Artsenkrant

Web weergave

"Bijna 228 artsen in het tweede jaar van hun opleiding tot huisarts verlengen de praktijkstage bij dezelfde praktijkopleider met een maand. Zo kan de crisiszorg in deze coronatijden continu en zo efficiënt mogelijk verder verlopen. Zonder nodeloze nieuwe inwerkings- of kennismakingsperikelen."

ARTSENKRANT

DEZORGSAMENMomenteel bevindt de Covid-19-gezondheidscrisis zich in haar meest acute fase. De druk op artsen en andere zorgverleners houdt echter nog maanden aan. Om hen psychosociaal te ondersteunen lanceert een consortium onder leiding van Zorgnet-Icuro het online-platform www.dezorgsamen.be

ACTUEEL

Zorgverleners betalen nog altijd de prijs voor de verregaande nonchalance die de beleidsmakers de voorbije jaren innamen met betrekking tot een strategische voorraad mondmaskers, schrijft Artsenkrant-hoofdredacteur Geert Verrijken. "Iets anders is de ongelooflijke snelheid waarmee nu onmogelijk gewaande veranderingen worden doorgevoerd."

EDITO

GETUIGENIS Afgelopen weekend verlengden de beleidsmakers en wetenschappers de 'coronamaatregelen' tot 19 april. "Maar waar blijft de langetermijncommunicatie?", vraagt huisarts Stijn Geysenbergh zich af. "Wat is het globale plaatje?"

ACTUEEL

e-monitoring Ziekenhuizen vrijwaren van een overrompeling zonder patiënten aan hun lot over te laten, hoe pakken we dat aan? Een beveiligd elektronisch platform kan soelaas bieden.

ACTUEEL

Italië De Belgische arts en epidemiologe Iris De Ryck brengt vanuit Italië regelmatig verslag uit over hoe het land de strijd tegen Covid-19 voert. Met de lessons learned kijkt ze naar België en naar hoe de crisis hier aangepakt wordt. Deze aflevering: over de zin en onzin van cijfers.

ACTUEEL

VERVOLG COVER "Huisartsen in opleiding en hun stagemeesters maken in coronatijden geïntegreerde zorg over de lijnen heen vlot waar. Vanuit het werkveld, bottom-up en zonder veel poeha. Met de laarzen in de modder en effectief."

ACTUEEL

Het nummer drie in de reeks genomineerden voor de Prijs van de Jonge Huisarts is een groepswerk. Het kwartet Marlies De Brandt, Sicco Bakker, Steven Flerackers en Thomas Stulens ontwierp een richtlijn voor de diagnostiek van dementie in de huisartsenpraktijk.

ACTUEEL

PSYCHIATRIE "Waarom komt James Cooke niet een keer bij ons op bezoek?" Het is de vraag van de 6-jarige S., die op de kinderpsychiatrische afdeling van UZ Gent verblijft. Flamboyante BV's komen kankerpatiëntjes en hun ouders wel eens een hart onder de riem steken. "De weg naar de afdeling kinderpsychiatrie blijkt heel wat moeilijker te vinden", zegt kinderpsychiater Ine Jespers.

ACTUEEL

WEBAPPLICATIE Het Riziv wil tegen het eind van dit jaar een webapplicatie klaar hebben die het medicatieschema, de elektronische voorschriften en de afgeleverde medicatie samenbrengt.

ACTUEEL

Coronavirus Het Kermack-McKendrick SIR model is een standaard epidemiologisch model waarmee prof. Kurt Barbé, biostatisticus verbonden aan de Faculteit Geneeskunde en Farmacie van de VUB, de Covid-19-epidemie probeert vorm te geven. Zijn bedoeling? Ons bewust maken van de gevaren en ertoe aanzetten de maatregelen tegen verdere verspreiding op te volgen.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

WGO De Wereldgezondheidsorganisatie gaat van start met een wereldwijde studie naar behandelingen voor Covid-19. In de literatuur worden tientallen mogelijkheden vermeld, maar de WGO stelde zich selectief op, met vier kandidaten. Een blik op de shortlist.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Coronavirus Covid-19 heeft het vooral gemunt op ouderen en chronische patiënten. De voorkeuren van het virus voor bepaalde slachtoffers lijken - tenminste gedeeltelijk - gerelateerd aan de expressie van receptor ACE2.

