Web weergave

In oktober kunnen 1.600 studenten een geneeskundeopleiding beginnen. Rekening houdende met de deperditie (het 'verlies' tijdens de studies) zijn voor hen in 2029 1.244 Riziv-nummers weggelegd. De quota werden aanzienlijk opgehoogd.

ACTUEEL

Een bijzonder complexe en juridisch overbodige regeling (zie ook AK 2726) beoogt bekwame helpers te onttrekken aan de onwettige uitoefening van de verpleegkunde. De complexiteit blijkt bijvoorbeeld al uit de definitie van 'bekwame helper'.

ACTUEEL

In juni krijgen de syndicale artsenverkiezingen hun beslag. Met een zesdelige reeks trapt Artsenkrant de kiescampagne op gang. Daarbij kunnen we niet naast de vaststelling dat steeds minder artsen hun stem uitbrengen op een doktersvakbond. Vijf jaar geleden ging het over amper 23% van het medisch korps. Hoe kan daaraan iets gedaan worden? In deze reeks geven een aantal belangrijke stakeholders uit de gezondheidszorg hun visie op de manier waarop artsen aan het Vlaamse en federale gezondheidsbeleid kunnen participeren. In de vierde aflevering komen het Riziv en AADM aan bod.

ACTUEEL

Vier orgaandonoren op de tien in ons land zijn ouder dan 60, zo blijkt uit de nieuwste statistieken van Eurotransplant. Donoren van 80 - of zelfs 90 jaar voor transplantatie van de lever, een orgaan dat minder onderhevig is aan veroudering - zijn geen uitzondering meer. Ook bij getransplanteerden zelf schuift de leeftijdsgrens op.

ACTUEEL

Uit cijfers blijkt dat 10% van de bevolking aangeeft allergisch te zijn voor penicilline, terwijl daarvan 90% penicilline tolereert. Wat als de huisarts patiënten met vermoedelijk onterecht 'label' penicillineallergie zou kunnen delabelen op basis van een klinische inschatting en orale provocatietest?

ACTUEEL

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Artsenkrant met medewerking van het Interuniversitair Centrum voor de Huisartsenopleiding (ICHO) en Domus Medica, en met de financiële steun van het Rode Kruis-Vlaanderen de 'Prijs van de Jonge Huisarts powered by Artsenkrant'. U, beste lezer, bepaalt mee wie de winnaar wordt door te stemmen op artsenkrant.com. We zetten de vijf kanshebbers nog eens op een rijtje.

ACTUEEL

In januari en februari 2020 was teleconsultatie in België onbestaand. In april van dat jaar vond 44,4% van de consultaties in ons land op afstand plaats. België was niet het enige land waar teleconsultatie door de coronacrisis een flinke boost kreeg. De Oeso maakte er een analyse van en formuleert een aantal aanbevelingen.

ACTUEEL

Eerder dit jaar ontving prof. dr. Ludo Van Den Bosch de Prijs Generet voor Zeldzame Ziekten. Deze prijs wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Er is een bedrag van één miljoen euro aan gekoppeld, waarmee dit de meest prestigieuze prijs voor zeldzame ziekten is in België.

MEDISCH

Zolang covid-19 de show stal, bleef het in communiqués wat stiller over andere ongewone infectieuze bedreigingen. Maar nu de pandemie steeds minder zorgwekkend wordt (zie hiernaast), waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) opnieuw voor de uitbreiding van infecties met arbovirussen in Zuid-Amerika, terwijl de Europese Gemeenschap bericht rond paraatheid tegenover een zeldzaam hemorragisch virus.

MEDISCH

Van oudsher wordt een infectie met Toxoplasma gondii bij gezonde mensen als asymptomatisch bestempeld, toch zeker in de chronische fase. Hoewel. Sinds een kleine twintig jaar stellen onderzoekers dit begrip in vraag.

