Artsenkrant

Web weergave

Sinds april vorig jaar heeft de helft van de Belgen zich laten testen op Sars-CoV-2. Een derde van de Belgen (33%) zegt een arts te hebben geraadpleegd voor covid.

ACTUEEL

Motivatieproblemen. (Te) veel stress. Eenzaamheid. Willen stoppen met de opleiding. Zelfdodingsgedachten. Een bevraging onder Gentse geneeskundestudenten brengt enkele zorgwekkende tendensen aan het licht. "De coronacrisis heeft deze slechts op scherp gesteld."

ACTUEEL

Normaal en te verwachten is dat jongeren hun kwaliteit van leven hoger inschatten dan ouderen. Dat dit op dit moment anders is, zoals blijkt uit de zesde online gezondheidsenquête tijdens de covidcrisis van Sciensano (zie cover), heeft alles te maken met het lage psychisch welzijnsbevinden bij de bevolking tijdens deze crisis.

ACTUEEL

"De geneeskundeopleiding is heel zwaar. Er wordt veel van ons gevraagd, en dat is uiteraard maar normaal als je wordt opgeleid tot arts, om te zorgen voor anderen. Maar om zo'n pakket aan leerstof te kunnen verwerken, is een goede omkadering nodig. En die ontbreekt soms. Met name voor wie het moeilijker heeft."

ACTUEEL

Op de spoedgevallendienst van het AZ Delta campus Rembert, waar hij een deel van zijn haio-opleiding doorliep, was een draagbaar echotoestel beschikbaar. "De spoedartsen waren zeer bedreven in de trauma-echografie en leerden mij op korte termijn enkele essentiële thoracale en abdominale views. En ik was verkocht", zegt Stijn Casier. Zijn thesis leest als een pleidooi om echografie in de huisartspraktijk te implementeren.

ACTUEEL

Voor de derde maal op rij organiseert de Belgische Cardiologische Liga een sensibilisatiecampagne om de Belg aan het bewegen/sporten te krijgen. Covid-19, de lockdown en het telewerk hebben geleid tot een spiraal van sedentaire levensstijl die al sterk aanwezig is in ons dagelijks leven, zo klinkt het.

ACTUEEL

"Het is aan de arbeidsartsen en de preventiediensten om te beslissen of ze al dan niet speekseltesten inzetten om werknemers te testen op SARS-CoV-2. Wij bieden hiervoor het platform aan."

ACTUEEL

Dinsdag 30 maart jl. kreeg de Palestijnse arts Izzeldin Abuelaish een eredoctoraat van UAntwerpen. Voor de gelegenheid gaf hij een masterclass over zijn expertise, haat als een besmettelijke ziekte en gevaar voor de volksgezondheid én een determinant van gezondheid en vrede.

ACTUEEL

Onderzoekers van de University of Oxford publiceerden onlangs een preprint van een niet-peer-reviewed onderzoek naar de doeltreffendheid van de overheidsmaatregelen tijdens de tweede covid-19-golf in Europa. Hieruit komt de sluiting van bedrijven als meest doeltreffende maatregel naar voren.

ACTUEEL

Artsen en psychologen van het UZ Gent maakten tijdens een avondvergadering voor alumni een voorlopig bilan op van de vroeg- en laattijdige verwikkelingen en nevenwerkingen van de intensieve behandeling van covid-19 patiënten. Hieruit blijkt dat zowel de patiënten als ons verzorgingsstelsel de gevolgen van deze pandemie nog geruime tijd zullen ondergaan.

MEDISCH

Naast reumatoïde artritis behandelen reumatologen een reeks andere vormen van inflammatoir reuma. Als niet-reumatoloog kan men er weleens de draad bij kwijtraken: welke diagnose past bij welk ziektebeeld? En welke behandeling komt daarbij in beeld? Prof. Dirk Elewaut en prof. Filip Van den Bosch, respectievelijk diensthoofd en kliniekhoofd van de dienst reumatologie van het UZ Gent, laten er hun licht op schijnen.

