Artsenkrant

Web weergave

VERVOLG COVERZ We geven wat toelichting bij de meest in het oog springende maatregelen. U kreeg de tekst van het akkoord in uw e-ehealthbox en hij is makkelijk terug te vinden op de Riziv-website.

ACTUEEL

In de komende weken komen drie artsen voor assisen in Gent omwille van de euthanasie in 2010 op Tine Nys, een vrouw van 38 jaar met psychische problemen. Heeft dit proces geen afschrikkend effect bij artsen, die bij enige afwijking of onzorgvuldigheid dreigen voor de rechtbank te worden gesleept?

ACTUEEL

Patiënten met een DKV Hospi Select-polis moeten 20% van de ereloon- en kamersupplementen uit eigen zak betalen als ze zich laten opnemen in een eenpersoonskamer van een 'niet-partnerziekenhuis'. Sinds 1 januari beschouwt de privéverzekeraar 33 ziekenhuizen niet langer als partner.

ACTUEEL

ZIEKENHUISNETWERKEN Om de 'feeling' met de aanvragende artsen- en patiëntenpopulatie niet te verliezen, zal de klinisch bioloog in een ziekenhuisnetwerk zich regelmatig moeten verplaatsen tussen de ziekenhuizen. Hierdoor kan tijd verloren gaan. Vermits 'nabijheid' voor aanvragende artsen belangrijk is, verschuift de rol van de klinisch bioloog van back- naar front-office.

ACTUEEL

"Australië kampt ieder jaar met bosbranden. Dit jaar zijn er echter veel meer en duren ze veel langer", vertelt huisarts Tim Bresseleers (47) vanuit Yeronga, een suburbs van Brisbane, de derde grootste stad van Australië en hoofdstad van de deelstaat Queensland. Een 'ooggetuigenverslag' van deze uitgeweken Antwerpenaar.

ACTUEEL

Op vrijdag 7 februari 2020 vindt het jaarlijks Valentijns-Vaccinatiesymposium plaats in Antwerpen. Het doel is om allen die betrokken zijn bij vaccinatie in Vlaanderen te informeren over de introductie van nieuwe vaccins in België en Vlaanderen en over nieuwe kennis rond vaccinatie.

ACTUEEL

GENEESMIDDELEN Een nieuwe app, FarmaStatus, bundelt alle informatie over de beschikbaarheid van in België vergunde geneesmiddelen. 'Work in progress': momenteel werken alle functionaliteiten voor vergunninghouders en patiënten, begin 2020 is dat ook het geval voor de functionaliteiten voor apothekers.

ACTUEEL

ECOLOGIE Het ziekenhuis CHR Sambre & Meuse in Namen tekende aan het einde van de zomer een EnergiePrestatieContract (EPC) met Engie. Het doel? Het energieverbruik van het ziekenhuis doen dalen met 15%.

ACTUEEL

MIDDELENMISBRUIK "Ons onderzoek ging van start omdat we in toenemende mate ernstige voedselallergieën zagen die niet strookten met de klassieke allergiepatronen", zegt dr. Ine Decuyper (kinderarts in opleiding, UZA en Universiteit Antwerpen).

MEDISCH

INFECTIEZIEKTEN Naamse onderzoekers hebben een tot dusver onbekend mechanisme in het licht gesteld waarmee Brucella, een geduchte ziekteverwekker in ontwikkelingslanden, zich handhaaft. Hun ontdekking biedt een aangrijpingspunt voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingen.

MEDISCH

BEELDVORMING Een studie in Nature heeft zopas aangetoond dat artificiële intelligentie (AI) doeltreffender is bij het mammografisch opsporen van borstkanker dan een consultatie bij de radioloog. Ondanks het indrukwekkende karakter van de studie zetten auteurs en commentatoren een domper op het enthousiasme.

MEDISCH

WELZIJN Een grootschalige Belgische studie toont een significant verband aan tussen vrijwilligerswerk en gezondheid. Hoe meer men zich inzet, hoe groter het gezondheidsvoordeel wordt.

MEDISCH

CRISPR Biofysicus He Jiankui moet brommen. Een Chinese rechtbank heeft hem veroordeeld tot drie jaar celstraf.

MEDISCH

TECHNOLOGIE De 110 medisch specialisten in het Heilig-Hartziekenhuis in Lier maken hun verslagen voortaan met spraaktechnologie. Wat ze inspreken wordt door de software automatisch omgezet naar een geschreven verslag. In de toekomst zal deze software een slimme assistent worden die de artsen bijstaat bij diagnoses.

