Vanaf deze editie van Artsenkrant stellen we u de vijf genomineerden voor de Prijs van de Jonge Huisarts voor. Een initiatief waar we bijna twintig jaar nadat de prijs voor het eerst werd uitgereikt nog steeds enorm trots op zijn. Huisartsen vormen immers de ruggengraat van ons gezondheidszorgsysteem. En jonge huisartsen met een passie voor zowel de klinische praktijk als onderzoek vormen de toekomst van het beroep.

Toevallig is in dit nummer heel wat ruimte voorzien voor de situatie waarin de huisartsgeneeskunde anno 2025 verkeert. Hoewel bijna alle huisartsen die ik ken - en dat zijn er wel wat - me steeds opnieuw op het hart drukken dat huisarts het mooiste beroep ter wereld is, lijkt niet alles rozengeur en maneschijn. Denk maar aan de saga rond de voorlopige stopzetting van de vergoeding voor teleconsultaties. Akkoord, dit treft niet enkel huisartsen, maar het zijn toch voornamelijk zij die er gebruik van maken.

Een gezondheidszorgsysteem is maar zo sterk is als de huisartsen

Een al langer aanslepend probleem betreft het tekort aan huisartsen, zeker in bepaalde regio's. Een 'mooi' voorbeeld daarvan is de Brusselse situatie, waar sommige gebieden kampen met ernstige tekorten (pagina 18). Daarin verschilt de hoofdstad niet van andere delen van het land zoals blijkt uit het Health Professionals Report (pagina's 16-17).

Het Vlaams parlement debatteerde vorige week naar aanleiding van de beslissing van minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) om de subquota voor meerdere specialismen te verlagen over manieren om meer studenten voor huisartsgeneeskunde te laten kiezen. Laat ons hopen dat deze voorstellen leiden tot een grotere aantrekkingskracht. We weten immers uit internationale studies dat een gezondheidszorgsysteem maar zo sterk is als de huisartsen.

Vanaf deze editie van Artsenkrant stellen we u de vijf genomineerden voor de Prijs van de Jonge Huisarts voor. Een initiatief waar we bijna twintig jaar nadat de prijs voor het eerst werd uitgereikt nog steeds enorm trots op zijn. Huisartsen vormen immers de ruggengraat van ons gezondheidszorgsysteem. En jonge huisartsen met een passie voor zowel de klinische praktijk als onderzoek vormen de toekomst van het beroep. Toevallig is in dit nummer heel wat ruimte voorzien voor de situatie waarin de huisartsgeneeskunde anno 2025 verkeert. Hoewel bijna alle huisartsen die ik ken - en dat zijn er wel wat - me steeds opnieuw op het hart drukken dat huisarts het mooiste beroep ter wereld is, lijkt niet alles rozengeur en maneschijn. Denk maar aan de saga rond de voorlopige stopzetting van de vergoeding voor teleconsultaties. Akkoord, dit treft niet enkel huisartsen, maar het zijn toch voornamelijk zij die er gebruik van maken. Een al langer aanslepend probleem betreft het tekort aan huisartsen, zeker in bepaalde regio's. Een 'mooi' voorbeeld daarvan is de Brusselse situatie, waar sommige gebieden kampen met ernstige tekorten (pagina 18). Daarin verschilt de hoofdstad niet van andere delen van het land zoals blijkt uit het Health Professionals Report (pagina's 16-17). Het Vlaams parlement debatteerde vorige week naar aanleiding van de beslissing van minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) om de subquota voor meerdere specialismen te verlagen over manieren om meer studenten voor huisartsgeneeskunde te laten kiezen. Laat ons hopen dat deze voorstellen leiden tot een grotere aantrekkingskracht. We weten immers uit internationale studies dat een gezondheidszorgsysteem maar zo sterk is als de huisartsen.