De teerling is geworpen. Of alea iacta est, in de geliefde taal van een van de winnaars van de parlementsverkiezingen. Nu is het aan Bart De Wever (N-VA) en Georges-Louis Bouchez (MR) om te trachten zo snel mogelijk regeringen op poten te zetten. In Franstalig België lijkt een coalitie van MR en Les Engagés voor de hand te liggen. In Vlaanderen zijn er na de beslissing van Open Vld om zich in de oppositie te herbronnen, weinig alternatieven voor de 'raketijsje-coalitie' van N-VA, Vooruit en CD&V.

De federale regeringsvorming lijkt een pak moeilijker. Een asymmetrische coalitie met de partijen die ook in de deelstaten de regering uitmaken, ligt het meest voor de hand, maar is zeker niet makkelijk. Met name op vlak van sociale zaken en volksgezondheid liggen de ideeën van enerzijds N-VA en MR en anderzijds Vooruit mijlenver uit elkaar.

Wie de volgende minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid wordt, is nog koffiedik kijken

N-VA en MR verkondigden tijdens de verkiezingscampagne voortdurend dat er in de zorg moest worden bespaard, soms verpakt als gerationaliseerd. Vooruit wil daarentegen niet weten van enige besparing. "Als het is om te besparen op gezondheidszorg moet men ons zelfs niet bellen", liet schaduwvoorzitter van Vooruit Conner Rousseau daags na de stembusslag weten.

Wie de volgende minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid wordt, is nog koffiedik kijken. We vermoeden dat Frank Vandenbroucke graag zijn mandaat zou verderzetten. Hij heeft nog een aantal onafgewerkte werven zoals de ziekenhuisfinanciering en de herijking van de erelonen die hij ongetwijfeld wil afwerken.

Maar als MR en N-VA hun besparingsplannen hard willen maken, lijkt het logisch om een eigen man/vrouw neer te zetten op Sociale Zaken en Volksgezondheid.

De teerling is geworpen. Of alea iacta est, in de geliefde taal van een van de winnaars van de parlementsverkiezingen. Nu is het aan Bart De Wever (N-VA) en Georges-Louis Bouchez (MR) om te trachten zo snel mogelijk regeringen op poten te zetten. In Franstalig België lijkt een coalitie van MR en Les Engagés voor de hand te liggen. In Vlaanderen zijn er na de beslissing van Open Vld om zich in de oppositie te herbronnen, weinig alternatieven voor de 'raketijsje-coalitie' van N-VA, Vooruit en CD&V. De federale regeringsvorming lijkt een pak moeilijker. Een asymmetrische coalitie met de partijen die ook in de deelstaten de regering uitmaken, ligt het meest voor de hand, maar is zeker niet makkelijk. Met name op vlak van sociale zaken en volksgezondheid liggen de ideeën van enerzijds N-VA en MR en anderzijds Vooruit mijlenver uit elkaar. N-VA en MR verkondigden tijdens de verkiezingscampagne voortdurend dat er in de zorg moest worden bespaard, soms verpakt als gerationaliseerd. Vooruit wil daarentegen niet weten van enige besparing. "Als het is om te besparen op gezondheidszorg moet men ons zelfs niet bellen", liet schaduwvoorzitter van Vooruit Conner Rousseau daags na de stembusslag weten. Wie de volgende minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid wordt, is nog koffiedik kijken. We vermoeden dat Frank Vandenbroucke graag zijn mandaat zou verderzetten. Hij heeft nog een aantal onafgewerkte werven zoals de ziekenhuisfinanciering en de herijking van de erelonen die hij ongetwijfeld wil afwerken. Maar als MR en N-VA hun besparingsplannen hard willen maken, lijkt het logisch om een eigen man/vrouw neer te zetten op Sociale Zaken en Volksgezondheid.