Artsenkrant

Web weergave

Klinische ervaringen opdoen in het buitenland willen vrijwel alle artsen in opleiding. In de praktijk zet echter slechts één assistent op de drie effectief de stap. Om daarin verandering te brengen, richtten de Vlaamse aso's vorig jaar de vzw 'residentsabroad' op.

ACTUEEL

Vorige week was er heel wat mediaheisa over een KCE-rapport dat de sluiting van 17 materniteiten aanbeveelt. In Vlaanderen reageerde vooral CD&V met viscerale afkeer. Dit kon echt niet.

EDITO

EUTHANASIE Professor wijsbegeerte Johan Braeckman (UGent) en Raf De Rycke, voorzitter van de Broeders van Liefde, penden een aantal bedenkingen neer omtrent het assisenproces.

ACTUEEL

KCE-RAPPORT Het KCE-rapport dat kraamklinieken waar jaarlijks geen 557 geboorten plaatsvinden, het advies geeft het verloskwartier te sluiten, veroorzaakt heel wat beroering en commentaar. Voor de ene moet een bevalling vooral dichtbij huis kunnen gebeuren, voor anderen is de sluiting een logische stap omdat er al schaarste van middelen is.

ACTUEEL

WACHTDIENST Alle oproepen naar de 1733 zullen in de (zeer) nabije toekomst door de 112-centrales worden afgehandeld. De 'telefonische triage' is gekoppeld aan de verdere uitbouw van wachtposten in België.

ACTUEEL

"Tot nu toe beslisten enkel de GZA-ziekenhuizen de accreditatie te laten varen en zich opnieuw te onderwerpen aan het systeemtoezicht door de Vlaamse Zorginspectie. Als dit Antwerpse precedent navolging krijgt, is er wel versterking nodig voor de zorginspectie. Zo staat het trouwens ook in het regeerakkoord."

ACTUEEL

NETWERKEN De ziekenhuisnetwerken in het zuiden van het land zijn nog lang niet gefinaliseerd. Wallonië schiet vrij goed op, maar Brussel hinkt achterop. Hoe staat het met de onderhandelingen tussen de ziekenhuizen? Een tour d'horizon.

ACTUEEL

DARMZIEKTEN Het onderwerp klinkt als een klassiekertje, maar de inzichten rond diverticulitis zijn de jongste jaren wel degelijk veranderd. Dr. Michaël Somers (dienst gastro-enterologie, UZA) vertelde op het symposium 'Doktoren met onderbuikgevoel' waarom antibiotica niet altijd nodig zijn. En nog meer.

MEDISCH

Een Amerikaanse studie ging na of wearables een rol kunnen spelen bij het monitoren van griep, om voorspellingen te maken rond de evolutie van het aantal gevallen. De test bleek succesvol.

MEDISCH

Terwijl onze aarde het steeds warmer krijgt, heeft men bij mensen over de voorbije anderhalve eeuw een daling van de lichaamstemperatuur gemeten. Het ligt niet aan de apparatuur, denken Amerikaanse onderzoekers: ons binnenste is het wel degelijk met een paar tientallen centigraden minder gaan stellen.

MEDISCH

NEUROWETENSCHAPPEN Taalontwikkelingsstoornissen zijn niet zeldzaam bij kinderen. De ernst van de aandoening varieert. Vaak is er sprake van verschillende deficits: lexicaal, fonologisch en morfosyntactisch.

MEDISCH

Recente reflecties over het verbeteren van de gezondheid van patiënten focussen op het opkrikken van de gezondheidsgeletterdheid en het versterken van de therapietrouw. Maar wat als de patiënt zich simpelweg niet gehoord voelt door de arts? Dan gooit hij toch ook de blister pillen de prullenmand in?

PRAKTIJK

Bellen of berichten lezen en versturen achter het stuur is niet alleen gevaarlijk; het is ook de grootste bron van ergernis in het verkeer. Dat blijkt uit een onderzoek van Touring bij 1.100 weggebruikers.

