Artsenkrant

Web weergave

In Brussel laat slechts 40% van al wie terugkomt van een reis uit een rode zone zich effectief testen op covid. Dat is minder dan in de rest van het land.

ACTUEEL

De finaliteit van de klinische ziekenhuisnetwerken blijft best beperkt tot kennisuitwisseling en tot het concentreren van medische expertise voor zeer complexe aandoeningen. Strategische herstructureringen en fusies horen daar niet bij.

ACTUEEL

"We begrijpen de vraag naar een proactief beleid bij het bekendmaken van positieve coronatesten van gehospitaliseerde patiënten. In overleg met de bevoegde overheidsinstanties zullen we onze afspraken verder verfijnen."

ACTUEEL

NOMENCLATUUR Er komen nieuwe, aparte nomenclatuurnummers voor een consultatie van de zogenaamde 'kleine specialismen'.

ACTUEEL

Goed nieuws: ook in Brussel keert de trend zich weer om. Het aantal nieuwe gevallen van covid neemt weer af. Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, legt uit hoe het gewest zich schrap zet voor het najaar.

ACTUEEL

De 75ste editie van de Geneeskundige Dagen Antwerpen staat voor de deur en wordt - door toedoen van corona - een buitenbeentje. Het centrale thema, gezonde ouderenzorg, is gezien de heersende pandemie een schot in de roos.

ACTUEEL

"Een essentiële randvoorwaarde en een topprioriteit voor artsen in klinische ziekenhuisnetwerken is dat ze alle medische informatie op één centrale plaats elektronisch kunnen raadplegen. Bijna 90% wenst dat", aldus prof. Dominique Vandijck (UGent).

ACTUEEL

PODCASTPodcasts zijn (opnieuw) 'in' en dat heeft ook Stop Darmkanker begrepen. De vzw van boegbeeld en darmspecialist Luc Colemont nam een podcast op met de toepasselijke titel 'De Grote Boodschap'.

ACTUEEL

In MemoriamOp 8 april 2020 overleed dokter Herman Moeremans, tot voor enkele jaren voorzitter van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen. Nu zaterdag 5 september, dag op dag 62 jaar na zijn geboorte, heeft zijn afscheidsplechtigheid plaats. SVH-woordvoerder dokter Steven Haesaert schreef volgende tekst.

ACTUEEL

Congressen Voor de medische wereld is de coronacrisis een gelegenheid om, nu en in de toekomst, internationale wetenschappelijke congressen te organiseren op duurzame wijze.

ACTUEEL

Op 29 september reikt Artsenkrant de Galenusprijs uit, al voor de 38ste keer op rij. Een deskundige jury kent drie prijzen toe: de Farmacologieprijs, de Geneesmiddelenprijs, en de Medische Hulpmiddelenprijs. We zetten de kandidaten vandaag en in de volgende edities op een rijtje.

MEDISCH

Coronavirus Nu het stof van de eerste covid-golf gevallen is - en de tweede alweer een wolkje doet opstuiven - ging Artsenkrant bij zorgverleners na hoe zijzelf en hun patiënten die moeilijke episode beleefd hebben. De online-enquête, verspreid via de nieuwsbrief van Artsenkrant, wees uit dat angst en stress toch wel vaak aan de orde waren. Niet alleen bij patiënten, maar ook bij zorgverleners. Die laatsten hadden vooral aandacht voor het infectierisico van hun gezin, veeleer dan van zichzelf.

MEDISCH

Dr. Stijn Indeherberge (huisarts en sportarts in Genk, huisartsenpraktijk Heideveld) werd bereid gevonden de resultaten van onze enquête door te nemen en te becommentariëren. Hij kan het bevestigen: de angst voor covid-19 was tijdens de eerste golf sterk voelbaar bij patiënten.

MEDISCH

Coronavirus "In de enquête van Artsenkrant (resultaten hiertegenover) stel ik vast dat heel wat artsen vragende partij zijn voor meer wetenschappelijke informatie rond voedingssupplementen", zegt prof. Geert Martens (diensthoofd laboratoriumgeneeskunde, AZ Delta, Roeselare). Hij voegt de daad bij het woord, en schetst het bredere plaatje.

