Dokter Frank IJpma, chirurg bij het Medisch Universitair Centrum in Groningen, zal het symposium opluisteren met een lezing over Rembrandts wereldberoemde schilderij De anatomische les van dokter Tulp. Bruggeling en prof. em. Erik Muls van de KU Leuven, onderhield de Montanusgroep ine en vorig symposium over het schilderij Montanus en de Brugse chirurgijnen (1677) dat in Oud Sint-Jan te bewonderen is. Dit keer belicht de endocrinoloog, die tevens master in de kunstwetenschappen is, een ander schilderij uit Oud Sint-Jan, met name De anatomische les uit 1679.

Faire pipi

Wie denkt dat dr. Johan Mattelaer het over de humoristische boek zal gooien in zijn lezing over Hoognodig! Plassen in de Kunst heeft slechts ten dele gelijk. De uroloog met een passie voor geschiedenis en kunst komt immers zijn gloednieuwe en rijk geïllustreerde boek voorstellen dat een wel heel bijzonder thema uit de kunst belicht. Met hoofdstukken als Faire pipi in de Franse erotiek of Plassende putti, puer mingens en bacchanalen en Manneken Pis: van Brusselse fontein tot wereldburger belooft het een zeer onderhoudende lezing te worden.

Prachtige schilderijen van Pieter Paul Rubens, David Teniers, Lorenzo Lotto, François Boucher, Tibetaanse thangka's en Japanse ukiyo-e en moderne en hedendaagse kunstwerken met een hoek af, van Gauguin over Picasso tot Marlene Dumas, passeren de revue. Ondertussen krijgt u er een aantal literaire citaten ingepeperd, zoals deze frase van de 18de eeuwse schrijver Pierre-Thomas-Nicolas Hurtaut: Pisser sans péter, c'est aller à Dieppe sans voir la mer. Deze Hurtaut is in medische kringen bekend vanwege bestsellers als L'Art de péter en Essai de médecine sur le flux menstruel.

Met andere woorden: dit wordt een heel bijzonder en niet te missen Lentesymposium 2018. De thema's passen volledig in de doelstelling van Montanus vzw, Collegium Medico-Historicum Brugense, dat een actieve bijdrage wil leveren aan de studie van de geschiedenis van de geneeskunde en de geneeskundige wetenschappen, van het hospitaalwezen, de ziekenzorg en de farmacie.

Lentesymposium Montanus 2018. Anatomische lessen in de Kunst. Op dinsdag 1 mei om 10u in de Vriendenzaal van het Groeningemuseum. Inkom gratis.

Johan Mattelaer, Hoognodig! Plassen in de Kunst. Uitg. Amsterdam University Press, 2018, 239 blz., 29,99 euro.

Dokter Frank IJpma, chirurg bij het Medisch Universitair Centrum in Groningen, zal het symposium opluisteren met een lezing over Rembrandts wereldberoemde schilderij De anatomische les van dokter Tulp. Bruggeling en prof. em. Erik Muls van de KU Leuven, onderhield de Montanusgroep ine en vorig symposium over het schilderij Montanus en de Brugse chirurgijnen (1677) dat in Oud Sint-Jan te bewonderen is. Dit keer belicht de endocrinoloog, die tevens master in de kunstwetenschappen is, een ander schilderij uit Oud Sint-Jan, met name De anatomische les uit 1679.Faire pipiWie denkt dat dr. Johan Mattelaer het over de humoristische boek zal gooien in zijn lezing over Hoognodig! Plassen in de Kunst heeft slechts ten dele gelijk. De uroloog met een passie voor geschiedenis en kunst komt immers zijn gloednieuwe en rijk geïllustreerde boek voorstellen dat een wel heel bijzonder thema uit de kunst belicht. Met hoofdstukken als Faire pipi in de Franse erotiek of Plassende putti, puer mingens en bacchanalen en Manneken Pis: van Brusselse fontein tot wereldburger belooft het een zeer onderhoudende lezing te worden. Prachtige schilderijen van Pieter Paul Rubens, David Teniers, Lorenzo Lotto, François Boucher, Tibetaanse thangka's en Japanse ukiyo-e en moderne en hedendaagse kunstwerken met een hoek af, van Gauguin over Picasso tot Marlene Dumas, passeren de revue. Ondertussen krijgt u er een aantal literaire citaten ingepeperd, zoals deze frase van de 18de eeuwse schrijver Pierre-Thomas-Nicolas Hurtaut: Pisser sans péter, c'est aller à Dieppe sans voir la mer. Deze Hurtaut is in medische kringen bekend vanwege bestsellers als L'Art de péter en Essai de médecine sur le flux menstruel.Met andere woorden: dit wordt een heel bijzonder en niet te missen Lentesymposium 2018. De thema's passen volledig in de doelstelling van Montanus vzw, Collegium Medico-Historicum Brugense, dat een actieve bijdrage wil leveren aan de studie van de geschiedenis van de geneeskunde en de geneeskundige wetenschappen, van het hospitaalwezen, de ziekenzorg en de farmacie.Lentesymposium Montanus 2018. Anatomische lessen in de Kunst. Op dinsdag 1 mei om 10u in de Vriendenzaal van het Groeningemuseum. Inkom gratis.Johan Mattelaer, Hoognodig! Plassen in de Kunst. Uitg. Amsterdam University Press, 2018, 239 blz., 29,99 euro.