Uit het magazine

Psychopaten worden vaak omschreven als mensen met uitzonderlijk weinig empathie. Maar wat als net het tegengestelde waar is?

Langdurige infectie met de Helicobacter pylori-bacterie verhoogt het risico om maagkanker te ontwikkelen. De serumspiegels van een aantal specifieke spijsverteringsenzymen en markers voor inflammatie en oxidatieve stress zouden dit risico nu kunnen helpen inschatten. Een simpele bloedafname volstaat.

Het is zo goed als wereldwijd de zorgstandaard om gastro-intestinale endoscopieën uit te voeren onder matige sedatie. Toch zien we nog grote nationale en internationale verschillen in de opleiding voor, de toediening van en de monitoring na die sedaties.

Ondanks de therapeutische vooruitgang voor de ziekte van Crohn ontwikkelt zowat de helft van de patiënten complicaties waarvoor een chirurgische ingreep nodig is. Vroege detectie van de ziekte is cruciaal om de patiëntresultaten te verbeteren. De Canadese onderzoeksgroep CCC-GEM (1) werkte een risicoscore uit voor mensen met een familiale belasting voor de inflammatoire darmziekte.

Een Nederlandse modelleringsstudie (1) onderzocht of de screening voor colorectale kanker geoptimaliseerd kan worden voor mensen met een familiaal risico. Volgens de auteurs bestaat de ideale strategie erin om de klassieke coloscopie af te wisselen met de non-invasieve fecaal immunochemische test (FIT), die occult bloed opspoort in de ontlasting.(2)

Wanneer klachten van misselijkheid en braken langer dan vier weken aanhouden, spreken we van een chronische problematiek. De differentiaaldiagnose is bijzonder breed en de aanpak verschilt naargelang de pathologie en de patiënt. De UEG (1) en ESNM (2) vatten alles samen in hun gloednieuwe guidelines (3), die ook een aantal specifieke syndromen van de hersen-darm-as omvatten.

Onderzoekers van het lab van prof. Sarah-Maria Fendt (VIB-KU Leuven) en collega's hebben ontdekt dat de beschikbaarheid van de stof aspartaat een reden is waarom kankers vaak naar de long uitzaaien. Hun werk verschijnt in Nature en verbetert ons begrip van de kankerbiologie terwijl het tegelijkertijd de basis kan vormen voor nieuwe therapeutische interventies bij metastasen.

Dr. Philippe Westerlinck kwam op het idee om een mobiele app te ontwikkelen die het grote publiek nauwkeurige en gepersonaliseerde informatie zou geven over de risico's van kanker (38 kankers + 18 subtypes), evenals preventieve maatregelen. Het idee kwam tot stand op de afdeling radiotherapie van het CHU in Luik.

Uit het magazine

Gewichtsverlies, vermoeidheid, motorische problemen, geheugenstoornissen, een verminderde loopsnelheid... Een aantal eenvoudige klinische criteria kunnen helpen om kwetsbare ouderen te identificeren. Bij sommigen kunnen multidisciplinaire interventies het proces omkeren.

Uit het magazine

Polyfarmacie is een probleem bij ouderen. De uitdaging is om gerichter voor te schrijven en die voorschriften geregeld te herzien. De STOPP- & START-tool kan helpen bepalen welke medicijnen gestaakt of opgestart moeten worden.

Uit het magazine

Welke epidemiologische trends in de obstetrie tekenden zich af doorheen de jaren? Welke tendensen zijn bemoedigend, en uit welke cijfers kunnen we lessen trekken? Zijn er ook stappen die we kunnen zetten richting méér gezonde zwangerschappen en bevallingen?

Uit het magazine

Geplande zwangerschappen leiden tot gunstigere uitkomsten, zowel voor de mama als voor de baby. Een gezonde BMI en levensstijl tijdens de zwangerschap, maar ook het mentaal welbevinden en de juiste medische omkadering van de moeder verlagen aantoonbaar het risico op complicaties.

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrieven

In the picture

Met het nascholingsprogramma AK Academy kunnen artsen hun kennis aanscherpen voor de praktijk van alledag.

Ontdek alle dossiers

Om u te helpen

Een digitaal platform voor en door artsen (in spe) met artikels, getuigenissen, opinies, webinars over mentaal welzijn. Doel: de zorgsector menselijker maken. Initiatiefnemers zijn Artsenkrant en Arts in Nood.

Meer info