Artsenkrant

Web weergave

De nieuwe administrateur-generaal van het Riziv, Benoît Collin, is vastberaden om samen met zijn team de uitdagingen aan te gaan die het instituut te wachten staan.

ACTUEEL

Er ligt voor de nieuwe administrateur-generaal van het Riziv heel wat werk op de plank. Benoît Collin rekent op zijn directieteam om de grote werven verder op te volgen: de herijking van de nomenclatuur en daarmee gepaard gaand de ziekenhuisfinanciering.

ACTUEEL

"Uniek aan Jo De Cock is zijn grote dossierkennis. Tevens heeft hij oog voor de gevoeligheden en de realiteit op het terrein. En hij kent de juridische finesses. Dat alles laat toe snel tot besluitvorming te komen. Bovendien combineert hij al deze expertise met het leiden van een zeer grote organisatie."

ACTUEEL

De Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen bekeek op 28 juni een voorstel om de huisartsenwachtposten te financieren voor een wachtdienst in de week. In afwachting van een definitieve oplossing worden de lopende projecten nog drie maanden verlengd.

ACTUEEL

Afgelopen week vond de kick-off plaats van het 'Cure Care Network'. Dat wil een netwerkplatform bieden voor actoren uit de zorg- en ziekenhuissector.

ACTUEEL

Het aantal huisartsen mag dan in stijgende lijn gaan, de komende jaren zal het huisartsentekort nijpender worden. Tot die bevinding komt het KCE in een aanvulling op het performantierapport, die de duurzaamheid van ons gezondheidssysteem onderzoekt.

ACTUEEL

In een opiniestuk in BMJ doen intensivisten Peter Brindley en Matt Morgan voorspellingen over povid, zijnde een wereld post-covid.

ACTUEEL

Nu er opnieuw wat meer ruimte is om adem te halen in de zorgpraktijk, is het belangrijk om aandacht te schenken aan de ethische vraagstukken die door de covidpandemie op scherp werden gesteld, zegt zorgethica Yvonne Denier. In haar boek 'Het pluisbloemeffect. Hoe ethiek in de zorg aanstekelijk werkt' helpt ze zorginstellingen en hulpverleners op weg om een 'ethisch zorgklimaat' te creëren.

ACTUEEL

"Covid kan een momentum creëren. De pandemie maakte ons extra duidelijk waar het schoentje wringt, de bevoegdheidsversnippering bijvoorbeeld. Hopelijk trekken we er lessen uit. Al zie ik maar weinig strategische bewegingen. Mijn indruk is dat het momentum stilaan voorbijschuift."

ACTUEEL

Het Fonds voor de Medische Ongevallen (FMO) van het Riziv heeft te kampen met een enorme achterstand, met momenteel 1.892 uitstaande dossiers. Een actieplan moet soelaas bieden.

ACTUEEL

Reporter Lander Deweer is zich afgelopen jaren steeds meer gaan ergeren aan lawaai. Hij raakte gefascineerd door stilte en las zich in het onderwerp in. Via tal van interviews met ervaringsdeskundigen, musici en wetenschappers zocht hij naar antwoorden op allerlei vragen met betrekking tot (gebrek aan) stilte in onze samenleving.

ZOMERLECTUUR

Yves Knockaert schreef een boek voor luisteraars die van klassieke muziek willen (leren) genieten. Muziektheoretische voorkennis vindt hij daarvoor niet eens noodzakelijk. Nieuwsgierigheid en een open houding zijn volgens de auteur de basisvoorwaarden om dit repertoire te leren waarderen.

ZOMERLECTUUR

Hoe komt het dat mensen zo passioneel en diametraal van mening kunnen verschillen over wat ze goed of slecht vinden? In 2012 schreef Jonathan Haidt er een verhelderend boek over. Het is nu eindelijk in vertaling uit en het is nog altijd even actueel.

ZOMERLECTUUR

Functionele dyspepsie is een veelbesproken onderwerp, maar op de keper beschouwd weten we er nog niet echt het fijne van. Prof. Tim Vanuytsel (dienst gastro-enterologie, UZ Leuven) en medewerkers deden alvast een merkwaardige ontdekking, die ze onlangs in Gastroenterology publiceerden.

MEDISCH

Het onverwachte effect van PPI's op het eosinofiele infiltraat in het duodenum eiste enige tijd de aandacht op van Tim Vanuytsel en zijn team, maar toch gingen de onderzoekers onverminderd door op de oorspronkelijke focus van hun werk: het microbioom van het duodenum bij patiënten met functionele dyspepsie.

