Web weergave

De kniechirurgen voerden in de periode van de lockdown slechts 3% van de ingrepen uit die ze normaal zouden doen. Ze zagen maar 12% van het normale volume van de consultaties. Dat blijkt uit een bevraging van de Belgian Knee Society.

ACTUEEL

Een LOK-groep gehouden via een videosessie wordt momenteel niet erkend door het Riziv. Sommige huisartsen nemen dat het Riziv kwalijk omdat ze hierdoor hun accreditering zouden kunnen kwijtraken.

ACTUEEL

De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat er in de toekomst (nog) meer ingezet moet worden op een globale integratie van de zorg. Alleen zo kunnen alle 'lijnen' optimaal met elkaar samenwerken. Die boodschap was te horen op 'Het nationale coronadebat', een samenwerking tussen de organisatie 'Medische Wereld', VRT en DPG Media.

ACTUEEL

Teleconsultaties kunnen zeker ook de orthopedisch chirurgen vooruithelpen. Maar dan anders dan de overheid het nu heeft geregeld. "De overheid denkt nog niet digitaal", meent professor Peter Verdonk.

ACTUEEL

Samenwerking tussen artsen en politie/gerecht is een punt dat geregeld in de kijker komt. In sommige regio's werden samenwerkingsprotocols opgesteld. De Orde vindt dat positief en verduidelijkt de krijtlijnen van de samenwerking in een synthesedocument.

ACTUEEL

Sinds vorige week zijn de coronamaatregelen in ons land een eerste keer versoepeld. Denemarken versoepelde als eerste land ruim drie weken geleden de lockdown. De Belgische cardioloog prof. dr. Ole De Backer woont en werkt al acht jaar in Kopenhagen. "Als je een kleine brandhaard opmerkt, en je reageert snel en eenduidig, dan blijft de schade beperkt tot een zeer klein deel van het bos."

ACTUEEL

Directies van algemene ziekenhuizen kregen te horen dat ze vanaf 14 maart 2020 alle electieve consultaties, onderzoeken en ingrepen dienden te annuleren. Na de 'eerste golf' van patiëntenzorg voor covid-19 zijn ziekenhuizen sinds kort begonnen aan de gefaseerde heropstart van de niet-covid-19-activiteiten, al blijven ze ook nog voorbereid voor een 'tweede golf'. De vraag die zich in vele ziekenhuizen nu stelt is of en hoe de honoraria van de zelfstandige ziekenhuisartsen voor de afgelopen en de komende weken kunnen worden 'verdeeld'.

ACTUEEL

Misschien zag u onlangs de beelden op VRT Nieuws. In het centrum van Guayaquil, de havenstad in het zuiden van Ecuador, kunnen de begrafenisondernemers niet volgen en liggen de lijken in de straten. Op de foto zien we hoe een doodskist op een roestige open vrachtwagen wordt geladen.

ACTUEEL

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Artsenkrant met medewerking van het Interuniversitair Centrum voor de Huisartsenopleiding (ICHO) en Domus Medica, en met de financiële steun van het Rode Kruis-Vlaanderen de 'Prijs van de Jonge Huisarts powered by Artsenkrant'. U, beste lezer, bepaalt mee wie de winnaar wordt door te stemmen op artsenkrant.com. We zetten de vijf kanshebbers nog eens op een rijtje.

ACTUEEL

"Dankzij de unieke cluster van grote en kleine bedrijven, van internationale spelers en Belgische spin-offs en startups speelt onze farmaceutische industrie internationaal een vooraanstaande rol." Aan het woord is de CEO van pharma.be, Catherine Rutten, in de nieuwe brochure 'Farmacijfers 2019' die gisteren van de persen rolde.

ACTUEEL

Het passeerde bijna als een fait divers: bij een bloedige aanslag/hinderlaag eind april zijn dertien rangers in het Virungapark in Oost-Congo vermoord. Artsenkrant polste twee Vlaamse militaire spoedartsen, Marijke De Raes en An Van Rompay, over de aanslag. Beide dames zijn via hun vzw Rescue the Rangers nauw betrokken geraakt bij de gebeurtenissen in het park.

ACTUEEL

Ondanks de afzondering, de stress en andere uitdagingen is de alcoholconsumptie globaal niet gaan stijgen tijdens de lockdown. Dat bleek althans in Franstalig België, naar aanleiding van een peiling uitgevoerd door de UCL.

