Artsenkrant

Web weergave

In een veldhospitaal wordt een militair op een brancard binnengedragen. Zijn patrouille werd onder vuur genomen door vijandelijke artillerie. Op het bovenbeen, boven een gapende wonde aan zijn knie, is een knelverband aangebracht.

ACTUEEL

Begin december gaf minder dan de helft van de Belgen van 85 jaar en ouder aan recent een covid-19-vaccin te hebben gekregen. Wetende dat toch een vaccinatiegraad van 75% zou moeten worden gehaald, is dat verontrustend. "We moeten onze communicatie over vaccins bijschaven", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme.

ACTUEEL

Tijdens de grootscheepse oefening Green Light 24 oefent de Medische Component van Defensie procedures in om gewonde militairen aan het front te verzorgen. Ook Defensie kampt met een tekort aan artsen.

ACTUEEL

Zondag 15 december - net na het afsluiten van deze krant - was de deadline voor artsen om uit het akkoord 2024-2025 te stappen. Volgens een enquête van BVAS overwoog één op vijf artsen individuele deconventionering.

ACTUEEL

Terwijl het VBS zijn 70ste verjaardag vierde, kijken de specialisten in spe van VASO uit naar het symposium dat ze op 10 mei organiseren met als thema 'Welzijn, beleid en alles daartussen'.

ACTUEEL

De centralisatie van (oncologische) zorg doet de gemoederen hoog oplaaien. Dat bleek eens te meer tijdens een debat dat AZ Klina Brasschaat hier onlangs over organiseerde. Het thema leverde een bijwijlen bits debat op tussen voor- en tegenstanders.

ACTUEEL

In het vorige nummer van Artsenkrant blikten we terug op de wet van 20 december 1974 op de uitoefening van de verpleegkunde. Deze wet werd sindsdien talrijke keren gewijzigd. Het meest opvallend zijn de vele uitbreidingen van de uitzonderingen op de onbevoegde uitoefening van de verpleegkunde. Er zijn er maar liefst zeven.

ACTUEEL

Het aantal nieuwe hiv-diagnoses in België is de laatste jaren weer aan het stijgen, blijkt uit cijfers van Sciensano. In ons land leven 18.703 mensen met hiv. Recent onderzoek richt zich niet alleen op het onderdrukken van de ziekte, maar op effectieve genezing.

MEDISCH

Het American College of Rheumatology, dat in 1934 is opgericht, heeft zijn jaarlijkse congres (Convergence 2024) gehouden in Washington van 14 tot 19 november. Gezondheidswerkers uit meer dan negentig landen verspreid over de zes continenten zijn ervoor naar Washington afgezakt. Het Walter E. Washington Center heeft een oppervlakte van 210.000 m2. Duizenden congresgangers hebben de bijscholingssessies en uiteenzettingen op alle verdiepingen bijgewoond. En om alle posters te bekijken, moest je niet minder dan vier kilometer stappen ... elke dag gedurende drie dagen.

CONGRES

Patiënten met een lichte reumatoïde artritis (RA) worden vaak behandeld met pijnstillers, NSAID's, corticosteroïden of methotrexaat. Patiënten met een ernstigere RA worden veeleer behandeld met een DMARD zoals een TNF-alfa-antagonist. Als de respons op de behandeling niet aanhoudt, kan je overschakelen op een tsDMARD zoals een januskinaseremmer.

CONGRES

Als mensen over 'reuma' spreken, hebben ze het vooral over artrose. We weten nog altijd onvoldoende over artrose en de behandeling ervan laat soms ook te wensen over. Het bewijsmateriaal is beperkt en het onderzoek wordt minstens ten dele uitgevoerd op diermodellen.

CONGRES

Een carpaletunnelsyndroom is een frequente complicatie van reumatoïde artritis. Over het algemeen wordt de diagnose ervan gesteld na de diagnose van RA.

CONGRES

De RESET-RA-studie is een fase 3-studie die stimulatie van de nervus vagus heeft uitgetest bij 242 patiënten met een matig ernstige of ernstige RA die onvoldoende hadden gereageerd op minstens één b/tsDMARD (biologisch/gericht synthetisch ziektemodificerend geneesmiddel) of dat niet verdroegen.

CONGRES

Er zijn aanwijzingen dat patiënten met een auto-immuunziekte of een immunodeficiëntie een hoger risico op complicaties lopen bij een SARS-CoV-2-infectie, waaronder een hoger risico op long covid.

CONGRES

Gewichtsverlies, vermoeidheid, motorische problemen, geheugenstoornissen, een verminderde loopsnelheid... Een aantal eenvoudige klinische criteria kunnen helpen om kwetsbare ouderen te identificeren. Bij sommigen kunnen multidisciplinaire interventies het proces omkeren.

DOSSIER GERIATRIE 2

Na de leeftijd van 50-60 jaar treedt er onvermijdelijk verlies van spiermassa op, wat kan leiden tot sarcopenie. Om die spiermassa terug op te bouwen, zijn de juiste voeding en een actieve levensstijl cruciaal.

DOSSIER GERIATRIE 2

De SarQoL-vragenlijst is momenteel het enige gevalideerde instrument om de levenskwaliteit gerelateerd aan sarcopenie te meten. De tool laat zien of therapeutische interventies het welzijn van de patiënt daadwerkelijk verbeteren.

DOSSIER GERIATRIE 2

Polyfarmacie is een probleem bij ouderen. De uitdaging is om gerichter voor te schrijven en die voorschriften geregeld te herzien. De STOPP- & START-tool kan helpen bepalen welke medicijnen gestaakt of opgestart moeten worden.

DOSSIER GERIATRIE 2

2024 gaat de geschiedenis in als een kanteljaar voor de Europese automerken. Na een reeks recordjaren zijn hun omzet en bedrijfswinsten in 2024 spectaculair gedaald. Door de terugkeer aan de macht van Trump is beterschap niet meteen in zicht.

PRAKTIJK

Op sociale media worden jongeren continu blootgesteld aan al dan niet realistische schoonheidsidealen. Dat heeft een grote impact op hun zelfbeeld en mentale gezondheid, bleek op een seminarie van KU Leuven Instituut voor Kind & Jeugd.

PRAKTIJK

De voordelen van een slim slot zijn legio: het slot opent zodra u in de buurt komt en sluit wanneer u de deur achter u dichttrekt - en u kan patiënten of de poetshulp via een app binnenlaten.

PRAKTIJK

De moderne geneeskunde heeft altijd nog wel een of andere behandeling in petto die het leven van een patiënt kan verlengen. Maar is er ooit een grens aan genezen? Dat is de kernvraag in dit nieuwe boek.

PRAKTIJK

Sinds 2016 zet maagdarmspecialist dr. Luc Colemont zich voltijds in om informatie en voorlichting over darmkanker te verspreiden. Tien jaar na zijn bestseller Stop Darmkanker heeft hij een nieuw boek uit: De Grote Boodschap. Waarom was er nood aan een vervolg?

ACHTERKRANT