Voor het eerst in tien jaar staat er nog eens een Belg in de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool. Sylvia Huang was op 29 april, bij de start van de wedstrijd, ook al de enige Belgische onder de 71 violisten.
Het verhaal van de 25-jarige violiste die momenteel in Amsterdam woont, is echt wel heel bijzonder. Ze leerde vanaf haar derde spelenderwijs viool spelen van haar vader. Deze Chinese violist leerde zijn Belgische vrouw, een professionele celliste, in de Verenigde Staten kennen.
Nationaal Orkest
Zo groeide Sylvia op in Montignyle-Tilleul bij Charleroi. Op haar tiende won ze de Axion Classics, vier jaar later voegde ze daar de eerste prijs in de Lions European Musical Competition aan toe.
Op haar 18e neemt haar leven een bijzondere wending. Wanneer ze tickets wil bestellen voor een concert van het Belgian National Orchestra ziet ze een vacature voor 'tweede viool' op de website van het orkest. Ze vond het wel spannend om mee te doen aan de audities en volledig onverwacht krijgt ze de job aangeboden. Sylvia Huang beslist om niet verder te gaan studeren en te leren tijdens repetities van dirigenten en collega's. Zo speelde ze in 2013 mee in het orkest dat de pianofinale van de Koningin Elisabethwedstrijd begeleidde.
Champions League
Even later zag Sylvia Huang een vacature voor viool bij het Concertgebouworkest Amsterdam. Vanuit heel de wereld kandideren tientallen violisten om dat ene plaatsje bij dit toporkest te mogen innemen. Sylvia Huang werd gekozen! Vergelijk zoiets met een aanbod voor een jonge voetballer van een ploeg die ieder jaar Champions League speelt.
Uiteraard woont en werkt Sylvia Huang nu in Amsterdam en speelt ze er onder leiding van de allerbeste dirigenten. Ervaring met grote vioolwedstrijden heeft ze niet en toch wilde ze graag deelnemen aan de Koningin Elisabethwedstrijd die ze als kind al graag volgde. Daarvoor moest ze als orkestvioliste afgelopen maanden het solovioolrepertoire extra aandacht geven. Ze volgt les bij Liviu Prunaru, een Roemeense violist die ook bij het Concertgebouworkest speelt en in 1993 tweede laureaat werd op de Koningin Elisabethwedstrijd.
Antonín Dvo?ák
Momenteel bereidt Sylvia zich tijdens een week verplichte afzondering voor op haar finale-avond van maandag 20 mei. Op haar 18e-eeuwse viool van Carlo Ferdinando Landolfi vertolkt ze dan het zelden uitgevoerde vioolconcerto in a van Antonín Dvo?ák. En, niet onbelangrijk, ze zal daarbij uitermate enthousiast begeleid worden door het orkest waarbij ze haar professionele muzikale carrière begon. Gezien de grote muzikaliteit die ze tijdens de eerste twee rondes tentoonspreidde, zijn de verwachtingen hooggespannen. Op zaterdag 25 mei rond middernacht kennen we het verdict van de jury.
12 finalisten Koningin Elisabethwedstrijd van 20 tot 25 mei (Sylvia Huang op 20 mei), telkens 20 uur in het PSK Brussel -- www.imkeb.be
Het verhaal van de 25-jarige violiste die momenteel in Amsterdam woont, is echt wel heel bijzonder. Ze leerde vanaf haar derde spelenderwijs viool spelen van haar vader. Deze Chinese violist leerde zijn Belgische vrouw, een professionele celliste, in de Verenigde Staten kennen.Zo groeide Sylvia op in Montignyle-Tilleul bij Charleroi. Op haar tiende won ze de Axion Classics, vier jaar later voegde ze daar de eerste prijs in de Lions European Musical Competition aan toe.Op haar 18e neemt haar leven een bijzondere wending. Wanneer ze tickets wil bestellen voor een concert van het Belgian National Orchestra ziet ze een vacature voor 'tweede viool' op de website van het orkest. Ze vond het wel spannend om mee te doen aan de audities en volledig onverwacht krijgt ze de job aangeboden. Sylvia Huang beslist om niet verder te gaan studeren en te leren tijdens repetities van dirigenten en collega's. Zo speelde ze in 2013 mee in het orkest dat de pianofinale van de Koningin Elisabethwedstrijd begeleidde.Even later zag Sylvia Huang een vacature voor viool bij het Concertgebouworkest Amsterdam. Vanuit heel de wereld kandideren tientallen violisten om dat ene plaatsje bij dit toporkest te mogen innemen. Sylvia Huang werd gekozen! Vergelijk zoiets met een aanbod voor een jonge voetballer van een ploeg die ieder jaar Champions League speelt.Uiteraard woont en werkt Sylvia Huang nu in Amsterdam en speelt ze er onder leiding van de allerbeste dirigenten. Ervaring met grote vioolwedstrijden heeft ze niet en toch wilde ze graag deelnemen aan de Koningin Elisabethwedstrijd die ze als kind al graag volgde. Daarvoor moest ze als orkestvioliste afgelopen maanden het solovioolrepertoire extra aandacht geven. Ze volgt les bij Liviu Prunaru, een Roemeense violist die ook bij het Concertgebouworkest speelt en in 1993 tweede laureaat werd op de Koningin Elisabethwedstrijd.Momenteel bereidt Sylvia zich tijdens een week verplichte afzondering voor op haar finale-avond van maandag 20 mei. Op haar 18e-eeuwse viool van Carlo Ferdinando Landolfi vertolkt ze dan het zelden uitgevoerde vioolconcerto in a van Antonín Dvo?ák. En, niet onbelangrijk, ze zal daarbij uitermate enthousiast begeleid worden door het orkest waarbij ze haar professionele muzikale carrière begon. Gezien de grote muzikaliteit die ze tijdens de eerste twee rondes tentoonspreidde, zijn de verwachtingen hooggespannen. Op zaterdag 25 mei rond middernacht kennen we het verdict van de jury.