Artsenkrant

Web weergave

"Hét probleem is niet dat artsen in ons land overbetaald worden. Wel brengen de te grote volumes aan prestaties de betaalbaarheid in het gedrang. Dat is het probleem. Artsen volgen nauwelijks richtlijnen terwijl ze daarop hun voorschrijfgedrag zouden moeten aligneren."

ACTUEEL

De plenaire Kamer keurde een wetsontwerp goed dat moet leiden tot de oprichting van een 'Gezondheids(zorg)data-agentschap' (GDA). Alvorens het agentschap operationeel kan worden, moet het Staatsblad de wet uiteraard nog wel publiceren.

ACTUEEL

"Er zijn veel parallellen tussen de gezondheidszorg en het onderwijs. In de gezondheidszorg is er ruimte voor verbetering maar we boeken ook goede resultaten. Pas als we op de radio te horen krijgen dat de kwaliteit achteruitgaat zoals in het onderwijs zal ik er wakker van liggen."

ACTUEEL

Het KCE pleit voor minstens één erkend coördinerend borstkankercentrum per ziekenhuisnetwerk dat het minimumaantal patiënten in ieder geval haalt. De satellietcentra kunnen beter verdwijnen.

ACTUEEL

Sommige woonzorgcentra en ziekenhuizen proberen nog steeds hinderpalen op te werpen voor de toepassing van de euthanasiewet. Een symposium van LEIF Antwerpen zoomt in op de praktijk van euthanasie in zorginstellingen.

ACTUEEL

De covidpandemie toonde aan dat de coördinerend en raadgevend arts (CRA) cruciaal is bij het waarborgen van de gezondheid en de veiligheid van de bewoners en medewerkers in een woonzorgcentrum. Tegelijkertijd deed de coronacrisis - samen met trends en evoluties in het zorglandschap - veel vragen rijzen over de rol en de financiering van de CRA. Het bracht zowel bij huisartsenorganisatie Domus Medica als bij koepelvereniging Zorgnet-Icuro een reflectieproces op gang. Een gesprek.

ACTUEEL

Een apotheker wordt dagelijks geconfronteerd met tal van uitdagingen en een toenemende werkdruk. Daarom start de Orde der Apothekers met een onafhankelijke hulplijn voor apothekers in nood.

ACTUEEL

Ook dit jaar organiseert de Koninklijke Artsenvereniging van Antwerpen (KARVA) weer de 'KARVA-prijs'. Deze award, goed voor 10.000 euro, wil een initiatief bekronen dat de samenwerking tussen artsen bevordert.

ACTUEEL

"Over- en onderbehandeling voorkomen in de door de vergrijzing nog aangroeiende groep van oudere kankerpatiënten, dat is de inzet van het zorgpad oncogeriatrie", vertelt Isabelle Depoot, diensthoofd geriatrie van het OLV-ziekenhuis in Aalst.

ACTUEEL

Vanaf 17 februari dit jaar worden er geen ingrepen meer uitgevoerd voor complexe slokdarmchirurgie in het Ziekenhuis Oost-Limburg. Dat blijkt uit de lijst van centra voor complexe slokdarmchirurgie die het Riziv op zijn website publiceert.

ACTUEEL

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van het Gehoor, organiseerde de dienst NKO en de vakgroep Translationele Neurowetenschappen van het UZA/UAntwerpen een symposium over de huidige stand van zaken in de oto- en audiologie.

MEDISCH

Na de zelfdoding van zijn eenentwintigjarige zoon in 2009 maakte striptekenaar Willy Linthout een autobiografische beeldroman over een vader die zijn zoon verliest aan suïcide en het verwerkingsproces dat daarop volgt. Het jaar van de olifant was een even opzienbarend als onverwacht succes. Het boek werd vertaald in het Frans, Spaans en Engels, genomineerd voor de prestigieuze Amerikaanse Eisner Award en bekroond met de Bronzen Adhemar.

MEDISCH

Op 1 februari ging in ons land een afbouwprogramma voor benzodiazepines (BZD) van start, waarbij (gedeeltelijk) terugbetaalde magistrale bereidingen beschikbaar worden gesteld. Het afbouwen van een behandeling met BZD is maar zelden een wandeling in het park. Wat zegt de literatuur? De lezing van twee interessante Amerikaanse artikels, telkens geschreven door een huisarts, geeft waardevol advies.

