Web weergave

Sinds 4 mei kunnen ziekenhuizen opnieuw niet-covid-19-activiteiten opstarten. Tegelijk moeten ze zich voorbereiden op een 'waarschijnlijke' tweede golf van covid-19-patiënten.

ACTUEEL

Ook voor de huisartsen luidde 4 mei een nieuwe fase van de pandemiecrisis in. Voortaan moet iedere persoon met een van de hoofdsymptomen van covid-19 (of twee van de minder typerende symptomen) worden getest. Huisartsen nemen de organisatie van deze tests op zich.

ACTUEEL

Uit voorzorg voorzien ziekenhuizen extra capaciteit en aparte units voor covid-19-patiënten. Artsen en verpleegkundigen zijn van top tot teen ingepakt in beschermingsmateriaal. Huisartsen houden consultaties met mondmaskers. Verzorgenden in woonzorgcentra benaderen bewoners als marsmannetjes. Mondmaskers zijn vaste prik op trein, tram, bus en overal elders. Het kost handenvol geld en levert in deze plasticvrije meimaand bijkomende tonnen (medisch) afval op. Hoe moet het verder?

EDITO

Voor de verschillende specialismen publiceerde het Verbond der Belgische Specialisten (VBS) lijsten met de urgentiegraad van aandoeningen. Deze lijsten kunnen voortdurend worden bijgewerkt.

ACTUEEL

"Financiële belangen waardoor ziekenhuizen vroeger opteerden voor opname en niet voor een dagchirurgische benadering zouden nu plaats moeten ruimen voor een bewuste keuze ten voordele van de dagchirurgische patiënt."

ACTUEEL

Dat covid-19 legio ernstige gevolgen kan hebben, is intussen genoegzaam bekend. Heel wat specialismen deden en doen het uiterste om die gevolgen te beperken. Zo kan het snel opstarten van revalidatie bij begin van de ziekenhuisopname - zowel op Intensieve Zorg als op de covidafdeling - mee de outcome bepalen.

ACTUEEL

Medische en wetenschappelijke experts zijn dé nieuwe mediasterren en influencers, terwijl mediasterren uit het precorona tijdperk zich opwerpen als experts en vaak meer kwaad doen dan goed.

ACTUEEL

In een beperkt aantal gemeenten openden 'schakelzorgcentra' hun deuren in de strijd tegen covid-19. Doel van de centra is vooral om uit het ziekenhuis ontslagen coronapatiënten op te vangen en zo het ziekenhuis te ontlasten. In de praktijk is echter niets wat het lijkt.

ACTUEEL

Bij de ziekenhuisopname van personen met dementie mantelzorgers betrekken, heeft een meerwaarde voor de patiënt zelf, de organisatie en voor het verpleegkundig en verzorgend personeel. Dwaalgedrag en valincidenten verminderen bijvoorbeeld significant terwijl de zorgkwaliteit verhoogt.

ACTUEEL

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Artsenkrant met medewerking van het Interuniversitair Centrum voor de Huisartsenopleiding (ICHO) en Domus Medica, en met de financiële steun van het Rode Kruis-Vlaanderen de 'Prijs van de Jonge Huisarts powered by Artsenkrant'. U, beste lezer, bepaalt mee wie de winnaar wordt door te stemmen op artsenkrant.com. We zetten de vijf kanshebbers nog eens op een rijtje.

ACTUEEL

De huidige coronamaatregelen hebben een belangrijke impact op de gezondheid van de ogen van onze kinderen, stellen de kinderoogartsen. Doordat ze nu vaker dan anders achter een scherm zitten vergroot de kans op bijziendheid. En de behandeling van een lui oog krijgt niet de nodige aandacht.

ACTUEEL

Ernstige covid-19 is in eerste instantie een pneumonie, al dan niet met levensbedreigende ademnood en cytokinestorm als complicatie. Maar steeds meer gegevens verwijzen naar de aantasting van andere organen, voornamelijk hart en bloedvaten.

MEDISCH

Een eerste aanwijzing, maar nog geen zekerheid. Volgens Amerikaanse en Chinese vorsers wordt het SARS-CoV-2 niet overgedragen tijdens geslachtsgemeenschap.

MEDISCH

Diagnostische en prognostische predictiemodellen voor Covid-19 schieten dezer dagen als paddenstoelen uit de grond. Via het internet, apps of software zijn ze vlot toegankelijk. Onderzoekers testen deze predictiemodellen in ziekenhuizen en publiceren hun resultaten. Een internationaal consortium van experts in predictiemodellering evalueerde onlangs een aantal van deze publicaties. De experts fronsen de wenkbrauwen.

