Artsenkrant

Web weergave

Negen artsen op tien vinden vaccins over het algemeen (zeer) betrouwbaar. Tegenover het nieuwe covid-19-vaccin staan ze echter veel terughoudender. Bij de huisartsen vindt amper 70% het (zeer) betrouwbaar.

ACTUEEL

Het Riziv stelt een ultimatum aan de softwareontwikkelaars over de nieuwe versie van Recip-e. Dat bleek op de Nationale Commissie van maandag 28 september. Andere thema's: huisartsenposten in de week, de begroting 2021 en het 'voorschriftloze' griepvaccin bij de apotheker.

ACTUEEL

"Pijnpunten zijn er in deze zelden geziene gezondheidscrisis nog steeds in overvloed. Zo hoopt de overheid binnen afzienbare tijd 90.000 coronatests per dag te laten afnemen en analyseren. Allemaal goed en wel als de capaciteit er is. Dat kan. Maar zijn er ook voldoende zorgverstrekkers om al die tests af te nemen?"

EDITO

De 'zwijgstaking' van de experts dit weekend gold niet voor het online-symposium van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België. De KAGB maakte een stand van zaken op voor covid-19. Dit virus kan men heus zijn gang niet laten gaan.

ACTUEEL

Tijdens de coronacrisis, in het bijzonder de eerste maanden, werden zorgverleners veel vaker geconfronteerd met overleden patiënten dan normaal. Hoe hebben ze dat beleefd? Welke indrukken zijn hen bijgebleven? Wat kan beter met het oog op toekomstige moeilijke situaties? In deze reeks spreekt Artsenkrant met artsen over de zorg voor (stervende) patiënten in coronatijden. Deze aflevering: dr. Elke Van Renterghem, spoedarts in het AZ Sint-Lucas Ziekenhuis Gent.

ACTUEEL

"In een eerste fase staan er voor circa vier miljoen risicopatiënten slechts 1,2 miljoen covid-19-vaccins klaar. Wie krijgt dan prioriteit? Die indicatiestelling wordt een serieuze uitdaging. Een publiek debat met experts in het federaal parlement kan klaarheid brengen."

ACTUEEL

Dinsdag 6 oktober start Zorgnet-Icuro een reeks lifestreams over patiëntenparticipatie. Voor Simon Malfait, een van de experts die aan het woord komen, moeten zorginstellingen inzetten op een 'participatiecultuur'. In de reeks zal overigens vooral de praktijk spreken.

ACTUEEL

Na de algemene ziekenhuizen publiceren nu ook de instellingen binnen de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen de resultaten van hun kwaliteitsmetingen. Dat levert al meteen enkele interessante vaststellingen op.

ACTUEEL

Vorige zaterdag organiseerde de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België een online symposium over covid-19. Een panel van experts maakte een balans op van de situatie in ons land, zowel op epidemiologisch als psychosociaal vlak, met commentaren rond het wenselijke beleid. Een ander aandachtspunt was de optie die al deze hoofdbrekens grotendeels van tafel zou moeten vegen: het vaccin.

MEDISCH

Vorige week bespraken we met sociaal wetenschapper Kasper Bormans de mogelijkheden die ter beschikking staan om met dementiepatiënten de communicatie te handhaven, naar aanleiding van zijn boek 'Tijd maken voor mensen met dementie' (*). De auteur gaf tips om in fase te treden met gevoelswereld van de patiënt. Als je dat eenmaal kan, breng je hoofdzakelijk drie dingen tot stand: je geeft de patiënt een toekomstperspectief, je kan samen met hem positiveren, en: je werkt samen met hem aan zijn gevoel voor eigenwaarde.

MEDISCH

Wat is een geur? En hoe ruiken wij die? Eenvoudige vragen waarop we nog geen sluitend antwoord hebben. Maar die wel leiden tot fascinerende inzichten in hersenen en bewustzijn.

MEDISCH

Gezien de hoge frequentie van anosmie bij infectie met het SARS-CoV-2, besteedt British Medical Journal een klinische les aan deze afwijking. Een greep uit het rijke aanbod aan gegevens.

MEDISCH

Hoewel geboorteregeling van alle tijden en culturen is, bracht de eerste hormonale anticonceptiepil zo'n 60 jaar geleden, een maatschappelijke revolutie teweeg. Intussen is de maatschappij verder geëvolueerd en met haar ook de perceptie rond het gebruik van hormonen, niet alleen voor het seksleven van de vrouw, maar ook voor het milieu. Plannen wanneer je kinderen wilt, blijft voor vrouwen vandaag wel een verworven recht.