MEDISCH

Roularta HealthCare, uitgever van onder meer Artsenkrant/Le Journal du Médecin, organiseert al 41 jaar de prestigieuze Galenusprijs, ter promotie van innovatie in de gezondheidszorg. In vier opeenvolgende edities stellen we de kandidaten voor die meedingen naar de prijzen in de categorieën 'geneesmiddelen' en 'farmacologie'. Deze week sluiten we de reeks af. De uitreiking vindt plaats op 25 mei.

GALENUSPRIJS

Genieten van kunst en cultuur, of het nu passief of actief is, kan vele heilzame effecten hebben, ook bij kwetsbare patiënten of mensen in armoede, zegt psycholoog Victor Mees. Misschien schrijft u in de toekomst wel een middagje museum, een avondje theater of een cursus aquarelschilderen voor?

PRAKTIJK

Implementatie van de richtlijnen voor conservatieve behandeling van knie- en heupartrose, het ontwikkelen van richtlijnen om ondervoeding bij ouderen aan te pakken, en een kwaliteitslabel voor vroedvrouwen. Dat zijn de EBP-projecten voor dit jaar.

PRAKTIJK

In welke mate is mentaal welzijn in de geneeskunde een prioriteit voor de toekomst? In dit webinar georganiseerd door Arts in Nood, het vertrouwensplatform van de Orde der artsen, wisselen minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke en adjunct-directeur-generaal van het Riziv Pedro Facon van gedachten.

PRAKTIJK

Vijf jaar geleden zette de toenmalige Seat-topman Luca de Meo een nieuw automerk in de markt. Van Cupra werd verwacht dat het door zijn radicale keuzes een jong, sportief en trendgevoelig publiek zou overtuigen om klant te worden. Vandaag is Cupra goed op weg om geschiedenis te schrijven.

PRAKTIJK

Op 17 en 18 juni houdt het Brugmannziekenhuis een opendeurweekend. Die datum is niet toevallig gekozen: precies een eeuw geleden, op 17 juni 1923, heeft het koningspaar Brugmann officieel geopend. De Brugmannsite is overigens het eerste en enige tuinziekenhuiscomplex dat door Victor Horta is ontworpen.

CULTUUR

Als u nog nooit in Doornik bent geweest, dan is dit een uitgelezen moment voor een bezoek. Doornik of Tournai is beslist één van de gezelligste steden van Wallonië, aan de oevers van de Schelde, met een bijzonder interessante geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd en Clovis. Bovendien vindt u er 's lands enige museum ontworpen door Victor Horta.

CULTUUR

Het Budapest Festival Orchestra strijkt een heel weekend in Brugge neer voor een minifestival. Verwacht u aan topuitvoeringen van muziek van Johannes Brahms en Gustav Mahler onder de bezielende leiding van Iván Fischer. Er is echter ook kamermuziek en een project voor kinderen met autismespectrumstoornissen.

CULTUUR+

Filmmaker Ari Aster, bekend van twee zeer originele horrorfilms, koos ditmaal voor mentale horror. In 'Beau is Afraid' schittert Joaquin Phoenix als paranoïde man, opgezadeld met een moedercomplex waarvoor Freud zou herrijzen.

CULTUUR+

Drie auteurs die al lang niet meer aan hun proefstuk toe zijn, schreven het afgelopen jaar romans die aan de hooggespannen verwachtingen voldoen. De Nederlandse schrijfster Anjet Daantje ontving vorige week bovendien de prestigieuze Libris Literatuurprijs voor Het lied van ooievaar en dromedaris, nadat ze voor datzelfde boek al de Boekenbon Literatuurprijs won, een unicum.

CULTUUR+

"De laatste huisarts in Paradijs is een tiental jaar geleden overleden. Ik heb bewust gekozen om mijn solopraktijk in dit gehucht van Rekkem, vlakbij de schreve en de taalgrens, te openen", dixit kersvers huisarts Carine Vanneste (52) na haar carrièreswitch.

ACHTERKRANT