CLINICAL UPDATE

Artsen hebben een groot risico op burn-out. Ook het risico op zelfdoding ligt bij artsen hoger dan gemiddeld. Daarom organiseerde Arts in Nood een webinar over 'Omgaan met imperfectie, tekort en machteloosheid'.

PRAKTIJK

De auto's op straat, onweer, een snurkende partner... Het zijn maar een paar voorbeelden van geluidsoverlast die funest kunnen zijn voor uw nachtrust. Philips wil daar iets aan veranderen. In samenwerking met de slaapwetenschappers van Kokoon ontwikkelde de fabrikant zijn eerste Sleep Headphones.

PRAKTIJK

Net zoals de voorbije twee jaren, organiseert Arts in Nood ook in 2023 webinars over zelfzorg en (mentaal) welzijn voor artsen. Deze zijn gratis te volgen én u kan ze nadien herbekijken.

PRAKTIJK

De Vlaamse universiteiten zijn op zoek naar bevlogen huisartsen die stagebegeleider willen worden voor studenten geneeskunde. Door een tekort aan stageplaatsen kunnen vandaag niet alle studenten proeven van het 'mooiste beroep ter wereld'.

PRAKTIJK

Huisartsen moeten gehoorverlies (meer) bespreekbaar maken in het kabinet. Dat is het doel van een recent opgestarte sensibiliseringscampagne van het Riziv.

PRAKTIJK

De correctionele rechtbank in Tongeren veroordeelde op 14 juli 2022 een arts die had geweigerd een mondmasker te dragen toen dat nog wettelijk verplicht was door - inmiddels opgeheven - ministeriële besluiten uit 2020.

PRAKTIJK

Het Vlaams decreet van 23 december 2022 tot regeling van de verwerking van persoonsgegevens in de beleidsvelden sociale bescherming en gezondheids- en woonzorg, wat betreft de erkenning van gezondheidszorgberoepen en de preventieve gezondheidszorg (Staatsblad van 30 januari 2023) voert onder meer een nieuwe regeling in voor de verplichte melding van bepaalde infecties.

PRAKTIJK

Het Rijksmuseum Amsterdam presenteert een monografische tentoonstelling van Johannes Vermeer. Liefst 28 van de 37 aan Vermeer toegeschreven werken zijn present, de grootste Vermeer tentoonstelling ooit. Het is een erg goede en zeer intieme tentoonstelling geworden. Een once of hoogstens twice in a lifetime experience.

CULTUUR

In Mechelen loopt nog tot einde juni een tentoonstelling die kunst en erfgoed, meestal uit de stedelijke verzamelingen, samenbrengt. Plaats van het gebeuren is het prachtige renaissance stadspaleis Hof van Busleyden dat herinnert aan de glorietijd van de voormalige Bourgondische hoofdplaats van de Nederlanden.

CULTUUR

Operaballet Vlaanderen brengt een nieuwe enscenering van Wagners Tristan und Isolde. De Franse filmregisseur Philippe Grandrieux verbeeldt in zijn eerste operaregie Wagners muzikale koortsdroom over de liefde. Filmbeelden vormen de ruggengraat van zijn regie, terwijl de stemmen en het orkest een bijzondere totaalervaring creëren

CULTUUR

Van 22 tot 30 maart vindt in Leuven Docville plaats, het festival met de fijnste selectie aan documentaires. Heel wat medisch getinte films in het nieuwe onderdeel Scienceville. Uitkijken is het zeker naar de documentaire over Werner Herzog en zijn eigen film, 'Theatre of Thought' waarin hij het brein exploreert.

CULTUUR+

Emoties zijn cultureel gecodeerde relationele ervaringen die mensen met elkaar verbinden. Deze vernieuwende socioculturele kijk op emoties is de kern van het uitdagend en inspirerend boek van een Leuvense psychologe met multiculturele achtergrond.

CULTUUR+

Van 18 tot en met 21 mei trappen de Artsen zonder remmen opnieuw mee tegen kanker. Tijdens de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker willen ze patiënten en familieleden een bijzonder hart onder de riem steken.

ACHTERKRANT