MEDISCH

CORONAVIRUS Volgens een Chinese observationele studie worden mensen met bloedgroep A gemakkelijker door het nieuwe coronavirus geïnfecteerd en lopen mensen met bloedgroep O significant minder risico. Onder voorbehoud evenwel, want het betreft een 'prepublicatie'.

MEDISCH

Oogziekten Prof. Elfride De Baere heeft de prijs van het 'Fonds John W. Mouton Pro Retina - 2019' ontvangen voor haar onderzoek naar erfelijke blindheid. Zij is laboratorium- en kliniekhoofd van het Centrum voor Medische Genetica aan het UZ Gent. In 2012 ontving ze al de Inbev-Baillet Latour Prijs voor Klinisch Onderzoek. Het Fonds John W. Mouton Pro Retina is één van de tientallen fondsen beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

MEDISCH

Coronavirus Er wordt dezer dagen één en ander herbestemd, in de haast om de pandemie met het coronavirus in te dijken. Ook het vaccin tegen tuberculose valt voor een nieuwe roeping uit de kast. A priori geldt het niet als een wondermiddel, maar volgens onderzoekers zou het kunnen helpen.

MEDISCH

TECHNOLOGIE Een Brits team werkt aan een applicatie die geïnfecteerde personen kan identificeren en snel eventuele contacten kan opsporen. De app zou daarbij gebruik maken van geolocatie. Verschillende landen, waaronder België, gebruiken al geolocatiegegevens van telecomoperatoren of platforms om het coronavirus te bestrijden, wat nogal wat vragen oproept.

PRAKTIJK

MOBILITEIT Volgens cijfers van Vias institute lag het aantal verkeersdoden in 2019 zes procent hoger dan 2018. Het is de eerste stijging in drie jaar. Nooit eerder vielen er meer fietsdoden te betreuren.

PRAKTIJK

INTERVIEW Het Collegium Vocale van Philippe Herreweghe bestaat 50 jaar. De artistiek directeur van dit internationale topensemble wil zijn Collegium blijven heruitvinden in de hoop de verjaardag die nu omwille van de coronacrisis in mineur verloopt, op het eind van het jaar met een orgelpunt te kunnen afsluiten.

CULTUUR+

Passiemuziek kent in Europa een traditie die teruggaat naar de middeleeuwse gregoriaanse gezangen die het lijdensverhaal van Christus al eenstemmig muzikaal verklankten. De onovertroffen passies van Bach hebben andere passiemuziek naar de achtergrond verdrongen. Nu en dan duikt er toch een ensemble op dat nog een parel weet op te vissen.

CULTUUR+

KLASSIEK De middeleeuwse tekst Stabat Mater over de treurende Maria bij het dode lichaam van haar zoon Jezus, werd in de loop der eeuwen meer dan 500 keer op muziek gezet.

CULTUUR+

Film Help, de bioscopen zijn dicht. Gelukkig zijn er samenwerkingen tussen filmverdelers om films die recent geprogrammeerd werden of enkele films die nu zouden uitkomen toch beschikbaar te stellen. Op CineMember.be bijvoorbeeld kan u heel recente films huren of een abonnement nemen om een maand lang van kwaliteitsfilms te genieten voor groot en klein.

CULTUUR+

BOEKEN "Een dier denkt niet na over hoe of wat het gaat doen. Een mens wel. Men zegt dan dat zo iemand iets 'onmenselijks' gedaan heeft. Dat het 'beestachtig' is dat iemand dergelijke gruwelijke dingen doet bij een ander. Maar in wezen zijn mensen erger dan dieren." Een fragment uit 'Het gezicht van het kwaad' van wetsdokter Wim Van de Voorde. "Schrijven en lesgeven zijn voor mij middelen om dit vak te verwerken", zegt hij.

ACHTERKRANT