PRAKTIJK

ARTSEN GEZOCHT Binnen de Dienst voor het Bloed en Humanitaire Diensten herbergt Rode Kruis Vlaanderen ook twee wetenschappelijke onderzoekscentra. De organisatie is met andere woorden een huis met vele kamers en daarom voortdurend op zoek naar nieuw talent. Niet in het minst zoekt men klinisch biologen, artsen en een manager medische donorzaken.

PRAKTIJK

FOUNDATION DOT YOUR I Op 3 januari van dit jaar was het precies 23 jaar geleden dat Aniana Taelman haar vader verloor door zelfdoding. Samen met haar moeder en haar zus bleef ze verweesd achter. Twintig jaar lang zocht ze vergeefs naar antwoorden op de vragen die haar kwelden. Tot ze tot het besef kwam dat ze de pijn, het verdriet, de ontreddering moest ombuigen tot een positief verhaal: lotgenoten, nabestaanden van een zelfdoding, een helpende hand bieden. Dat is het doel van de Foundation Dot Your I die Aniana samen met haar partner, zakenman Luc Deflem, in het leven heeft geroepen.

PRAKTIJK

AUTOSALON BRUSSEL Met 15 wereldpremières en 10 Europese en 107 Belgische primeurs klopt het Autosalon van Brussel 2020 (nog t/m 19 januari) alle records op het vlak van exclusiviteit. Blikvangers zijn de nieuwe generatie e-modellen en een 40-tal exclusieve en peperdure dream cars in paleis 1.

PRAKTIJK

Fundamentele informatie over een patiënt, zoals een allergie, die gekend is door het verpleegkundig personeel, moet doorgegeven worden aan het verzorgend personeel om situaties te vermijden die schadelijk zijn voor de patiënt én voor de zorgverstrekkers.

PRAKTIJK

Beethoven 2020 is nu echt van start gegaan en we mogen ons aan een stortvloed van concerten verwachten die naar de 250ste verjaardag van de componist op 16 december zullen leiden. Tussen tal van interessante initiatieven vallen deze maand alvast twee projecten op waarin Zuid-Koreaanse musici op het voorplan treden.

CULTUUR+

Bij NTGent ging vorige maand 'Anatomie van Pijn' in première in een regie van Lies Pauwels: een voorstelling over een leven met pijn en pijn in het leven. Tot en met 7 maart is deze productie nog op tournee.

CULTUUR+

De Belgische film boomt in januari met drie films die op een heel aparte manier medische thema's bespelen. Eerste in deze miniserie is All of Us van regisseur-scenarist Willem Wallyn. "De film gaat over ons allemaal. Via de personages krijg je een soort helikopterbeeld van jezelf. We gaan al prutsend om met onze dood en dat mag."

CULTUUR+

EXPO In 2014 'vergat' Parijs de 150ste verjaardag van Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901) te vieren. Dat wordt nu ruimschoots goedgemaakt in het Grand Palais met een mega overzichtstentoonstelling, allicht de grootste expo van Toulouse-Lautrec die ooit gepresenteerd werd.

CULTUUR+

EXPO Summum van de Vlaamse canon is de tentoonstelling 'Van Titiaan tot Rubens. Masterpieces of the Flemish Masters' in het meest prestigieuze gebouw van Venetië, het Palazzo Ducale. Maar ook de Belgische canon is vandaag in Venetië sterk vertegenwoordigd, met onder anderen René Magritte die op de affiches siert van prestigieuze tentoonstellingen in Collezione Peggy Guggenheim en in de nieuwe culturele hotspot Palazzo Franchetti. Een overzicht van Vlaamse en Belgische kunst in de Dogenstad.

CULTUUR+

SERIE Volgens het Woordenboek der Medische Wetenschappen uit 1815 evenaarde "geen mineraal water in Europa de reputatie van Spa". Dat Engelse artsen in de 16e eeuw de term 'spa' gingen bezigen om oorden met weldadige en/of geneeskrachtige bronnen te beschrijven, brengt men hier graag in herinnering.

CULTUUR+

REEKS Vooral bekend voor zijn magistrale suite 'Schilderijen van een tentoonstelling', zijn orkeststuk 'Een Nacht op de Kale Berg', en zijn opera 'Boris Godounov', kampte Modest Moessorgski jarenlang met een tekort aan erkenning en affectie, dat hem naar de fles liet grijpen. De Russische componist overleed aan de gevolgen van een alcoholische encefalopathie.

CULTUUR+

Dankzij zijn kinderen kwam orthopedisch chirurg Wouter Van den Broecke in het skiën terecht. Nu is hij betrokken bij de Internationale Skifederatie (FIS) en bij de voorbereiding van de Olympische Winterspelen van Beijing 2022. Wie weet ziet hij daar zijn zoon Dries aan het werk.

ACHTERKRANT