse trend in de rentetarieven goed op gang gekomen. Dat gevoel werd nog versterkt toen ook de Amerikaanse centrale bank op 18 september de rente verlaagde. Tegen deze achtergrond moeten we beleggen voor de lange termijn.

PRAKTIJK

Steeds meer artsen worden in het werkveld geconfronteerd met verschillende vormen van conflict. Patiënten zijn bijvoorbeeld niet tevreden over de werkwijze, diagnose of communicatie van een specialist, wat de relatie tussen arts en patiënt ernstig kan verstoren. In uitzonderlijke gevallen komt het tot agressie. Hoe kunnen artsen en ziekenhuizen het best met een conflict omgaan?

PRAKTIJK

Bacteriofagen of 'fagen' zijn kleine virussen die bacteriën kunnen doden. Ze staan vandaag volop in de belangstelling als alternatief voor antibiotica. Wetenschapsjournalist Rinke van den Brink schetst de geschiedenis van deze bacterie-killers - waarin Belgen een grote rol gespeeld hebben en nog steeds spelen.

PRAKTIJK

Bij de naam Pedro Vander Linden (1804-1860) denkt u misschien: dat zou een Belgische naam kunnen zijn? Dat klopt: geboren als Pierre Vanderlinden studeerde deze 19de eeuwse jongeling af als arts in Bologna, werkte in Parijs en het jonge België, maar emigreerde nadien naar Mexico waar hij een hele reeks medische faciliteiten heeft uitgebouwd. Zijn tweede vaderland gaf hem zelfs een ereplek in het pantheon van het land.

VRIJE TIJD

is huisarts en voorzitter van Jong Domus. In de reeks 'Vragevuur' leggen we artsen het vuur aan de schenen.

ACHTERKRANT