PRAKTIJK

MOBILITEIT Jonge automobilisten lezen en plaatsen berichten op sociale media en maken 'selfies' tijdens het rijden. Vias institute lanceert daarom een campagne om te waarschuwen tegen de gevaren van smartphones achter het stuur.

PRAKTIJK

Een consortium van drie huisartsencentra krijgt van de overheid (Riziv en FOD Volksgezondheid) een opdracht om de thesaurus gebruikt in huisartsensoftware te mappen op Snomed CT. Daarmee wordt een jarenlange impasse doorbroken.

PRAKTIJK

EMD-PAKKETTEN CompuGroup Medical ontwikkelt wereldwijd softwaretoepassingen voor patiëntenadministratie en medische organisatorische activiteit. De Belgische afdeling biedt huisartsen twee betrouwbare EMD-pakketten: CGM Windoc en CGM Daktari.

PRAKTIJK

Zondag opent BRAFA, de jaarlijkse kunsthoogmis in Brussel, zijn deuren. Uitschieter dit jaar is James Ensor van wie Samuel Vanhoegaerden Gallery uit Knokke in één klap 38 werken aanbiedt. "Toegegeven, ik ben verliefd op Ensor", zegt de galeriehouder die de schilderijen en tekeningen de voorbije jaren met passie verzameld heeft. De vraagprijs schommelt tussen 50.000 en 700.000 euro.

CULTUUR+

FILM Met '1917' bezorgt Sam Mendes u een van de meest verbluffende bioscoopervaringen ooit. We zien twee Engelse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog een race tegen de tijd lopen om een verschrikkelijk drama te verijdelen. Een van de grote kanshebbers bij de volgende Oscars.

CULTUUR+

EXPO Het Musée de la Boverie in Luik, geopend in mei 2016, is een ware verrijking van het Belgische museumlandschap en zit niet om een stunt verlegen. Op 3 december 2019 werd voor het eerst in ons land een naaktbezoek georganiseerd bij de tentoonstelling 'Hyperrealism Sculpture. Ceci n'est pas un corps'. Wordt wegens succes herhaald op woensdag 29 januari.

CULTUUR+

Fabrice du Welz is de tweede in het rijtje van Belgische regisseurs die we interviewden rond een film met een medische tint. In 'Adoration' toont hij een pure jongen die halsoverkop verliefd wordt op een meisje dat schizofrenie heeft. Zoals steeds bij regisseur du Welz: intensiteit, heel fysieke acteerprestaties en poëzie troef.

CULTUUR+

KLASSIEK Beethovens geboortestad Bonn haalt voor de 250ste verjaardag van de beroemde componist alles uit de kast. Het geboortehuis, dat sedert 1889 onderdak biedt aan de stichting die de herinnering aan Beethoven levend houdt, ging na enkele maanden renovatiewerken bij de start van het feestjaar weer open. En Bonn eert haar beroemde voormalige inwoner ook met een indrukwekkende expo in de Bundeskunsthalle.

CULTUUR+

De 32 pianosonates die Ludwig van Beethoven tussen 1795 en 1822 componeerde worden als grensverleggend bestempeld. De werken worden tijdens een tweedaagse integraal uitgevoerd op instrumenten die nauw aansluiten bij de klavierinstrumenten die Beethoven zelf bespeelde.

CULTUUR+

Volgens een rapport van het Kenniscentrum zouden 17 materniteiten niet rendabel zijn en dus mogelijks moeten sluiten.

OPINIE

BOEKEN Frank Goes kennen we als iemand die zijn ogen de kost geeft. Zo heeft hij een oog voor kunst. Als oftalmoloog beschreef hij in het boek 'Door het oog van de kunstenaar' hoe oogafwijkingen het werk van kunstenaars als Monet, El Greco, Van Gogh... al dan niet hebben beïnvloed. Nu is er zijn nieuwe boek 'Hoe dieren de wereld zien' waarin dokter Goes een blik werpt op het dierenrijk en onderzoekt hij hoe de dieren de wereld zien.

ACHTERKRANT