Artsenkrant

Web weergave

De besmettingscijfers stijgen weer. Op zich geen majeur probleem ware het niet dat ook de ziekenhuisopnames opnieuw de hoogte in gaan en dat is zorgwekkend. In de bedden liggen wel overwegend patiënten die niet tegen covid-19 gevaccineerd zijn.

ACTUEEL

Domus Medica gaat geen hoogrisicocontacten meer testen, enkel nog zieke patiënten op basis van klinische indicatie. De Vlaamse huisartsenvereniging stuurde dinsdag een noodkreet uit: de eerste lijn verzuipt...

ACTUEEL

In elk ziekenhuisnetwerk moet er een expertisecentrum komen waar patiënten met langdurige covid een multidisciplinair opgesteld behandelplan kunnen krijgen. Een expertengroep moet een voorlopig klinisch raamwerk uitwerken om zo'n behandelplan uitvoerbaar te maken.

ACTUEEL

"In de pandemie kwam zeer snel een zeer performant IT-systeem tot stand om vaccinaties en covid-testen te registreren. Het kan dus. Ik roep de overheden op een noodplan uit te werken dat de bi-directionele contacten tussen zorgverleners verbetert. Met als sleutelwoorden: uniformiteit en incentives (overheidssteun)."

ACTUEEL

"De covid-19-pandemie bevestigde al langer bekende hinderpalen van de staatsstructuur en legde nog extra knelpunten bloot. Minder complexiteit kan de veerkracht ten goede komen. Hoge nood is er aan homogene bevoegdheidspakketten." Dat zei Raf De Rycke, voorzitter van de Broeders van Liefde, op een symposium over 'een zelfstandige Vlaamse gezondheidszorg na corona' georganiseerd door het Vlaams Artsenverbond.

ACTUEEL

Op Wereldberoertedag, morgen 29 oktober, pakt de Belgian Stroke Council dit jaar opnieuw uit met een grootschalige campagne om de alarmsymptomen van een beroerte onder de aandacht te brengen. Bij dit nummer van Artsenkrant vindt u een poster waarin de FAST-symptomatologie wordt toegelicht.

ACTUEEL

In 2020 sloot het Fonds Medische Ongevallen 620 dossiers af. Het kreeg er vorig jaar 362 nieuwe binnen. Het saldo is dus positief. Het FMO loopt zo langzaam zijn sinds de oprichting in 2010 opgebouwde achterstand in.

ACTUEEL

"De eerste bedoeling van de geneeskunde is genezen, maar als arts met patiënten met heroïneafhankelijkheid is dat niet evident", zegt verslavigsarts Yvan Vanmol, vooral bekend als arts bij het succesvolle wielerteam De Ceuninck Quick Step van Remco Evenepoel en wereldkampioen Julian Alaphilippe.

ACTUEEL

Hij schrikt van de toestanden in de Franstalige Brusselse ziekenhuizen. "Een vriend daar was een hele tijd de enige gevaccineerde arts op zijn dienst", vertelt Wietse Wiels, vijfdejaars assistent neurologie in het UZ Brussel. Zelf zette hij alle zeilen bij om de onzin over het virus en de covid-vaccins te helpen ontkrachten, zowel in als buiten het ziekenhuis.

ACTUEEL

Ondanks de grote instabiliteit in de Congolese provincie Zuid-Kivu stelt de NGO Artsen Zonder Vakantie (AZV) haar ervaring er ten dienste van de volksgezondheid. Onder meer voor de behandeling van pediatrische spoedgevallen implementeerde ze er protocollen.

ACTUEEL

De krachtigste immuniteit tegen het SARS-CoV-2 vindt men bij personen die eerst van covid-19 genazen en daarna een volledig vaccinatieschema kregen. Onderzoekers proberen de componenten van dit gegeerde mechanisme te achterhalen, zodat het mogelijk kan worden nagemaakt.

MEDISCH

Dengue kwam begin deze maand in het nieuws, omdat prof. Johan Neyts (Rega Instituut, KU Leuven) in Nature verslag uitbracht van zijn bevindingen met een beloftevol middel tegen deze ziekte. De doorbraak is welkom, want dengue richt flink wat schade aan. De original antigenic sin is één van de mechanismen die daar de hand in hebben.