MEDISCH

Coronavirus Naast advies voor een gezonde leefstijl, meldt 65% van de respondenten aan onze enquête (zie ook pagina 13) dat ze hun patiënten voedingssupplementen voorschrijven of aanbevelen ter ondersteuning van een optimale immuunrespons.

MEDISCH

Coronavirus Vorsers van de ULB hebben met MRI het lichaam van overleden patiënten onderzocht om aantasting van het zenuwweefsel door het SARS-CoV-2 te evalueren. Ze lichten hun resultaten toe in het prestigieuze tijdschrift Neurology.

MEDISCH

Adolescenten die 's avonds laat gaan slapen en 's morgens laat opstaan, vertonen vaker astma en allergie dan kinderen die vroeg gaan slapen en vroeg opstaan. Melatonine zou daar een rol bij kunnen spelen.

MEDISCH

Of u nu arts bent met een bestuurs- of leiderschapspositie, manager in of CEO van een ziekenhuis, ... Allemaal kunnen we iets leren van... paarden. Paarden zijn immers experts in leiderschap. "Ze kunnen ons helpen om als leider te floreren te groeien, zowel in je persoonlijke als professionele leven."

PRAKTIJK

AUTO Door de coronacrisis is de nieuwe Defender met vertraging gearriveerd. De nieuwkomer presenteert zich als een geslaagde eigentijdse interpretatie van het legendarische model uit 1948 dat algemeen beschouwd wordt als de voorloper van de SUV. Artsenkrant keek ernaar en reed ermee.

PRAKTIJK

QUARANTAINE Belgen die terugkeren uit een 'rood' vakantiegebied moeten verplicht in quarantaine gaan. Wat houdt dat juist in? Waarom moet een zogenaamd Passenger Locator Form ingevuld worden? Welke sancties riskeert een reiziger die zich niet aan deze verplichtingen houdt?

PRAKTIJK

Hugo Voeten mag zowat de uitvinder heten van de minisupermarkt, Cash Fresh met name, waar je "vers, vriendelijk en voordelig" kon winkelen. Hij heeft ook een geweldige kunstverzameling aangelegd die je nu kan bekijken op twee plaatsen: de beeldentuin in Geel en het art center in Herentals waar op Open Monumentendag (13 september) opendeurdag wordt gehouden.

CULTUUR+

FILM Vorige week overleed Robbe De Hert, een van de allerbelangrijkste cineasten van ons land. Herbekijk De Witte van Sichem of zijn sociaal geëngageerde films met het collectief Fugitive Cinema en u zal net als wij overtuigd zijn van het niet te overschatten belang van deze titaan.

CULTUUR+

De Munt hertekende haar programma voor de komende maanden en schrapte enkele producties. Toch bleef dat de nationale opera niet bij de pakken zitten en ze pakt uit een veelbelovende start het nieuwe seizoen. Er staan voor september drie fascinerende projecten op stapel waaraan hier en daar ook een verlengstuk naar de huiskamer vast hangt.

CULTUUR+

CONCERTEN Op concerten in De Roma is het helaas nog wachten tot begin 2021, maar muziekliefhebbers zijn vanaf september opnieuw welkom in AMOR, het café-restaurant van de Antwerpse concertzaal en volksschouwburg.

CULTUUR+

FILM Time is Nolan. Andermaal kiest de geniale regisseur met Tenet voor een indrukwekkende spielerei rond tijd. Het verhaal biedt een mix van de James Bondfilm Thunderball, The Night Manager van John Le Carré en Nolans eigen films, Memento, Inception en Interstellar. Het geheel zal uw hersenen heerlijk uit de pan laten knetteren.

CULTUUR+

"Heel lang geleden heb ik een paar jaar gewerkt als huisarts. Het was een andere tijd."

OPINIE