Web weergave

Voortaan valt Artsenkrant aan het begin van de week in uw bus. We maken van het gewijzigde verschijningsmoment gebruik om het aantal nieuwsbrieven op te drijven van twee naar drie per week.

ACTUEEL

Domus Medica heeft sinds deze week met Filip Stroobants een nieuw algemeen directeur. Hij neemt de fakkel over van voorzitter Jeroen van den Brandt die de afgelopen maanden de honneurs waarnam als gedelegeerd bestuurder na het vertrek van Stijn Vanholle.

ACTUEEL

Aan een lang tijdperk komt een eind. Op de laatste vergadering van de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen vóór het zomerreces werd afscheid genomen van Jo De Cock als voorzitter.

ACTUEEL

Nog tot 31 oktober kunnen huisartsen die voor het eerst ondersteunend personeel aanwerven voor hun praktijk een premie aanvragen bij het RIZIV. Huisartsen of praktijken die al personeel in dienst hebben, kunnen vanaf 1 november hun aanvraag indienen. Het KB dat het zogenoemde Lentepakket in werking doet treden, verscheen op 14 augustus in het Staatsblad.

ACTUEEL

Domus Medica organiseert op 24 september in Leuven en op 8 oktober in Antwerpen 'Wegwijs voor starters'.

ACTUEEL

CD&V wil de overconsumptie van geneesmiddelen aanpakken door antibiotica, opioïden en psychofarmaca voor een acute behandeling preciezer te laten voorschrijven. Wordt het CD&V-wetsvoorstel hierover goedgekeurd dan worden artsen geacht deze geneesmiddelen steeds per doseringseenheid voor te schrijven.

ACTUEEL

Op 5 oktober gaat in Wemmel een nieuwe jaargang van start van de PALM-opleiding (Postuniversitaire Opleiding Palliatieve Zorg voor Medici en Masters). Dat is een beknopte opleiding van vijf dagen met naar eigen zeggen een redelijk eigenzinnige aanpak.

ACTUEEL

Een rechter van de rechtbank te Brussel besliste in kortgeding dat de procedure over de intrekking van het visum van een arts hernomen moet worden. Het is de eerste keer dat een dergelijke procedure werd gestart na het intrekken van het visum.

ACTUEEL

Dit academiejaar biedt de Leerstoel Gezondheidsrecht en Gezondheidsethiek (AHLEC, Antwerp Health Law and Ethics Chair) opnieuw een postgraduaat in het gezondheidsrecht en de gezondheidsethiek aan.

ACTUEEL

De National Health Service (NHS) was meteen na de Tweede Wereldoorlog het paradepaardje van de socialistische regeringen aan de andere kant van het Kanaal. De voorbije decennia verloor het instituut onder de conservatieve regeringen veel van zijn pluimen. Labour wil de NHS uit zijn as laten herrijzen.

ACTUEEL

Dat somatische problemen en behandelingen in de Sumehr terechtkomen, vindt iedereen logisch. Moeilijker wordt het als het gaat over psychiatrische aandoeningen, intrafamiliale problemen of verslavingen, al dan niet uit een ver verleden.

ACTUEEL

"Bijna 11.000 artsen factureren aan onze gezondheidszorg jaarlijks meer dan wat de premier verdient", schreef De Standaard eind augustus. Prof. em. Jan De Maeseneer geeft een voorzet voor een breed maatschappelijk debat over dit onderwerp.

ACTUEEL

De voorbije vijf jaar zijn er 604 basisgeneesmiddelen van de Belgische markt verdwenen omdat ze door opgelegde besparingsmaatregelen en stijgende kosten niet meer rendabel zijn. Medaxes pleit voor een apart budget.

ACTUEEL

Volgens gegevens van het RIZIV nemen flink wat Belgen onnodig lang een behandeling met een protonpompinhibitor (PPI). De maatschappelijke kosten verbonden aan deze situatie zijn aanzienlijk. In samenwerking met huisartspraktijken loopt momenteel op nationaal niveau de PEPPER-studie, die nagaat hoe men het best kan proberen een PPI te stoppen.

MEDISCH

Het ontstaansmechanisme van amyotrofe lateraalsclerose blijft nog grotendeels onopgehelderd. Dat heeft gevolgen voor de behandeling.

DOSSIER

Frontotemporale dementie blijft in heel wat opzichten een mysterie. De ziekte kan zich voordoen onder vorm van een hele reeks verschillende ziektebeelden.

DOSSIER

De ziekte van Huntington veroorzaakt tegelijk motorische, cognitieve, gedragsmatige en psychiatrische symptomen.

DOSSIER

Het syndroom van Gilles de la Tourette veroorzaakt in eerste instantie motorische en vocale tics, maar gaat bijna altijd gepaard met één of meerdere psychiatrische aandoeningen.

DOSSIER

Het is een goed bewaard geheim dat Skoda in de beginjaren van de twintigste eeuw de evenknie was van Rolls-Royce. Vandaag is het Tsjechische automerk een van de sterkhouders van de Volkswagen Group. Skoda scoort goed bij zowel particuliere als zakelijke klanten.

PRAKTIJK

Steeds meer artsen kiezen ervoor om in een of andere vorm samen te werken. Een tweedaagse opleiding van Vives, SBB Accountants en Adviseurs, en Verus Consult gaat dieper in op de opstart, het management en de optimalisatie van een (multidisciplinaire) groepspraktijk.

PRAKTIJK

Dit schooljaar staat Bednet weer klaar om onderwijs op afstand te organiseren voor kinderen die door ziekte langdurig of regelmatig afwezig zijn op school. Ook de behandelend arts kan een kind doorverwijzen naar Bednet.

PRAKTIJK

De VoiceTracer DVT6115 is de nieuwste audiorecorder van Speech Processing Solutions.

PRAKTIJK

Iedereen kent wellicht het Jan Yperman-ziekenhuis. Het is genoemd naar de gelijknamige arts-chirurgijn die de laatste decennia van de 13de en begin van de 14de eeuw in Ieper actief was. Van zijn hand zijn ook twee tractaten in het Middelnederlands overgeleverd: De cyrurgie en Medicina. Het heeft hem in de 19de eeuw de titel 'vader van de Vlaamse chirurgie' opgeleverd. Maar wie was dr. Yperman eigenlijk?

VRIJE TIJD

"Parkili is ontstaan toen een parkinsonpatiënt vroeg om hem te begeleiden naar de Kilimanjaro. Het leek ons verantwoord om zo'n expeditie open te stellen voor andere kandidaat-deelnemers. Intussen zijn we ook in de Marokkaanse Atlas geweest en dit najaar trekken we met patiënten en buddy's naar Nepal", vertellen neuroloog Jen Maes (50) en Stefaan Vandekinderen (44), coördinator in de parkinsondagkliniek van AZ Delta.

ACHTERKRANT