Amerikaanse wetenschappers hebben een geconnecteerde handschoen ontwikkeld die de 26 letters van het alfabet meteen kan omzetten in tekentaal. Dat is een mooie aanwinst voor mensen die enkel via die taal kunnen communiceren met hun omgeving.
Dankzij tekentaal kunnen miljoenen dove en doofstomme mensen uit de stilte treden. Maar de rest van de wereld kent die taal helaas niet goed.
Een groep van de University of California, San Diego, onder de leiding van ingenieur Timothy heeft zich voorgenomen om de taalbarrière tussen horenden en slechthorenden te slopen. De vorsers hebben een handschoen ontwikkeld die de bewegingen bij tekentaal omzet in een tekst op het scherm van een smartphone of computer. Dat vergemakkelijkt de discussie tussen mensen die tekentaal gebruiken, en mensen die die taal niet verstaan.
Het betreft een lederen handschoen die voorzien is van negen microsensoren die soepel bewegen en die op de interfalangeale gewrichtjes worden geplaatst. Als de gebruiker zijn vingers plooit, reageren de verschillende elektroden en stijgt hun elektrische weerstand.
Een computerprogramma, "The Language of Glove" genoemd, verwerkt de impulsen en ontcijfert zo de beweging die de vingers en de pols maken. De signalen worden dan meteen via bluetooth doorgestuurd naar een smartphone of een computer en een specifieke app vertaalt die dan in tekst.
Tot nog toe kunnen zo enkel nog maar woorden worden gespeld. De ingenieurs werken aan een computercode waarmee het mogelijk moet worden om hele zinnen te vertalen.
Dat medische hulpmiddel biedt tal van voordelen. De sensoren op de handschoen zijn soepel. De vertaler zou dus bijna vergeten dat hij een handschoen draagt. Ze zijn veel minder fragiel dan de sensoren die bij eerdere pogingen werden gebruikt. Bovendien verbruikt het toestel weinig elektriciteit en kan je de batterijen snel opladen. Dat alles voor een fabrieksprijs van om en bij de 100 dollar, wat dus duidelijk lager is dan die van andere automatische vertalers van tekentaal.
De bedenkers gaan nu een intelligente handschoen van een nieuwe generatie ontwikkelen die beschikt over tastzin. "Herkenning van handelingen is maar één van de dingen die de handschoen kan", zei Timothy O'Connor. "Ons uiteindelijke doel is een handschoen die in virtual reality wordt gebruikt in plaats van een joystick of een bedieningshendel. Dat zal veel beter zijn voor het spelen en het vermaak en meer nog bij de opleiding tot chirurgische handelingen."
Zowat overal in de wereld zijn soortgelijke projecten in ontwikkeling. Het is hartverwarmend vast te stellen dat zoveel mensen proberen het comfort van mensen met een handicap te verbeteren.
(referenties: PLOS ONE, 12 juli 2017, doi: 10.1371/journal.pone. You Tube-video, 12 juli 2017)
Dankzij tekentaal kunnen miljoenen dove en doofstomme mensen uit de stilte treden. Maar de rest van de wereld kent die taal helaas niet goed.Een groep van de University of California, San Diego, onder de leiding van ingenieur Timothy heeft zich voorgenomen om de taalbarrière tussen horenden en slechthorenden te slopen. De vorsers hebben een handschoen ontwikkeld die de bewegingen bij tekentaal omzet in een tekst op het scherm van een smartphone of computer. Dat vergemakkelijkt de discussie tussen mensen die tekentaal gebruiken, en mensen die die taal niet verstaan.Het betreft een lederen handschoen die voorzien is van negen microsensoren die soepel bewegen en die op de interfalangeale gewrichtjes worden geplaatst. Als de gebruiker zijn vingers plooit, reageren de verschillende elektroden en stijgt hun elektrische weerstand.Een computerprogramma, "The Language of Glove" genoemd, verwerkt de impulsen en ontcijfert zo de beweging die de vingers en de pols maken. De signalen worden dan meteen via bluetooth doorgestuurd naar een smartphone of een computer en een specifieke app vertaalt die dan in tekst.Tot nog toe kunnen zo enkel nog maar woorden worden gespeld. De ingenieurs werken aan een computercode waarmee het mogelijk moet worden om hele zinnen te vertalen.Dat medische hulpmiddel biedt tal van voordelen. De sensoren op de handschoen zijn soepel. De vertaler zou dus bijna vergeten dat hij een handschoen draagt. Ze zijn veel minder fragiel dan de sensoren die bij eerdere pogingen werden gebruikt. Bovendien verbruikt het toestel weinig elektriciteit en kan je de batterijen snel opladen. Dat alles voor een fabrieksprijs van om en bij de 100 dollar, wat dus duidelijk lager is dan die van andere automatische vertalers van tekentaal. De bedenkers gaan nu een intelligente handschoen van een nieuwe generatie ontwikkelen die beschikt over tastzin. "Herkenning van handelingen is maar één van de dingen die de handschoen kan", zei Timothy O'Connor. "Ons uiteindelijke doel is een handschoen die in virtual reality wordt gebruikt in plaats van een joystick of een bedieningshendel. Dat zal veel beter zijn voor het spelen en het vermaak en meer nog bij de opleiding tot chirurgische handelingen."Zowat overal in de wereld zijn soortgelijke projecten in ontwikkeling. Het is hartverwarmend vast te stellen dat zoveel mensen proberen het comfort van mensen met een handicap te verbeteren.(referenties: PLOS ONE, 12 juli 2017, doi: 10.1371/journal.pone. You Tube-video, 12 juli 2017)