Vijftien hulpverleners die met hun ambulance erbij in het zand worden begraven in Gaza. Het is het trieste dieptepunt van een oorlog waarbij ook artsen en andere zorgverstrekkers onverbiddelijk in het vizier worden genomen.
Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid zouden er sinds 7 oktober 2023 minstens 165 artsen, 260 verpleegkundigen en 76 apothekers zijn gedood. Andere bronnen spreken van bijna 1.400 gedode zorgverstrekkers. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt gewag van minstens 1.043 aanvallen op de gezondheidszorg in de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.
Het moge duidelijk zijn dat anno 2025 een rood kruis of een rode halve maan geen garantie bieden op bescherming.
Volgens een rapport van Physicians for Human Rights (PHR) zijn er sinds de invasie van Rusland in Oekraïne in maart 2022 minstens 1.336 aanvallen gebeurd op het Oekraïense gezondheidssysteem. De WHO spreekt zelfs van minstens 2.254 gedocumenteerde aanvallen op ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen.
Hoeveel artsen en andere zorgverstrekkers daarbij om het leven kwamen, is moeilijk in te schatten. De WHO gaat ervan uit dat er minstens 128 doden en 288 gewonden vielen bij het medisch personeel. Het moge duidelijk zijn dat anno 2025 een rood kruis of een rode halve maan, internationaal erkende symbolen van zorgverstrekkers, geen garantie bieden op bescherming.
In deze editie van Artsenkrant krijgen de vervolgde en aangevallen artsen en andere zorgverstrekkers een gezicht door één individueel geval: Ahmadreza Djalali. Negen jaar zit deze Iraanse arts intussen onschuldig in een cel in zijn thuisland.
Vanuit humanitair oogpunt steunt Artsenkrant voluit de campagne die prof. dr. Gerlant Van Berlaer samen met Amnesty International opzet om Djalali eindelijk terug bij zijn familie in Zweden te krijgen. Hij staat als het ware symbool voor alle zorgverstrekkers die het hard te verduren krijgen in conflicten wereldwijd.