MEDISCH

De coronacrisis is een obstakel voor het melden van seksueel geweld. Dat geldt vooral als het slachtoffer een vrouw of een kind - en dus bijzonder kwetsbaar - is, zo stelt geneeskundestudente Mathilde Roux vast in haar eindwerk.

MEDISCH

Volgens een Franse studie heeft comazuipen een negatieve invloed op het verbale episodische geheugen bij jongvolwassen studenten. Academische mislukkingen bij studenten die te veel drinken, zouden daar gedeeltelijk aan kunnen worden toegeschreven.

MEDISCH

Hoe aaneengeregen schrijfwerk eerder onverwachts tot een spraakmakend boek leidt. Dokter Rudy Van Giel kreeg prostaatkanker en schreef zijn ervaringen neer in een beklijvend boek.

PRAKTIJK

De totale uitgave voor het dubbele overbruggingsrecht en het overbruggingsrecht voor omzetdaling bedraagt al meer dan de 3,9 miljard euro. De uitgaven voor het dubbele overbruggingsrecht alleen al lopen op tot 1,38 miljard euro.

PRAKTIJK

In 2020 werden 17 keer meer elektronische documenten ondertekend met de Belgische identiteitsapp itsme dan een jaar eerder. Vooral de coronacrisis heeft het 'handtekenen op afstand' danig versneld.

PRAKTIJK

U ziet in het straatbeeld, online en in allerlei pers wel eens reclame opduiken voor andere vrijeberoepers. Maar mag ook u als arts reclame maken? Wat mag en wat mag niet? En wat zeggen de wet en de code van medische deontologie daarover?

PRAKTIJK

Vanaf 2025 produceert Jaguar enkel nog volledig elektrisch aangedreven wagens. Het nieuws sloeg in als een bom bij de trouwe Jaguar-klanten alhoewel de beslissing in de lijn der verwachtingen lag. Of was u al vergeten dat Jaguar in 2018 met de I-Pace als eerste een elektrische SUV in de markt zette.

PRAKTIJK

In 2021 is het net 100 jaar geleden dat de avantgardistische dichtbundel 'Bezette Stad' van Paul van Ostaijen (1896-1928) verschenen is. Dat wordt onder meer gevierd met enkele markante boekuitgaven en een knappe tentoonstelling in het Letterenhuis waar u de bezette stad binnenstapt om zich helemaal in het oorlogs- en avant-gardegeweld te storten.

CULTUUR

Wat nu de levenswetenschappen zijn was in de vijftiende eeuw nog 'natuurlijke historie' en ook die kennis van de natuur heeft een geschiedenis. Dit leerproces van eeuwen kan je nu natrekken in een imposant boek vol prachtige platen en schitterende verhalen.

CULTUUR+

We springen nonchalant om met bomen en bossen. Zolang de betonstop een vaag plan blijft zullen er bomen blijven sneuvelen. Bomen en hout zijn nochtans op vele manieren onmisbaar. Hoe waardevol ze zijn blijkt uit twee recente boeken van eigen bodem.

CULTUUR+

Wanneer vindingrijke componisten poëzie op muziek zetten, dan bloeit het liedgenre in vele geuren en kleuren. We selecteerden drie nieuwe opnames die ons meenemen van de Duitse vroeg-romantiek over Engelstalige liederen uit de 20ste eeuw tot een gloednieuwe liedcyclus van Louis Andriessen op teksten van Delphine Lecompte.

CULTUUR+

Gevierde componist, orkestleider, pianist en tekenaar, werd de veelzijdig getalenteerde Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) door Robert Schumann als de 'Mozart van de 19de eeuw' omschreven. Na een succesvolle en drukke loopbaan overleed hij, overwerkt en uitgeput, op 38-jarige leeftijd aan een hersenbloeding.

CULTUUR+

Welke grappige, vreemde, ontroerende, hartverscheurende situaties maakt een huisarts allemaal mee in zijn dagdagelijkse omgang met patiënten? Huisarts Anne-Marieke Wiggers goot haar ervaringen in een boek. "Van collega-artsen hoor ik dat wat ik schrijf heel herkenbaar is."

ACHTERKRANT