MEDISCH

Na het verpletterende succes van de eerste twee mRNA-vaccins tegen covid-19, moet een derde exemplaar het met iets minder stellen. Hetzelfde platform, minder goede resultaten. Verklaringen zijn uiteenlopend.

MEDISCH

Onderzoekers van de UCLouvain hebben een biochemisch mechanisme ontdekt waarmee het omega-3-vetzuur DHA en andere verwante vetzuren de groei van tumoren remmen.

MEDISCH

Bij kinderen met een sepsis, ernstige sepsis of septische shock is de sterfte hoger als antibiotica pas meer dan een uur na de diagnose worden gestart. Antibiotica moeten snel worden toegediend samen met reanimatiemaatregelen.

MEDISCH

De prognose van de anosmie die kan optreden bij covid-19, is uitstekend op lange termijn. Dat meldt een Franse studie. Bij de overgrote meerderheid van de patiënten herstelde de reukzin binnen een jaar.

MEDISCH

Dankzij drie pond zenuwweefsel wordt in het donker van de hersenpan de werkelijkheid begrijpelijk en beleefbaar gemaakt. Dat brein is onderwerp van een niet aflatende stroom boeken, waarvan er twee recente met kop en schouders bovenuit steken.

ZOMERLECTUUR

De verschillende types virale hepatitis roepen contrasterende beelden op, zowel voor wat betreft de epidemiologie als de behandeling. Prof. Frederik Nevens (hepatologie, UZ Leuven) overloopt ze alfabetisch.

CLINICAL UPDATE

Deze zomer nodigt Artsenkrant u uit om samen met ons op verkenning te gaan buiten de landsgrenzen. In het kader van de jaarlijkse Zomerwedstrijd presenteren we u drie heel mooie bestemmingen op amper een dagreis met de auto.

ZOMERWEDSTRIJD 2021

Op de vorige twee pagina's las u alles over het Hotel Bella Tola in het Zwitserse Saint-Luc, een uitstekende uitvalsbasis om de regio te verkennen. Enkele tips.

ZOMERWEDSTRIJD 2021

Op 15 juli van dit jaar zou Ridder Roger Raveel 100 worden. Allicht zag u eerder dit jaar in Bozar de prachtige retrospectieve tentoonstelling aan hem gewijd. Een mooie aanvulling daarbij is de expositie van het Roger Raveel Museum in het romantische dorp Machelen-aan-de-Leie die toont waar Raveel de mosterd haalde voor zijn intrigerende kunstwerken en hoe hij vaak internationale stromingen voor was. Wil u een Raveel in huis halen, ga dan snel naar pagina 36 van deze krant.

ZOMERWEDSTRIJD 2021

Om zijn 25ste verjaardag te vieren maakt het Museum Tinguely uit het Zwitserse Bazel een tocht met het schip MS Evolutie dat op 28 en 29 juli in Antwerpen voor anker gaat. Jean Tinguely was een van de gangmakers van de kinetische kunst. Met dit initiatief komt zijn museum nu zelf in beweging komt. Trossen los! Ahoy!

CULTUUR

Nog een bezienswaardigheid in Antwerpen: in het schip van de voormalige dominicanenkerk in de Provinciestraat houdt Extra City een eerste kunsttentoonstelling.

CULTUUR

De Egyptenaar Osirmose, van beroep portier van de tempel van Re, ging zes jaar geleden in het kader van een medisch onderzoek onder een CT-scanner. De bovenkaak vertoont duidelijke sporen van kaakchirurgische behandelingen. Op zich niets uitzonderlijks, ware het niet dat Osirmose al zo'n 2.700 jaar oud is.

CULTUUR

Met de documentaire 'Zappa' vult regisseur Alex Winter - bekend als acteur uit de 'Bill and Ted'-franchise - een enorm hiaat op. Eindelijk is er een film die enigszins inzage biedt in leven en werk van Frank Zappa (1940-1993), een van de grootste componisten en gitaristen aller tijden. Ook Zappa's politiek activisme komt aan bod.

CULTUUR+

Het was dit jaar de eerste keer dat een pianist de Koningin Elisabethwedstrijd won met een vertolking van het tweede pianoconcerto van Johannes Brahms. Het werk klonk zelfs tweemaal tijdens de spannende eindfase van de wedstrijd.

CULTUUR+

In onze jaarlijkse Zomerwedstrijd bekronen we dit jaar drie winnaars met een kunstwerk, met dank aan onze partner ART-Gallery.be. Ieder van de drie winnaars krijgt gratis voor de duur van een jaar een kunstwerk all-in ter beschikking, hetzij voor de praktijkruimte, hetzij voor uw privé-interieur.

ZOMERWEDSTRIJD 2021