Web weergave

Het euthanasieproces in Gent zorgt bij het medisch korps voor onrust en onzekerheid. Zo vreest meer dan de helft van de dokters dat artsen in de toekomst bij psychisch lijden in een niet-terminale situatie niet langer advies zullen verstrekken of euthanasie zullen uitvoeren.

ACTUEEL

In goede liberale traditie legt minister De Block wel hervormingen op maar laat ze de uitvoering aan het terrein over. Dat is bijvoorbeeld het geval met de ziekenhuisnetwerken. Vraag is welke mug haar gestoken heeft om de gezondheidszorg in een hoog tempo te willen digitaliseren. De sector kan duidelijk niet volgen.

EDITO

ZORGNET-ICURO "Het thema dat ik na drie maanden ministerschap het meest onderschat heb, is het mentale welbevinden van de Vlaming. Weliswaar gaat het met de suïcidecijfers de goede kant uit maar dit blijft absoluut een belangrijk issue. Daar wil ik hard aan werken."

ACTUEEL

Liever Sterven, zo heet het nieuwe boek van Geerdt Magiels over de lange psychische lijdensweg van Jeroen Nilis, die euthanasie kreeg in maart 2018. Niet alleen ging Magiels samen met Jeroen de weg terug van zijn moeizame pad, hij neemt ook de modaliteiten van de euthanasiewet onder de loep en stelt filosofische vragen bij het wat, hoe en waarom.

ACTUEEL

ZIEKENHUIZEN In Vlaanderen doet de bevolking minder een beroep op het ziekenhuis dan in de andere gewesten. Vooral het gebruik van de spoed is er anders. Dat blijkt uit Blikvanger Gezondheidszorg - een nieuwe publicatie van de FOD Volksgezondheid.

ACTUEEL

E-HEALTH Maandagochtend was het weer eens prijs. Cruciale onderdelen van eHealth lagen in panne. Artsen moeten tegenwoordig elektronisch voorschrijven - maar maandag lukte het niet.

ACTUEEL

DURE BEHANDELINGEN In geval van zeldzame ziekten of ziekten die een heel dure behandeling vereisen, kan het Bijzonder Solidariteitsfonds (BSF) tussenkomen voor patiënten in nood na een beslissing van het College van artsen-directeurs. Maar het College wordt geconfronteerd met een aantal problemen met betrekking tot prijsbepaling, evidence-based medicine en het vermijden van inmenging in de standaardprocedure via de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen.

ACTUEEL

ZENNEVALLEI Bij een burnout moet men de persoon geleidelijk weer aan het werk proberen te krijgen, vinden huisartsen. Maar dat is makkelijker gezegd gedaan. Gaat hij te snel terug aan de slag, dan crasht de patiënt gegarandeerd weer.

ACTUEEL

MEDICATIE Ook na 1 februari kan de apotheker een geneesmiddelenvoorschrift met een 'oude' lay-out honoreren. Hij geeft de patiënt het medicijn mee, rekent de volle prijs aan en om terugbetaling te bekomen moet de patiënt het betalingsbewijs naar zijn ziekenfonds sturen.

ACTUEEL

HYPERTENSIE Als het erop aan komt de bloeddruk te regelen bij tachtigers, lopen consensusteksten op de toppen van hun tenen. Omdat deze populatie een sterk heterogeen gezondheidsprofiel heeft, zal een vademecum voor de klinische praktijk nog wel even op zich laten wachten. Maar een onlangs gepubliceerde studie wijst er alvast op dat strikte streefwaarden een haalbare kaart zijn.

MEDISCH

Al meer dan een maand lang teistert een nieuw coronavirus de bevolking van de Chinese stad Wuhan. Onderzoekers speuren koortsachtig naar het dier dat het virus op de mens overgedragen heeft.

MEDISCH

NEUROWETENSCHAPPEN Taalontwikkelingsstoornissen zijn niet zeldzaam bij kinderen. In het vorige nummer hebben we deze aandoening beschreven. De etiologie blijft duister.

MEDISCH

TROPISCHE GENEESKUNDE Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen organiseert een nieuwe opleiding reizigersadvisering voor huisartsen. Lang geen business as usual: reizigersadvisering is de afgelopen decennia geëvolueerd van het toedienen van enkele reisvaccins en het voorschrijven van malariatabletten tot een bredere risicobepaling in overleg met de aspirant-reiziger.

