Artsenkrant

cover Artsenkrant

Lees nr. 06 | 11 februari 2021

Web weergave

De vaccinatiecampagne ligt onder vuur van de twee grootste artsensyndicaten. BVAS én ASGB vinden de campagne te ingewikkeld. Ze willen dat er spoed wordt gezet achter het inenten van zorgverleners.

ACTUEEL

Verpleegkundigen geven de aanpak van de coronapandemie door de nieuwe federale regering een benauwende score van 47%. Met 50 op 100 krijgt de vaccinatiepolitiek een lichtjes beter rapport.

ACTUEEL

De Hoge Gezondheidsraad bracht vorige week twee adviezen uit die de vaccinatiestrategie bepalen. De puzzel begint er behoorlijk ingewikkeld uit te zien.

EDITO

De huisarts zal een belangrijke rol spelen om de vaccinatiecampagne tegen covid een succes te laten worden, zegt dokter Roel Van Giel. Een webinar van Domus Medica licht de selectie van prioritaire patiëntengroepen toe. Die brengt heel wat nuances aan.

ACTUEEL

De coronacrisis heeft bestaande problemen met betrekking tot verloning en arbeidsvoorwaarden van artsen in opleiding bevestigd en opnieuw in het daglicht gesteld. Dat was de algemene teneur van de hoorzitting afgelopen vrijdag in de bijzondere commissie covid-19 waarop Vaso (de Vlaamse vereniging van artsen-specialisten in opleiding) en Franstalige tegenhanger Cimacs waren uitgenodigd.

ACTU

Professor arbeidsgeneeskunde en columnist voor Artsenkrant Lode Godderis is sinds 1 januari van dit jaar de nieuwe CEO van Idewe. Dat maakt de externe preventiedienst zelf bekend. Godderis was er sinds 2017 directeur Kennis, Informatie en Onderzoek.

ACTU

Sinds het begin van de pandemie nam ons land al 6,3 miljoen PCR-, 620.000 serologische en 75.000 antigentests af om covid-19 op te sporen. In de meeste provincies werd één op twee inwoners onderworpen aan een PCR-test. West-Vlaanderen spant de kroon met 65.000 PCR-tests per 100.000 inwoners.

ACTUEEL

"De eenvormige bijdrage voor de Orde der artsen resulteert uit overleg met de tien provinciale raden. Daarbij gingen we uit van de economische realiteit. Het is nu eenmaal zo dat het leeuwendeel van de artsen doorwerkt na 65 jaar."

ACTUEEL

Het Gentse AZ Jan Palfijn verdeelde overtallige vaccins uit het eerste contingent enkel aan medewerkers op geriatrie die geen antistoffen tegen het coronavirus hadden. Daaraan ging een voorafgaande antistoffentest vooraf. Op die manier werd het vaccin zo effectief mogelijk verdeeld.

ACTUEEL

De huisarts is het best geplaatst om mensen te motiveren zich te laten vaccineren. Dat stelt de Orde in een nieuw advies. Ze waarschuwt ook dat ze krachtig zal optreden tegen artsen die fake news verspreiden.

ACTUEEL

Hoe zullen de Waalse vaccinatiecentra werken? Wat zal de rol zijn van huisartsen en huisartsenkringen? Wat zijn de specifieke taken van de centra? Artsenkrant sprak met Yvon Englert, verantwoordelijk voor de covid-19-vaccinatie in Wallonië.

ACTUEEL

Als alles loopt zoals voorzien, zullen in de komende maanden miljoenen landgenoten een prikje krijgen. Maar niet iedereen is even tuk op naalden. Er is hoop: een eenvoudige vorm van hypnose kan worden gebruikt om pijnlijke zorginterventies draaglijker te maken. Het volstaat positieve bewoordingen te gebruiken en de aandacht van de patiënt af te leiden door iets bizars te zeggen. Het resultaat is minder pijn, minder angst en meer comfort.

MEDISCH

Op grond van een cohortonderzoek concluderen Zweedse vorsers dat zelfdoding niet vaker voorkomt bij vluchtelingen dan bij migranten die niet gevlucht zijn, of mensen die in Zweden geboren zijn.

