Web weergave

Tijdens het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid wordt de duur van een ziektebriefje beperkt tot drie maanden. Bij afwijkend voorschrijfgedrag riskeren artsen boetes. Dat besliste de regering-De Wever in haar 'Paasakkoord'.

ACTUEEL

De maatregelen die de regering wil nemen om langdurig zieken te activeren (zie cover), vallen niet in goede aarde bij de artsensyndicaten. Met het principe dat langdurig zieken sneller terug aan het werk moeten zijn ze het eens, maar ze noemen de voorgestelde maatregelen een stap te ver.

ACTUEEL

Rein Bellens, één van de pioniers in de strijd voor de legalisering van abortus, kijkt in het boek Mijn strijd voor abortus. Kroniek van een mijlpaal in vrouwenrechten terug op de vaak turbulente ontstaansgeschiedenis van de abortuswet.

ACTUEEL

In een kwalitatieve studie uitgevoerd door de ULiège en de KU Leuven, geven 122 Belgische huisartsen hun visie op de ideale medische praktijk. Ze schetsen pragmatische, voorzichtige modellen op mensenmaat.

ACTUEEL

De zevende en laatste module van het postgraduaat in het gezondheidsrecht en de gezondheidsethiek van de Leerstoel AHLEC (Antwerp Health Law and Ethics Chair) behandelt juridische onderwerpen die te maken hebben met informatietechnologie en gegevensbescherming.

ACTUEEL

Burn-out en andere stressgerelateerde aandoeningen vormen een grote uitdaging voor artsen en medisch professionals. De wetenschappelijke belangstelling hiervoor is de afgelopen jaren sterk toegenomen, wat te zien is aan de diverse interventies die ontwikkeld zijn om burn-out te verminderen en het mentaal welzijn te ondersteunen. Huisarts dr. Annelore Van Heghe onderzocht welke soorten interventies effectief zijn in het verminderen van burn-out bij artsen in opleiding en studenten geneeskunde.

ACTUEEL

In 2023 werden in België 19.686 abortussen uitgevoerd. Dat zijn er 112 meer dan het jaar voordien. De jongste vrouw die een abortus liet uitvoeren, was 12 jaar, de oudste 50 jaar. Dat blijkt uit cijfers die de Nationale Evaluatiecommissie Zwangerschapsonder-breking zopas publiceerde.

ACTUEEL

Volgens de eerste nationale gezondheidsenquête sinds de covid-19-pandemie is de gezondheidssituatie in België gemiddeld stabiel gebleven tussen 2018 en 2023-2024. Het aantal chronische aandoeningen neemt echter fors toe.

ACTUEEL

Eén op de vijf patiënten in Vlaanderen krijgt onvoldoende informatie om weloverwogen keuzes te maken over hun zorg. Dat blijkt uit een bevraging van het Vlaams Patiëntenplatform bij 407 patiënten.

ACTUEEL

Artsenkrant/Le Journal du Médecin, organiseert al 43 jaar de prestigieuze Galenuspr?s, ter promotie van innovatie in de gezondheidszorg. In totaal dingen er tien kandidaten mee naar de befaamde geneesmiddelenprijs. In dit nummer stellen we er al zes voor. De uitreiking vindt plaats op 21 mei 2025.

GALENUSPRIJS

Ook talentrijke onderzoekers worden sinds jaar en dag in de bloemetjes gezet tijdens de uitreiking van de Galenusprijs. Vier kandidaten doen een gooi naar de Galenusprijs farmacologie. Hieronder stellen we er twee voor. De andere kandidaten komen aan bod in het volgende nummer van Artsenkrant.

GALENUSPRIJS

In geen enkel domein evolueren de behandelingsstrategieën zo snel als in de oncologie. We beschikken over meer doelgerichte en gepersonaliseerde kankergeneesmiddelen dan ooit, en ook radiotherapie wordt steeds gerichter ingezet. Dit geldt zowel voor de traditionele externe bestraling als voor de interne aanpak met radiofarmaca. Een woordje uitleg.

MEDISCH

Epileptische aanvallen zijn bijzonder moeilijk te detecteren bij pasgeborenen. Toch zijn een vroegtijdige diagnose en behandeling essentieel om neurologische gevolgen te beperken, onder meer wanneer deze aanvallen het gevolg zijn van een ischemische beroerte. Recente ontwikkelingen kunnen nu de aanpak helpen sturen en de gezondheidsresultaten voor deze baby's verbeteren.

MEDISCH

Vindt u een smartwatch wat te opzichtig, en klinkt een ingeplante gezondheidschip toch nog net iets te vergezocht? Dan is een slimme ring misschien wel de gulden (en soms zelfs vergulde) middenweg.

PRAKTIJK

In haar essay De geknevelde vrouw legt Bieke Purnelle bloot hoe hardnekkig bepaalde denkbeelden over vrouwen en gender nog steeds zijn. Artsenkrant sprak met haar over blinde vlekken in de medische wereld, de gevolgen van vooroordelen en de nood aan structurele verandering.

PRAKTIJK

Van jongs af aan is psychiater prof. dr. Manuel Morrens bezield door zijn liefde voor film en cinema. Zo erg zelfs dat hij thuis een ware cinemazaal liet bouwen, compleet met sterrenhemel, comfortabele stoelen en unieke filmrekwisieten.

ACHTERKRANT