MEDISCH

Bij het onderzoek naar inflammatie is er tot nu toe vooral aandacht geweest voor pro-inflammatoire mediatoren, die het proces op gang brengen en aanwakkeren. Intussen is men tot het besef gekomen dat inflammatie nog een ander luik omvat: het afremmen van het proces, zodat het uiteindelijk stopt en weefselherstel kan plaatsvinden. Traumeel® speelt hier een unieke rol.

MEDIFORUM

Hoe bestrijd je de gevolgen van stress die voortvloeit uit de huidige dreiging en onzekerheid? Prof. Laurence Ris (UMons) opperde enkele ideeën op een conferentie die live werd uitgezonden via YouTube.

MEDISCH

Siilo hoeft bij vele zorgverleners in Vlaanderen geen introductie meer. In coronatijden is deze 'Whatsapp voor zorgverleners' populairder dan ooit. Tijdens een uiteenzetting voor iSHAREdata gaf Bernard De Ruyck (Kava) tips om met Siilo productiever aan de slag te gaan.

PRAKTIJK

Is het denkbaar dat we voor fysieke en mentale gezondheidszorg een abonnement afsluiten zoals bij een fitnessclub? Dat is in elk geval het model van de Amerikaanse start-up Parsley Health.

PRAKTIJK

De opleiding Vroedkunde van Odisee Hogeschool bouwde een digitale zelftest voor zwangere koppels en jonge ouders. Wie omwille van het coronavirus gevoelens van angst en stress ervaart, wordt doorverwezen naar professionele hulp.

PRAKTIJK

De overvloed aan coronaberichten zou ons haast doen vergeten dat het lente is en dat warmere dagen in aantocht zijn. De hoogste tijd dus om de cabrio van onder het stof te halen en volop te genieten van enkele hemelse momenten. Al is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan met de kleine en grote drama's in het achterhoofd waarmee we dagelijks worden geconfronteerd.

PRAKTIJK

Michel Deruyttere heeft jarenlang als internist gewerkt in Leuven. Sinds zijn pensionering woont hij in Brugge waar hij ook stadsgids en lid van de medisch-historische Montanuskring is. Stilzitten is aan deze arts-publicist echter niet meteen besteed. In zijn nieuwste boek heeft hij het over artsen en andere zorgverleners die 'vreemd gaan'.

CULTUUR

Voor het eerst nam muziekpionier Brian Eno een volledige plaat op samen met zijn broer Roger en dan nog bij Deutsche Grammophon. Het resultaat is een intimistisch werkstuk, met mondjesmaat te savoureren, als achtergrondmuziek, om bij te mediteren of op een andere manier tot rust te komen. Kortom: de perfecte corona-soundtrack.

CULTUUR

Georg Friedrich Händel (1685-1759) componeerde meer dan 600 werken, en is vooral gekend voor zijn oratoria, opera's en orgelconcerten, met als hoogtepunten Messiah, Water Music en Music for the Royal Fireworks. Door zijn onverzadigbare eetlust leed hij aan obesitas, met cardiovasculaire verwikkelingen als gevolg. Tijdens zijn laatste levensjaren werd hij nagenoeg blind en onderging hij hiervoor een tweetal ingrepen, zonder succes.

CULTUUR+

Vanaf volgende woensdag kan u op Canvas terecht voor 'Ontoerekeningsvatbaar', een nieuwe documentaire reeks van Te Gek!? over internering. Onder de noemer 'Kunst als therapie' wordt het reeds eerder beproefde recept van patiënten te koppelen aan kunstenaars met succes gebruikt.

CULTUUR+

Van Andreas Vesalius (1514-1564) zijn er nu in totaal 15 consilia - schriftelijke consults - bekend, waarvan het oudste en wellicht historisch belangrijkste vorig jaar onder ogen kwam van prof. em. dr. Omer Steeno. Deze recente ontdekking geeft ons een beter inzicht in de kennis, de manier van denken en de handelwijze van de nog jonge arts en professor. Vesalius was amper 23, doceerde op dat moment in Padua en had reeds een internationale faam.

CULTUUR+

Deze column was Covid-19 vrij, maar het virus bleek niet steeds te stoppen. Het onderwerp is Tsjernobyl, naar aanleiding van de niet te missen televisiereeks. Het is briljante fictie, geen documentaire, maar een redelijke beschrijving van wat er is gebeurd.

OPINIE

De Brabantse Pijl had op 15 april de Vlaamse koers moeten worden waaraan Team Novo Nordisk zou deelnemen, maar het coronavirus maakte een einde aan het voorjaarsseizoen. Bij Team Novo Nordisk, waarvoor alleen renners met diabetes Type 1 rijden, is gezond koersen sowieso al een evenwichtsoefening. Een gesprek met Peter Lagrou, de Belgische ploegarts van Team Novo Nordisk.

ACHTERKRANT