Volgens Stavros Karampelas, hoofd van de fibroomkliniek van het UVC Brugmann, heeft tot 80% van de vrouwen van vruchtbare leeftijd een of meer baarmoederfibromen. Die verhogen het risico op onvruchtbaarheid (zie de Clinical Update gepubliceerd in Artsenkrant van februari). Het is bekend dat een submucosaal fibroom het risico op spontaan miskraam verhoogt. Een nieuw multicentrisch cohortonderzoek (1) heeft de correlatie onderzocht tussen het aantal, de ligging en de grootte van de baarmoederfibromen en de incidentie van late miskraam.

De Stages of Reproductive Aging Workshop definieert de perimenopauze, in de literatuur vaak menopauzale overgang genoemd, als de periode gaande van het moment van persisterende veranderingen van de cyclusduur met minstens zeven dagen tot twaalf maanden na de laatste menstruatie, namelijk het begin van de postmenopauze. Wat de menopauzale overgang betreft, is het zo dat er al symptomen kunnen verschijnen bij prille veertigers, dus heel wat vroeger dan wat tot voor kort werd aangenomen.

Volgens een Deense studie is de incidentie van subklinische coronaire stenose (stenose van 50% of meer) driemaal hoger bij hiv-dragers dan in de algemene bevolking. Dat zou een gedeeltelijke verklaring kunnen vormen voor het hogere risico op myocardinfarct bij hiv-dragers.

De GonoScreen-studie, die dr. Thibaut Vanbaelen en collega's van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen hebben uitgevoerd, is een gerandomiseerde, gecontroleerde studie die 1.011 PrEP-gebruikers in vijf klinische centra in België heeft gerekruteerd om na te gaan of het wenselijk of noodzakelijk is PrEP-gebruikers, mannen die seks hebben met mannen, en trans vrouwen, om de drie maanden te testen op seksueel overdraagbare infecties zoals chlamydia en gonorroe en in voorkomend geval te behandelen.

Vervanging van TAF door TDF in de antiretrovirale behandeling van hiv-dragers gaat gepaard met een daling van het lichaamsgewicht en een verbetering van de serumlipiden tijdens een follow-up van een jaar. Dat is de conclusie van een studie uitgevoerd bij patiënten die deelnemen aan de Swiss HIV Cohort Study, het grootste cohortonderzoek bij hiv-dragers in Zwitserland.

De levensverwachting van hiv-geïnfecteerde mannen en vrouwen is sinds 1999 sterk verbeterd dankzij de invoering van drievoudige combinatietherapieën. Recentelijk is in het tijdschrift The Lancet HIV een groot Engels cohortonderzoek gepubliceerd over de levensverwachting sinds 2015, die dankzij de nieuwe richtlijnen die aanraden een antiretrovirale behandeling te starten bij alle patiënten, ongeacht het aantal CD4-cellen, nog verder is verbeterd en nu bijna even goed is als in de algemene bevolking.

Uit het magazine

Cardiomyopathie is een ziekte van de hartspier, die structureel en functioneel afwijkend is, terwijl er bij de patiënt geen sprake is van aandoeningen zoals coronair lijden, hypertensie, kleplijden of een aangeboren hartafwijking die ernstig genoeg zijn om het lijden van de hartspier te kunnen verklaren. Omdat er heel wat uiteenlopende beelden bestaan, spreekt men vaak in het meervoud van cardiomyopathieën.

Uit het magazine

De behandeling van cardiomyopathie kan men stratificeren in drie niveaus: de algemene of symptomatische behandeling, de behandeling die specifiek gericht is op het fenotype, en de behandeling van de onderliggende etiologie of van de genetische oorzaak.

Uit het magazine

De prevalentie van baarmoederfibroom, ook wel uterusmyoom of vleesboom genoemd, is bijzonder hoog. Deze bekkentumor is de frequentste tumor bij vrouwen en treft tot wel 80% van de vrouwen van vruchtbare leeftijd, stelt dr. Stavros Karampelas, hoofd van de Bleeding Clinic(1) en de endometriosekliniek van het UVC Brugmann. Baarmoederfibromen zijn niet zonder gevolgen: ze blijven tot vandaag de belangrijkste oorzaak van hysterectomie.

Uit het magazine

Nieuwe behandelingen specifiek gericht op de etiologie van de verschillende vormen van cardiomyopathie hebben deze aandoeningen in de voorbije jaren meer en meer voor het voetlicht gebracht. Prof. Johan Van Cleemput (dienst cardiologie, UZ Leuven) bespreekt de recente en toekomstige therapeutische ontwikkelingen voor ATTR-cardiomyopathie, en voor obstructieve vormen van hypertrofische cardiomyopathie.

Uit het magazine

De productie en het gebruik van plastic blijft toenemen, en de weerslag daarvan op onze gezondheid is een aandachtspunt. Inhalatie van microplastics en wat dat voor ons lichaam betekent, krijgt de jongste jaren meer en meer aandacht.

Uit het magazine

Groepstherapie en een dienst waar personen beluisterd en begeleid worden, maken deel uit van het spectrum dat UPPL aanreikt om seksuele delinquentie te behandelen en te voorkomen.

Uit het magazine

Psychopaten worden vaak omschreven als mensen met uitzonderlijk weinig empathie. Maar wat als net het tegengestelde waar is?

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrieven

In the picture

Met het nascholingsprogramma AK Academy kunnen artsen hun kennis aanscherpen voor de praktijk van alledag.

Ontdek alle dossiers

Om u te helpen

Een digitaal platform voor en door artsen (in spe) met artikels, getuigenissen, opinies, webinars over mentaal welzijn. Doel: de zorgsector menselijker maken. Initiatiefnemers zijn Artsenkrant en Arts in Nood.

Meer info