MEDISCH

Volgens een Amerikaans retrospectief cohortonderzoek is de sterfte bij patiënten met schizofrenie aan covid-19 bijna drie keer hoger dan bij patiënten zonder psychiatrische stoornis. Schizofrenie zou zelfs de belangrijkste risicofactor voor overlijden aan covid-19 zijn na de leeftijd.

MEDISCH

Angst onder verschillende vormen is een normaal onderdeel van de psychische ontwikkeling bij het kind. Maar soms wordt ze persisterend of te intens, en daardoor pathologisch.

MEDISCH

Omdat niet-overdraagbare ziekten wereldwijd een steeds hogere ziektelast veroorzaken, zoekt men naar middelen die een brede impact hebben op hun gemeenschappelijke pathogenetische mechanismen. Ingrijpen op de activiteit van de nervus vagus is een mogelijke piste, zo meldt neuro-immunoloog Yori Gidron (universiteit van Haifa, Israël).

MEDISCH

Eind december 2020 lanceerde het Riziv de projectoproep 'Zorg op afstand: covid-19-patiënten thuis opvolgen via telemonitoring'. De projectaanvraag van AZ Maria Middelares in Gent werd goedgekeurd. Het ziekenhuis werkt samen met thuisverpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis, huisartsen en andere zorgverstrekkers.

PRAKTIJK

Zorgondersteuning vzw organiseert op donderdag 25 februari een dagvullend digitaal congres over 'lean in zorg en welzijn'.

PRAKTIJK

U plaatst als arts een bestelling van medische apparatuur of van bureau- of informaticamateriaal. Hoe zorgt u er dan voor dat de bestelling tijdig wordt geleverd? Welke stappen kunt u ondernemen als de bestelling uiteindelijk uitblijft?

PRAKTIJK

De Mercedes S-klasse is sinds de jaren zeventig hét uithangbord van het Duitse premium-merk. De zevende generatie houdt die traditie in ere en zet nieuwe maatstaven inzake veiligheid, comfort en prestaties.

PRAKTIJK

Vorige week overleed Kris De Bruyne, een van onze fijnst besnaarde artiesten, aan de ziekte van Alzheimer. Vorig jaar blies hij nog 70 kaarsjes uit. Een in memoriam van misschien wel de vriendelijkste muzikant die we ooit interviewden.

CULTUUR

Wist u dat Mick Jagger ook een fantastisch goed acteur is? Likkebaarden is het bij zijn bijrol in The Burnt Orange Heresy waar hij een mysterieuze kunstverzamelaar speelt die een kunstcriticus en zijn nieuwe vriendin op zijn landgoed uitnodigt waarna ze in een web vol intriges verzeild geraken.

CULTUUR

Sergej Rachmaninov was de laatste Russische componist die nog zuiver romantische muziek componeerde, tot op heden met groot succes. Of hij aan het syndroom van Marfan leed blijft controversieel, maar hij vertoonde er toch enkele symptomen van.

CULTUUR+

Over smaken en kleuren valt niet te discussiëren. Zo wordt gezegd. Ten onrechte. Juist over kunst valt heel goed van gedachten te wisselen. Zoals Wieteke van Zeil laat zien in haar recentste kijk-en-denkboek.

CULTUUR+

Nog tot Valentijnsdag loopt de Week Van de Belgische Muziek. Meer info: https://vi.be/weekvandebelgischemuziek. Perfect moment om drie dames in de verf te zetten met hun recentste albums: An Pierlé met haar nieuwe quintet, Trixie Whitley en Lous and The Yakuza bewijzen wat een veelzijdig vrouwelijk muzikaal talent ons land wel telt.

CULTUUR+

Dokter Ruben Burvenich combineert sedert vorig jaar zijn werk als huisarts in een groepspraktijk in Heverlee met een doctoraat aan de KU Leuven. Naast geneeskunde is muziek zijn grote passie. Zingen, piano of gitaar spelen, arrangementen schrijven en componeren, het muzikale bloed stroomt rijkelijk door de aderen van deze muzikale duizendpoot en zorgt er voor evenwicht en harmonie.

ACHTERKRANT