MEDISCH

In het heetst van de strijd tegen het coronavirus heeft een internationaal team van wetenschappers een nieuw type antigeenpresenterende cel ontdekt. Hiermee wordt brandhout gemaakt van een ingeburgerd concept in de immunologie. And make no mistake: er is een link met covid-19.

MEDISCH

Veel covid-19-patiënten die het ziekenhuis verlaten, hebben een slechte lichamelijke conditie en een slechte longfunctie. Kinesitherapie in groep is momenteel niet mogelijk, en dat zal misschien nog een tijd zo blijven. Cliniques Universitaires Saint-Luc (Brussel) vond een oplossing.

MEDISCH

In meerdere landen hebben dermatologen paarse huidletsels op de voeten en de tenen vastgesteld bij patiënten bij wie naderhand een diagnose van Covid-19 werd gesteld.

MEDISCH

Migraine treft zo'n 12% van de Belgen. En gezien de belasting die een migraineaanval heeft op het dagelijkse leven, is het altijd uitkijken naar nieuwe medicaties. Alle ogen zijn nu gericht op CGRP (calcitonin-gen related peptide) en CGRP-receptorremmers. Sommigen werden al door het EMA goedgekeurd, maar zitten nog in de prijsbepalingsprocedures. Al zal terugbetaling sowieso niet voor elke patiënt zijn wegens te duur.

CLINICAL UPDATE

De American Academy of Neurology (ANN) en de American Headache Society (AHS) hebben praktische richtlijnen gepubliceerd voor de aanpak van een acute migraineaanval bij kinderen en adolescenten.1,2

CLINICAL UPDATE

Een patiënt (of zijn familie) die niet tevreden is na een behandeling legt een strafklacht tegen u neer. Hoe kunt u in dat geval uw rechten maximaal beveiligen? Met welke regels moet u rekening houden?

PRAKTIJK

Als u een huis, appartement of praktijkruimte wil kopen, kunt u dat tegenwoordig ook doen op internet via de website biddit.be. Dit internetplatform is een initiatief van de Federatie van het Notariaat (Fednot).

PRAKTIJK

Zowat dagelijks leest of hoort men dat sommige mensen nog steeds de coronamaatregelen niet correct naleven en samenkomen voor ongeoorloofde barbecues en lockdownfeestjes, dit alles tot ongenoegen van een groot gedeelte van de bevolking. Men hoort ook wel eens dat hiervoor boetes kunnen worden opgelegd. Maar hoe zit dat juist?

PRAKTIJK

Het brandstofverbruik dat fabrikanten vermelden, kwam tot voor kort zelden overeen met het werkelijke verbruik. Dankzij een nieuwe, meer realistische meetmethode (WLTP) komen de twee resultaten veel dichter bij elkaar.

PRAKTIJK

Vijf afleveringen lang focussen we op muziek en leven van Ludwig van Beethoven die 250 jaar geleden geboren werd. Telkens leiden uitstekende opnames ons naar 5 diverse thema's die het beeld van Beethoven scherper stellen. Vandaag deel 3: de twee gezichten in de vijfde en zesde symfonie die op 22 december 1808 aan het publiek werden voorgesteld.

CULTUUR+

De wegen van Bart Vinck en Karel Vingerhoets kruisten elkaar in 2005, toen de acteur, schrijver en beeldend kunstenaar met zijn tinnitusklacht aanklopte bij de Gentse professor. Vijftien jaar later brengen ze samen een boek uit over het onderwerp.

CULTUUR+

De viruscrisis heeft de laatste maanden de zorgen om de klimaatverandering uit de actualiteit verdrongen. De klimaatproblematiek zal vroeg of laat onherroepelijk weer op de agenda komen. Tijd om je daar nu op voor te bereiden, met een boek.

CULTUUR+

De bekendste aller Italiaanse filmregisseurs, Federico Fellini zou dit jaar 100 geworden zijn. In zijn geboortestad Rimini startte eind vorig jaar al een expo. Fellini 100. Onsterfelijk genie, die vervolgens op reis zou trekken. In afwachting dat die er toch aankomt, ziehier een overzicht van hoe de Maestro ontelbare filmmakers blijft beïnvloeden.

CULTUUR+

In oktober 2012 begonnen acht restaurateurs van het KIK (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium) aan de restauratie van het Lam Gods, het wereldberoemde schilderij van Jan en Hubert Van Eyck. Hun opdracht was bij aanvang heel bescheiden: de fel vergeelde vernissen verwijderen, losse verfschilfers terug vastzetten en slechte retouches verbeteren.

ACHTERKRANT