CLINICAL UPDATE

Het voedingssupplement Mobilityl Max wordt aangeboden in de vorm van tabletten met daarin wortelstokextract van Curcuma longa, Boswellia serrata en Kaempferia galanga, net als etherische olie van Piper nigrum (zwarte peper).De complete formule van Mobilityl Max verzekert een synergie die snel werkzaam is in de gewrichten. Het extract van kurkuma helpt de gewrichten immers soepel te houden.

CLINICAL UPDATE

Genetische gegevens zijn persoonsgegevens die verband houden met de overgeërfde of verworven genetische kenmerken die unieke informatie verschaffen over de fysiologie of de gezondheid en die met name voortkomen uit een analyse van een biologisch monster van die natuurlijke persoon.

PRAKTIJK

Een veel voorkomende vraag bij een echtscheiding is of de echtgenoot die een groepsverzekering heeft of die de begunstigde is van een IPT de sommen die daarin werden opgebouwd moet delen met zijn of haar ex. Hoe zit dat precies? En hoe kan de 'verrekening' daarvan dan gebeuren?

PRAKTIJK

De Mercedes S-klasse is sinds jaar en dag de nummer één onder de luxelimousines ondanks verwoede pogingen van Audi en BMW om met de A8 en 7-reeks uit de schaduw van de S-klasse te treden. Keizers, koningen, presidenten, captains of industry, film- en zangvedetten, allemaal verkiezen ze voor officiële ontvangsten of optredens een S-klasse, liefst mét lange wielbasis en in decent obsidiaanzwart.

PRAKTIJK

Drumming is een van de meest fascinerende choreografieën van Anne Teresa De Keersmaeker: het is een ononderbroken, wervelende dans op een krachtige percussiepartituur van de Amerikaanse minimalist Steve Reich. De bejubelde voorstelling wordt de komende weken in Brussel hernomen.

CULTUUR+

Wie de jaarringen telt in een doorgezaagde boom kijkt terug in de tijd, zichtbaar in een dwarsdoorsnede van het verleden. De Belgische dendrochronologe Valerie Trouet laat zien hoe fascinerend dat is in haar meeslepende boek Wat bomen ons vertellen.

CULTUUR+

Een jaar geleden stelden we Kristiina Poska voor als nieuwe chef-dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen. De komende dagen is de Estse op tournee met haar orkest met een programma waarin de Zevende van Beethoven centraal staat.

CULTUUR+

De dubbelexpo Danser Brut/Dolgedraaid zorgt voor een unieke samenwerking tussen Bozar in Brussel en het Museum Dr. Guislain in Gent. Beide cultuurtempels bieden een indringende kijk op beweging in al zijn vormen aan de hand van kunst door de eeuwen heen, outsiderkunst, medische archiefdocumenten, literatuur en film.

CULTUUR+

Samen zingen werkt ongeacht leeftijd of sociale achtergrond verbindend. De protocollen voor het samen zingen leggen momenteel echter behoorlijk wat maatregelen op en zangers uit risicogroepen deinzen terug voor een groepsactiviteit. Daarom lanceert het zangproject Allez, Chantez! een coronaproof concept waarmee zangliefhebbers in heel Vlaanderen virtueel samengebracht kunnen worden met zangcoaches.

CULTUUR+

In het Joodse Museum van België in Brussel loopt in twee zalen een tentoonstelling van Kurt Lewy, na WOII een invloedrijk kunstenaar op het snijvlak tussen figuratieve en abstracte vormgeving, maar na zijn dood in 1963 in de vergetelheid geraakt.

CULTUUR+

De vorige week op 93-jarige leeftijd overleden Juliette Gréco blijft voor altijd onlosmakelijk verbonden met de Bohémiens-kunstenaarswijk Saint-Germain-Des Prés en de Franse existentialisten. La Grande Dame van het Franse chanson vertolkte voornamelijk werk van anderen (van Aznavour tot Trenet), maar ontdekte en stimuleerde ook kleppers als Gainsbourg.

CULTUUR+

Goedendag daar! Voordien stelde ik me hier steeds voor als stagiair geneeskunde, maar ik kan nu met gepaste trots meedelen dat ik met volle overtuiging mijn vervolgopleiding als Huisarts In Opleiding (haio) start.

OPINIE

Jaarlijks worden in de EU meer dan een miljoen zorgverleners het slachtoffer van een prik- of snijongeval. In België hebben twee op drie verpleegkundigen al zo'n ongeval meegemaakt. De sectorfederatie beMedTech pleit voor een kordate aanpak van dit probleem.

ACHTERKRANT