Web weergave

Op 26 april is het exact negen jaar geleden dat de Zweeds-Iraanse wetenschapper en gastprofessor aan de VUB Ahmadreza Djalali in Iran werd opgepakt. Samen met Amnesty International start prof. Gerlant Van Berlaer naar aanleiding van deze verjaardag een nieuwe campagne om zijn collega vrij te krijgen.

ACTUEEL

10% van de patiënten waren in 2023 verantwoordelijk voor ongeveer 70% van de terugbetaalde uitgaven in de ziekteverzekering, en de top 1% zelfs voor 30,8%. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

ACTUEEL

In de hedendaagse gezondheidszorg volstaat het voor medisch specialisten niet langer om uitsluitend te vertrouwen op hun klinische expertise; het beheersen van soft of smart skills, zoals effectieve communicatie, empathie en leiderschap is net zo belangrijk geworden. Dat zegt ook intensivist dr. Ilse Dapper, oprichter van het coachingsplatform BDapper.

ACTUEEL

Tijdens een informatieavond van de faculteit geneeskunde van de UAntwerpen toonden de aanwezige studenten en ook enkele professoren zich voorstander van een academische boycot van Israël zolang de oorlog in Gaza voortduurt.

ACTUEEL

Op 2 april ontving minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke de artsensyndicaten voor een eerste overleg. BVAS had een eigen voorstel voorbereid om de gevraagde besparingen bij de artsenhonoraria door te voeren.

ACTUEEL

Op 31 maart vond een vergadering plaats van de werkgroep die zich moet buigen over een nieuw kader voor telefonische consultaties. Het Kartel (ASGB/GBO/MODES) legde een concreet voorstel op tafel.

ACTUEEL

Het engagement van prof. dr. Gerlant Van Berlaer in zijn strijd voor de vrijlating van Ahmadreza Djalali kwam er niet toevallig. De twee leerden elkaar kennen als docent aan de European Master in Disaster Medicine, een samenwerking van de VUB met de Università del Piemonte Orientale.

ACTUEEL

Wanneer een Gentse huisarts vindt dat een van zijn patiënten binnen de drie weken moet worden gezien in een ziekenhuis, kan hij voortaan gebruik maken van de semi- dringende verwijsbrief. Huisartsenvereniging Gent (HVG) sloot hierover een akkoord met de Gentse ziekenhuizen.

ACTUEEL

Urineweginfecties bij jonge kinderen zijn een veelvoorkomende pathologie in huisartsen- praktijken. De diagnose is echter vaak lastig vast te stellen, omdat de jonge patiënten atypische symptomen kunnen vertonen. Huisartsen dr. Ilse Van Genechten en dr. Kato Van Look evalueerden de huidige DUODECIM-richtlijn 'Urinary tract infection in a child' en onderzochten op welke wijze deze beter kan worden afgesteld op de Belgische zorgcontext.

ACTUEEL

Het huisartsberoep in Vlaanderen staat onder druk. Op steeds meer plekken in ons land is er sprake van een tekort en moeten praktijken noodgedwongen een patiëntenstop invoeren. Een potentiële oplossing is het verhogen van het aantal startende studenten aan de vervolgopleiding huisartsgeneeskunde, maar cijfers tonen aan dat de interesse voor de specialisatie onder Vlaamse geneeskundestudenten achterblijft. De huisartsen dr. Astrid De Lamper, dr. Emilie Dierckx, dr. Kathlyn Moehlig en dr. Lotte Vandeputte onderzochten welke mogelijkheden universiteiten hebben om de interesse onder studenten aan te wakkeren.

ACTUEEL

Terwijl de pil in de jaren 1960 een prominente rol speelde in de emancipatie van de vrouw, staat er vandaag een groep vrouwen op die zich van hormonale anticonceptie wil bevrijden. Die zou volgens hen een negatieve impact hebben op lichaam én geest. We legden zeven vragen van jonge vrouwen voor aan experten.

HET GROTE ANTICONCEPTIE-ONDERZOEK VAN KNACK EN FLAIR

HuisartsNu, het wetenschappelijk tijdschrift van Domus Medica, pakt deze maand uit met een themanummer rond hartfalen en de multidisciplinaire aanpak van de aandoening. Coördinator van het dossier is prof. dr. Miek Smeets.

ACTUEEL

Adolescence is een van de meest besproken tv-series van het jaar. Niet alleen omwille van de acteerprestaties en de technische hoogstandjes (elk van de vier afleveringen is in één ononderbroken take opgenomen), maar vooral omwille van het vertrekpunt: Jamie, een dertienjarige jongen, heeft een schoolgenote met messteken om het leven gebracht. De serie is een zoektocht in vier delen naar hoe het zo ver is kunnen komen.

ACTUEEL

"Kinderen met een zorgvraag voor genderdysforie kunnen bij ons terecht vanaf de leeftijd van negen jaar", zegt Robin Heyse (psycholoog, genderteam UZ Gent). "Rijst er een zorgvraag rond een jonger kind, dan gaan we in eerste instantie met de ouders aan de slag."

DOSSIER GENDERDIVERSITEIT (I)

Bij kinderen en jongeren met genderdysforie is een specifieke aanpak aan de orde. "We denken zelfs dat de groep tot de leeftijd van 23 à 25 jaar diezelfde specifieke aanpak nodig heeft", zegt prof. Martine Cools (kinderendocrinoloog, dienst kindergeneeskunde - genderteam, UZ Gent). "We zien immers dat bij jonge twintigers de context en de problematiek vaak vergelijkbaar zijn met wat we vaststellen bij kinderen en adolescenten."

DOSSIER GENDERDIVERSITEIT (I)

"Bij personen die zich bij ons aanmelden voor een hormonale behandeling in het kader van een transitie vragen we systematisch een basisbloedanalyse aan", zegt prof. Guy T'Sjoen.(1) "Meestal vinden we daarbij echter normale waarden voor de geslachtshormonen."

DOSSIER GENDERDIVERSITEIT (I)

Fertiliteit is een onderwerp dat bij voorkeur steeds wordt besproken vóór men met de hormoonbehandeling start. En hoelang wordt de behandeling voortgezet? Wat over de veiligheid op korte en langere termijn? Als afsluiter bespreken de endocrinologen van het genderteam ook de begeleiding van gender non-binaire personen.

DOSSIER GENDERDIVERSITEIT (I)

De overname van Volvo door de Chinese autogroep Geely was voorpaginanieuws in 2010. Het Zweedse merk kreeg meer financiële armslag én rechtstreekse toegang tot technologische knowhow over elektrische auto's. Vijftien jaar later is de EX90 hét vlaggenschip van Volvo.

PRAKTIJK

Diëtist en stresscoach Evi Van den Bossche schreef een boek voor mensen die vaak last hebben van jeuk, en biedt inzichten om deze hinderlijke klacht aan te pakken.

PRAKTIJK

Studenten geneeskunde die zich bezighouden met internationale diplomatie? Het klinkt op het eerste gezicht als een verrassende combinatie. Toch tonen August Vermeire, Elisa Rommens en Wout Vander Gracht - allen studenten geneeskunde aan UGent - aan dat medische kennis en diplomatieke vaardigheden elkaar niet uitsluiten, maar juist versterken.

ACHTERKRANT