Het RIZIV lanceert een nieuwe campagne om het aanbod van terugbetaalde zorg voor diabetes onder de aandacht te brengen. De campagne wil zonder stigmatisering en taboes informeren over de beschikbare zorgopties.

Uit het magazine

Robotchirurgie is hot. Hoewel er in België initieel een relatief trage opmars was van de techniek, grijpen vandaag steeds meer medische specialismen naar robotgeassisteerde chirurgie. De geavanceerde technologie biedt talrijke voordelen, maar komt ook met bepaalde keerzijdes. Doet de operatierobot het altijd beter?

Uit het magazine

De Smart Space in UZ Gent vervlecht klinische zorg met onderzoek. Enerzijds verzamelt het technologisch platform onmisbare klinische data om de ontwikkeling van nieuwe zorgtechnologie aan te sturen. Anderzijds worden patiënt en zorgverlener bijgestaan door hoogtechnologische installaties en vernieuwende toepassingen. Deze 'revalidatie 2.0' werpt haar vruchten af.

Uit het magazine

Artificiële intelligentie: wat initieel een abstract gegeven was, is ondertussen niet meer weg te denken uit onze samenleving. We geven orders aan Siri of Alexa, navigeren zelfrijdende wagens via Waze en zetten vertaalmachines in als tolk. Ook de medische toepassingen van AI zijn eindeloos. Op het Europese Congres van de Radiologie sprak men van een ware omwenteling.

Uit het magazine

De mRNA-vaccins tegen SARS-CoV-2, die werden bekroond met de Nobelprijs voor Geneeskunde, brachten de klinische adoptie van de mRNA-technologie in een stroomversnelling. Nu wil men deze vaccins ook inzetten tegen andere pathogenen, specifieker in de strijd tegen bacteriële infecties en antibioticaresistentie.

Een vrouw uit Gooik die al voor de vierde keer vervolgd werd voor diefstallen, is maandag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftig maanden, waarvan de helft met probatie-uitstel. Ditmaal stond ze ook terecht omdat ze een aantal valse doktersattesten had opgesteld, om niet te hoeven gaan werken en om aan een van haar processen te ontkomen. Naar eigen zeggen lijdt ze mogelijk aan kleptomanie.

De houdbaarheidsdatum van diagnostisch materiaal blijkt niet altijd even betrouwbaar onder tropische omstandigheden. Sommige bloedkweekflesjes, die worden gebruikt om een bloedvergiftiging op te sporen, falen al voor hun vervaldatum, terwijl andere net langer bruikbaar zijn dan vermeld. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen.

Het Alzheimermedicijn Leqembi is vorige week door de Europese Medicijnenautoriteit (EMA) alsnog goedgekeurd voor patiënten met milde cognitieve stoornissen in een vroeg stadium van Alzheimer. Het middel werd afgelopen zomer door dezelfde autoriteit nog afgekeurd, omdat het teveel bijwerkingen gaf. Op dat besluit komt de EMA nu dus terug.

In samenwerking met Jong Domus lanceert Laurens De Boeck, een jonge huisarts uit Gent, een petitie om komaf te maken met ziektebriefjes van korte duur. De afschaffing levert volgens hem niet enkel een besparing en een verminderde werkdruk voor huisartsen op, maar het ziektebriefje zelf is ook deontologisch op drijfzand gebouwd.

Wereldwijd zijn vorig jaar meer dan tien miljoen gevallen geregistreerd van mazelen, een vijfde meer dan in 2022. En er overleden 107.500 mensen, vooral kinderen jonger dan 5 jaar, aan de erg besmettelijke ziekte. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC.

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrieven

In the picture

Met het nascholingsprogramma AK Academy kunnen artsen hun kennis aanscherpen voor de praktijk van alledag.

Ontdek alle dossiers

Om u te helpen

Een digitaal platform voor en door artsen (in spe) met artikels, getuigenissen, opinies, webinars over mentaal welzijn. Doel: de zorgsector menselijker maken. Initiatiefnemers zijn Artsenkrant en Arts in Nood.

Meer info