Web weergave

De Prijs van de Jonge Huisarts (PJH) gaat dit jaar naar Evelyn Vander Straeten, huisarts in Eksaarde. De strijd was spannend, maar uw stem gaf uiteindelijk de doorslag.

DE PRIJS VAN DE JONGE HUISARTS

Afgelopen vrijdag werd in de prachtig vernieuwde ontvangstruimte van het Brussels Media Center, thuishaven van Roularta HealthCare, de uitgever van Artsenkrant, de Prijs van de Jonge Huisarts uitgereikt. Een zeer gelukkige dr. Evelyn Vander Straeten mocht de prijs in ontvangst nemen.

ACTUEEL

"Er blijven veel onzekerheden bestaan voor de artsen", zegt professor Politis (BVAS) over de nomenclatuurhervorming. "De moeilijkste stukken van de puzzel moeten nog worden gelegd", denkt dokter Gevaert (ASGB/Kartel).

ACTUEEL

De Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen keurde een voorstel goed voor een premie voor huisartsen in opleiding die zich vestigen in gebieden met een huisartsentekort.

ACTUEEL

De politieke carrière van Maggie De Block zit er na de verkiezingen van 9 juni officieel op. De voormalige minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid blikt voor Artsenkrant terug. Hoewel nog niet duidelijk is wat de toekomst brengt, staat wel vast dat een vervroegd pensioen niet aan haar besteed is.

ACTUEEL

Woensdag 26 juni kregen dertig verpleegkundigen die het postgraduaat Verpleegkundige in de Huisartsenpraktijk volgden aan de Universiteit Antwerpen hun diploma. Samenwerking met een praktijkverpleegkundige is een van de manieren waarop huisartsen zich kunnen wapenen tegen de steeds toenemende zorgvraag.

ACTUEEL

Met Mult-eMediatt kunnen huisartsen arbeidsongeschiktheidsattesten voortaan rechtstreeks doorsturen.

ACTUEEL

In Een zorg minder focust econoom Johan Albrecht vooral op mentale gezondheid van jongeren. Naar schatting 30% van de twee miljoen jongeren tussen 10 en 24 jaar in ons land kampt met mentale problemen.

ACTUEEL

De inspectiedienst van het Riziv (DGEC) sloot vorig jaar 871 controleonderzoeken af. De betrokkenen rekenden in totaal 18,3 miljoen euro te veel aan de ziekteverzekering aan, waarvan acht miljoen euro met kwaad opzet. Dat is het hoogste bedrag in vier jaar.

ACTUEEL

België heeft het potentieel om een wereldwijde hub te worden voor radioligandtherapie (RLT). Een actieplan dat opgesteld werd in overleg met alle betrokken stakeholders moet ervoor zorgen dat patiënten sneller toegang krijgen tot nieuwe levensreddende behandelingen met RLT.

ACTUEEL

Exacerbaties van COPD worden vaak uitgelokt door een infectie of luchtvervuiling (buitenshuis of binnenshuis) en kunnen ook optreden bij patiënten met een vrij lichte vorm van de ziekte. Misschien verschillen de voorspellers van exacerbaties bij patiënten met een lichte COPD van die bij patiënten met een ernstigere COPD.

CONGRES ATS 2024

Zoals bij alle chronische progressieve ziektes die op dit ogenblik moeilijk of nog niet te genezen zijn, moet je er bij COPD-patiënten naar streven de ziekte zo stabiel mogelijk te houden. Daarvoor moet je essentiële elementen opvolgen zoals de frequentie en de ernst van het hoesten, de sputa en exacerbaties en de longfunctie (minstens meting van de expiratoire piekstroom, idealiter met een spirometrie). Op grond daarvan kan je de patiënt adviseren en behandelen.

CONGRES ATS 2024

"Open disclosure past volledig binnen de kwaliteit van zorg", vertelt professor Kris Vanhaecht van het Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid (LIGB). Als hoogleraar kwaliteit en patiëntveiligheid is hij goed geplaatst om dit nog recente concept te introduceren.

DOSSIER OPEN DISCLOSURE

Professor Steven Lierman doceert medisch recht aan de KU Leuven en leidt ook de afdeling recht van het Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid (LIGB). We vroegen hem de wettelijke basis toe te lichten voor open disclosure in de (ziekenhuis)zorg.

DOSSIER OPEN DISCLOSURE

Open disclosure is nodig, maar het is ook moeilijk. Dit soort communicatie heeft te weinig aandacht gekregen in de artsenopleiding. Walter Rombouts is gespecialiseerd in communicatie in moeilijke situaties en is communicatietrainer.

DOSSIER OPEN DISCLOSURE

Een aantal ziekenhuizen zijn volop bezig open disclosure te integreren in de veiligheidscultuur van de instelling. We vroegen drie hoofdartsen hoe ze daarbij te werk gaan.

DOSSIER OPEN DISCLOSURE

Sporters zijn bijgelovig, en zowel amateurs als profs delen dan ook volop verhalen over wondermiddeltjes, prestatieverhogende diëten en revolutionaire trainingsmethodes. Net op tijd voor de sportzomer verscheen een boek waarin sportarts Tom Teulingkx en medisch auteur Marc Geenen 42 hardnekkige mythes uit de sport aan een kritisch onderzoek onderwerpen.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: ERIK.DERYCKE@ROULARTA.BE

Heimwee naar zo'n goeie ouwe BlackBerry waarop u kon typen met echte toetsen?

PRAKTIJK COÖRDINATIE: ERIK.DERYCKE@ROULARTA.BE

De ESG-criteria, die staan voor Environment, Social en Governance, groeiden de voorbije jaren uit tot een must in de beleggerswereld: meer dan een trend, bijna een verplichting. Aandelen van petroleummaatschappijen werden als paria's behandeld! Maar sinds 2022 is dat veranderd...

PRAKTIJK

Hoe start of beheer je een groepspraktijk, en hoe laat je de samenwerking met andere artsen en zorgpersoneel vlot verlopen? Dit najaar organiseert Hogeschool Vives opnieuw een opleiding over dat onderwerp.

PRAKTIJK

Stijn Geysenbergh is huisarts en lid raad van bestuur VAS Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg.

COLUMN en OPINIE REACTIE OF BRIEF? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE REACTIE OF BRIEF? AKOPINIE@ROULARTA.BE

"Wij zijn als koppel een geolied team. Onze workload is, sinds we deze B&B hebben overgenomen, niet per se verminderd. Maar het voelt wel geestelijk gezonder aan", vertelt dr. Hans Verhelst (57) tijdens een videocall met Artsenkrant. Samen met zijn echtgenote An Vastmans (47) ontvangt hij sinds vorig jaar gasten in Cortijo Piltraque in de bergen ten noorden van Malaga.

ACHTERKRANT