MEDISCH

De nakende commercialisering van Akkermansia muciniphila is het resultaat van jarenlang onderzoekswerk. De bacterie heeft gunstige gezondheidseffecten en kreeg goedkeuring van de European Food Safety Authority (EFSA). Ze zal in 2022 worden gecommercialiseerd als voedingssupplement.

MEDISCH

Volgens een Canadese studie is lichaamsbeweging bevorderlijk voor de kwaliteit van de slaap. Het vergemakkelijkt het inslapen en verlengt de slaaptijd op voorwaarde dat de activiteit goed getimed wordt.

MEDISCH

NASCHOLINGSARTIKEL: GASTRO-ENTEROLOGIE

Protonpompinhibitoren (PPI's) bewijzen patiënten waardevolle diensten, maar het is wel belangrijk ze op een correcte manier toe te passen. Van prof. Tim Vanuytsel (dienst gastro-enterologie, UZ Leuven) horen we waarom dat zo is, en hoe het moet.

NASCHOLINGSARTIKEL: GASTRO-ENTEROLOGIE

Een patiënt die zijn huwelijkscontract wil laten veranderen, een schenking wil doen of een testament wil (laten) opmaken vraagt u om een attest van wilsbekwaamheid op te maken. Waarom kan dat voor de patiënt van belang zijn? En kan u hieraan meewerken?

PRAKTIJK

Artikel 21, eerste lid van de Zorgkwaliteitswet die zonder tegenbericht op 1 juli 2022 in werking zal treden, verplicht onder meer artsen om deel te nemen aan een permanentie. Een arts vroeg de vernietiging aan het Grondwettelijk Hof, volgens de arts is de verplichting in strijd met artikel 27 van de Grondwet dat de vrijheid van vereniging beschermt. Die vrijheid houdt ook in dat men niet kan worden verplicht zich te verenigen.

PRAKTIJK

De nieuwe Kia EV6, een futuristisch ogende en elektrisch aangedreven crossover, wordt een van de blikvangers van de Brussels Motor Show 2022. Voor het Zuid-Koreaanse merk zelf luidt de EV6, het eerste van zeven elektrische modellen op basis van het nieuwe Electric-Global Modular Platform (E-GMP), een nieuw tijdperk in.

PRAKTIJK

Voor het eerst wordt in Nederland een monografische tentoonstelling gewijd aan Jacob Jordaens. Dat The Phoebus Foundation daarvoor ging aankloppen bij het Frans Hals Museum in Haarlem is niet verwonderlijk. De beide schilders hielden van het uitbeelden van karakterkoppen, van leutige onderwerpen met te pas en te onpas een humoristische noot. Bijkomende troef: voor het eerst worden in deze expo de plafondschilderijen uit het voormalige woonhuis van Jordaens in Antwerpen in hun oorspronkelijke opstelling aan het publiek getoond.

CULTUUR

Drie albums met vioolmuziek nemen ons mee naar evenveel uiteenlopende werelden: vergeten partituren van Belgische vioolhelden, populaire melodieën die de lockdown-claustrofobie deden vergeten en ook naar twaalf legendarische Stradivariusviolen die tijdloze schoonheid produceren.

CULTUUR

De Belgische inzending voor de Oscars is bekend: Un Monde, het regiedebuut van de jonge Brusselse regisseuse Laura Wandel. De film rond pestgedrag en loyauteit bij kinderen won inmiddels de ene prijs na de andere.

CULTUUR

Op zaterdag 30 oktober wordt Brugge in een muzikaal kleedje gestoken dankzij Iedereen Klassiek. Dit gedeelde initiatief van Klara, Concertgebouw Brugge en Brugge Plus verzorgt op verschillende plekken in de stad gratis korte concerten, voorstellingen en interventies die de hele dag herhaald worden. Via een handig progamma-overzicht kunnen bezoekers online een eigen parcours uitstippelen.

CULTUUR+

De weg naar het arts-zijn is leerrijk en mooi, maar kan ook uitdagend en complex zijn. Daar gaat de gloednieuwe podcast 'Uitgedokterd' over van kinder- en jeugdpsychiater in opleiding Karen Bartholomeus. Met verschillende jonge (en oudere) collega's heeft ze het over thema's als zelfzorg, de combinatie work-life, de professionele artsenidentiteit en zo meer.

ACHTERKRANT