Artsenkrant

Web weergave

Zeven op de tien artsen wereldwijd en bijna evenveel verpleegkundigen zijn van mening dat hun job de afgelopen tien jaar aanzienlijk is veranderd, velen menen dat hun baan slechter is geworden. Een op de drie artsen en verpleegkundigen overweegt om tegen 2024 de huidige functie op te geven.

ACTUALITEIT

Maandag ging de Europese vaccinatieweek van start. De Wereldgezondheidsorganisatie maakt zich zorgen over de vaccinatiegraad, die er door toedoen van de coronapandemie en nu ook de oorlog in Oekraïne op achteruit gaat.

ACTUEEL

Dr. Michel Roland, voormalig voorzitter van Dokters van de Wereld, deelt zijn ervaring met de zorg voor patiënten in armoede. "Hoewel het Belgische systeem goed en zeer toegankelijk is, ondervinden deze patiënten problemen bij de toegang tot zorg vanwege een soort subcultuur van armoede die verband houdt met geografische, sociale en culturele factoren," zegt hij.

ENQUÊTE

Welke trends stellen artsen en verpleegkundigen vast in de gezondheidszorg? Wat zijn volgens hen de drijvende krachten achter verandering? Hoe zien ze de gezondheidszorg evolueren in de komende tien jaar?

ACTUEEL

Het medisch debat in Halle is terug van even weg geweest. De eerste postcovid-editie blikt vooruit: De toekomst, onze zorg, luidde het thema. Meer geïntegreerde zorg, is dan het credo. Maar huisartsen willen van de overheid meer duidelijkheid over hun rol. Tijdens het debat kwam ook meermaals de noodzaak van meer homogene beleidsbevoegdheden naar voren.

ACTUEEL

Psychedelische middelen werden ooit geschuwd, maar sinds een tweetal decennia vindt onderzoek plaats naar het potentieel van deze substanties bij de behandeling van psychiatrische aandoeningen. Een revolutie is het momenteel niet, maar onderzoekers blijven onverdroten gegevens verzamelen.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Dit betekent dat bolusinname verkeerd is. Het is de titel van een artikel dat is geschreven door vooraanstaande vitamine D-deskundigen en onlangs is gepubliceerd in de JMBR (officiële publicatie van de American Society for Bone and Mineral Research).

MEDIFORUM

Britse artsen luidden eind maart de alarmbel. Half april klokte het Verenigd Koninkrijk af op 74 gevallen van hepatitis van onbekende oorsprong bij jonge kinderen, in Spanje waren het er drie.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat patiënten met een voorgeschiedenis van allergie een verhoogd risico op hypertensie en coronarialijden hebben.

MEDISCH

Op 24 mei reikt Artsenkrant de Galenusprijs uit, al voor de 40ste keer op rij. Een deskundige jury kent drie prijzen toe: de Farmacologieprijs, die een werk over klinische en/of fundamentele farmacologie door een onderzoeker of een groep onderzoekers bekroont; de Geneesmiddelenprijs, die toegekend wordt aan het meest innovatieve geneesmiddel; en de Medische Hulpmiddelenprijs, die een medisch hulpmiddel bekroont dat tot een betere behandeling kan leiden. We zetten de kandidaten voor u op een rijtje, in de edities van 14, 21 en 28 april, en 5 en 12 mei.

GALENUSPRIJS PRIJS

Onze medische kennis is voortdurend in ontwikkeling. Naast de bijgewerkte richtlijnen voor astma en COPD kwamen er de afgelopen jaren ook belangrijke inzichten in Small Airway Disease (SAD) of kleine luchtwegdisfunctie, een frequent voorkomend fenomeen met grote implicaties voor de ziektelast van de longpatiënt.

CLINICAL UPDATE

België telt een half miljoen langdurig zieken. Bij 30% van hen gaat het om mensen met chronische pijn. Het Multidisciplinair Pijncentrum ZNA werkt al 10 jaar aan de re-integratie van pijnpatiënt in het arbeidscircuit. Dr. Marie Van Remoortere schreef er een boek over.

PRAKTIJK

Met nog meer zonnige dagen in het verschiet kunnen we niet voorbij aan het fenomeen cabrio, decennialang het symbool van rijkdom en glamour maar sinds enkele jaren uit de gratie van de beau monde.

PRAKTIJK

Morgen zou Toots Thielemans zijn 100ste verjaardag vieren. En dat mag geweten zijn. Met de opening van de tentoonstelling 'Toots 100. The Sound of a Belgian Legend' in de Koninklijke Bibliotheek van België werd vorige week de aftrap gegeven van een heus feestjaar. De meeste activiteiten vinden plaats in Brussel - zoals bij de viering van een echt 'ketje' past.

CULTUUR

Met 'Een zolderkoffer vol onvoltooid verleden liefdes' is huisarts Staf Henderickx al aan zijn vijftiende boek toe. Dat zijn auteursfiche bij 'beroep' parttime huisarts vermeldt en bij 'huidige betrekking' huisarts en auteur, mag dus niet verrassend overkomen. Het vorige boek 'Zit seks tussen de oren?' dateert pas van vorig jaar.

CULTUUR

'De rest is stilte', het zijn de laatste woorden van Hamlet in het gelijknamige stuk van Shakespeare. Onder dat motto focust het festival Lunalia in meer dan 25 concerten, muziektheaterstukken en performances op stilte en verstilling in positieve zin en meteen ook op een aantal maatschappelijke problemen van vandaag: zo komen thema's als vereenzaming, depressie, burn-out en het klimaat in beeld.

CULTUUR+

De documentaire 'Ennio' reveleert de Italiaanse filmcomponist Ennio Morricone (1928-2020) als baanbrekend in experimentele hedendaagse muziek en arrangeur van popsongs. Giuseppe Tornatore ('Nuovo Cinema Paradiso') registreert dit alles haarfijn aan de hand van getuigenissen van artiesten zo divers als Bruce Springsteen, Pat Metheny of Hans Zimmer.

CULTUUR+

Vorige zaterdag kwam het nieuws dat Arno overleed aan de gevolgen van pancreaskanker. De vele reacties op de dood van deze topperformer maken duidelijk wat een enorme indruk Arno maakte op verschillende generaties muziekliefhebbers en op vele collega-artiesten.

CULTUUR+

Aad Bosmans Psychiater

COLUMN en OPINIE

Liesbet Peeters Professor biomedische datawetenschap UHasselt

COLUMN en OPINIE