MEDISCH

AUTO Bij autofans is de merknaam geen volslagen onbekende maar voor het grote publiek behoorden de Polestar 1 en Polestar 2 tot de grote blikvanger van de Brussels Motor Show 2020. Een woordje uitleg.

PRAKTIJK

Wetenschappelijk onderzoek met lichaamsmateriaal en gegevens vindt in toenemende mate op grote schaal plaats en met multidisciplinaire onderzoeksteams. Dit onderzoek vereist vaak grote datasets van verschillende bevolkingsgroepen die over een langere periode worden ingezameld. Bovendien kan het onderzoek in de loop van de tijd wijzigen of kunnen er nieuwe projecten worden opgestart. Vraag is dan hoe de toestemming van de patiënt/deelnemer kan worden verkregen.

PRAKTIJK

Het begin van het jaar is vaak een gelegenheid om zich af te vragen hoe het komende jaar eruit zal zien. Hier leest u alvast de antwoorden van drie grote spelers op drie vragen die beleggers zich vandaag stellen: zullen de rentetarieven stijgen, worden de bedrijfswinsten bedreigd en zal de beurscyclus op zijn kop komen te staan?

PRAKTIJK

Wat een feest moest worden voor Panamarenko 80, is een eerbetoon geworden aan de Antwerpse kunstenaar. Het plotse overlijden van Henri Van Herwegen op 14 december 2019 maakt van de tentoonstelling bij Campo & Campo een prachtige hommage, met kunstwerken uit zijn hele loopbaan. Vanuit zijn Aeromodeller daarboven ziet 'wereldreiziger' Panamarenko dat het goed is.

CULTUUR+

Met het oog op de tentoonstelling bij Campo & Campo, ensceneerde kunstfotograaf Bart Ramakers, bekend vanwege zijn spraakmakende en onthullende composities, bij de kunstenaar thuis in Michelbeke een aantal foto's van Pana (voor de vrienden) met een hele rits bekende Vlamingen.

CULTUUR+

In de documentaire Ik schilder met schilders van Jan Servaes krijgt u een portret van Adriaan Raemdonck, 50 jaar aan het roer van De Zwarte Panter en zowat de bekendste galeriehouder van ons land.

CULTUUR+

EXPO Keith Haring is een van de belangrijkste kunstenaars van de jaren 1980, het decennium ook waarin het verwoestende aidsvirus de kop op stak. Tot 19 april kunt u in Bozar gaan kijken naar een schitterende overzichtstentoonstelling over de man die kunst letterlijk naar de straat bracht onder het motto 'Art is for Everybody'. Als activist streed hij voor gelijke rechten voor de holebigroep die zwaar onder druk stond door de opkomst van aids, het virus dat hem op 31-jarige leeftijd zelf fataal werd.

CULTUUR+

Voor de zevende keer heeft Flagey 10 pianodagen op haar kalender gezet. De editie 2020 is uiteraard aan Beethoven gewijd. In elk concertprogramma zal er wel muziek van de 250 jaar geleden geboren componist te horen zijn. Zo komen de publiekslievelingen, de Nederlandse pianobroers Lucas en Arthur Jussen, Beethovens 'Waldstein-variaties' spelen.

CULTUUR+

Op zondag 2 februari is Lukás Vondrácek opnieuw te gast bij het Antwerp Symphony Orchestra. De Tsjechische pianist werd in 2016 de onbetwiste winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd. Onder meer zijn doorleefde uitvoering van Rachmaninovs derde pianoconcerto liet een diepe indruk na. Publiek en pers waren gul met lovende woorden.

CULTUUR+

Afsluiter van de reeks interviews in Artsenkrant over films met een medische toets is het briljante 'Muidhond' van Patrice Toye. Met deze sobere (in de Kieslovskiaanse zin) film slaagt de regisseur erin de kijker in het hoofd van Jonathan, een jongeman met pedofiele geaardheid, te laten kruipen.

CULTUUR+

Op maandag 3 februari wordt in Amerika de Superbowl gespeeld tussen de Kansas City Chiefs en de San Francisco 49ers. American football wordt ook bij ons beoefend. Dr. Anthony Dheere werd in 2014 Belgisch kampioen met de Ghent Gators.

ACHTERKRANT