Web weergave

De Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale (SKEPP) lauwert pediatrisch kinesitherapeute Hilde Van Waelvelde voor haar kruistocht tegen pseudowetenschappelijke methodes die claimen te helpen bij de ontwikkeling van jonge kinderen.

ACTUEEL

Het Riziv viert dit jaar zijn zestigste verjaardag. Dat werd gevierd met een symposium waar de instelling vooruitblikte naar de toekomst. De focus zal verschuiven van het vergoeden van gezondheidszorg en arbeidsongeschiktheid naar het beheren van de gezondheid van de hele bevolking.

ACTUEEL

België wordt door de Europese instellingen beschouwd als een land zonder wachttijden in de gezondheidszorg. Dat komt doordat België de wachttijden niet meet. Het KCE pleit voor een gecentraliseerd, transparant en gedocumenteerd meetsysteem.

ACTUEEL

Het staat in de sterren geschreven dat ethische thema's als euthanasie en abortus prominent aanwezig zullen zijn tijdens de regerings-vorming. CD&V kijkt in deze dossiers aan tegen een grote overmacht.

ACTUEEL

Wie er de verkiezingsprogramma's van de voorbije decennia bijneemt, kan er niet naast kijken: steeds weer pleiten alle partijen voor meer aandacht voor preventie. Dat is nu niet anders. Een greep uit de partij-programma's voor 9 juni.

ACTUEEL

België torst een torenhoog begrotingstekort. De manier waarop de financiële middelen, ook in de gezondheidszorg, worden besteed, neemt dan ook een belangrijke plaats in de partijprogramma's in.

ACTUEEL

Artsentekort, hoge werkdruk en administratieve overlast: de zorgsector kent heel wat uitdagingen. Microsoft denkt een deel van de oplossing te hebben, vertelde het bedrijf tijdens een event over het belang van kunstmatige intelligentie (AI) in de Europese gezondheidszorg.

ACTUEEL

Quotes verzameld door Geneviève Ostyn

WAARVAN AKTE

Prof. Moustapha Hamdi, plastisch chirurg (UZ Brussel) en coauteur van een boek over borstoperaties, vertelt over zijn beroep en zijn strijd voor preventie en borstreconstructie bij borstkanker.

ACTUEEL

Als bij een kind kanker wordt gediagnosticeerd, kunnen er vragen rijzen met betrekking tot een mogelijke erfelijke oorzaak. Heeft het kind in de toekomst op basis van een genetische predispositie een verhoogd risico op het ontwikkelen van andere tumoren of gezondheidsproblemen? Bestaat er eveneens een verhoogd risico bij bloedverwanten? Als dat zo is, kunnen maatregelen worden genomen om de prognose gunstig te beïnvloeden.

DOSSIER KINDERONCOLOGIE

Kinderoncologen Toon Van Genechten en Jaques Van Heerden (UZA) slaan in dit interview de handen in elkaar om enerzijds de epidemiologie van kinderkanker in ons land te belichten, en anderzijds de alarmsignalen die tot een vroegtijdige diagnose kunnen leiden.

DOSSIER KINDERONCOLOGIE

Rond de helft van de vorige eeuw, toen de overleving bij kinderkanker zeer laag was, stelden behandelende teams zich vooral tot doel patiënten te doen overleven. Vandaag de dag, met het oog op een vijfjaarsoverleving van om en bij de 85%, ligt de focus bij overleven mét een goede kwaliteit van leven. Dat houdt in dat artsen proberen langetermijneffecten na kinderkanker te beperken en doeltreffend op te vangen.

DOSSIER KINDERONCOLOGIE

Palliatieve zorg bij kinderen is op wereldschaal bijna volledig ontstaan vanuit kinderoncologische centra. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw kwam de behandeling van kinderkanker in een stroomversnelling terecht, waardoor jonge patiënten langer gingen overleven en er inzichten groeiden rond de begeleiding van kind en ouders bij palliatieve zorg.

DOSSIER KINDERONCOLOGIE

Het post-intensivecaresyndroom (PICS), dat voorkomt bij bepaalde patiënten die op intensivecareafdelingen hebben gelegen, is nog te weinig bekend bij zorgverleners. Wat is PICS precies? Hoe kan het in de praktijk worden opgespoord en hoe kan het worden behandeld?

PRAKTIJK COÖRDINATIE: ERIK.DERYCKE@ROULARTA.BE

Elke week staat er wel iets in de media over hoe slecht het wel gaat met het mentale welzijn van kinderen en jongeren. Is de situatie echt zo dramatisch? En vanaf wanneer moet je je zorgen maken? Dat was het thema van een webinar van Cera.

PRAKTIJK

Is het een zet om te voorkomen dat een nieuwe, te voordelige staatsbon de spaarboekjes te veel pijn zou doen? Wat de reden ook is: Belfius pakt opnieuw uit met een kasbon, een basis financieel instrument dat ooit erg populair was. En andere banken zullen volgen. Wat zijn de voor- en nadelen van de kasbon?

PRAKTIJK

De vele verwijzingen naar Hans Sloane (1660-1753) in het Londense straatbeeld mogen niet echt verwonderen. De talloze items en artefacten, die de arts-botanicus bij leven heeft verzameld en per testament heeft nagelaten aan de Britse staat, vormen de kern van de collectie van het British Museum.

VRIJE TIJD

Dr. Nele Vangheluwe (63) kijkt terug op een druk voorjaar. De spoedarts, actief in Deinze en Oostende, trok in maart en mei naar Congo als vrijwilliger van Artsen Zonder Vakantie (AZV). Bij deze ngo is ze intussen al bijna twee decennia actief.

ACHTERKRANT