Uit het magazine

In 2021 was kinderpsychiater dr. Haïke De Vlieger (53) de derde Belgische vrouw die succesvol het Kanaal van Engeland naar Frankrijk overzwom. Drie jaar later voltooide ze haar volgende extreme avontuur: de loodzware Marathon des Sables, waar ze 253 kilometer dwars door de Saharawoestijn liep. Wat motiveert de kinderpsychiater om deze uitdagingen aan te gaan en hoe bereidt ze zich hierop voor?

Uit het magazine

Als een historisch onderzoek vertelt de tentoonstelling 'Épidémies, prendre soin du vivant' in het Musée des Confluences in Lyon het verhaal van epidemieën door de geschiedenis van de mensheid heen.

Uit het magazine

"De Congolese overheid heeft recent ons medisch centrum in Beni erkend. Nu is het nog wachten op de aggregatie, maar wanneer dat zal gebeuren, ça c'est le mystère congolais", laat dr. Réginald Moreels (74) verstaan tijdens een babbel over zijn droomproject in Noordoost-Congo.

Uit het magazine

Bij de naam Pedro Vander Linden (1804-1860) denkt u misschien: dat zou een Belgische naam kunnen zijn? Dat klopt: geboren als Pierre Vanderlinden studeerde deze 19de eeuwse jongeling af als arts in Bologna, werkte in Parijs en het jonge België, maar emigreerde nadien naar Mexico waar hij een hele reeks medische faciliteiten heeft uitgebouwd. Zijn tweede vaderland gaf hem zelfs een ereplek in het pantheon van het land.

Uit het magazine

"Wij zijn als koppel een geolied team. Onze workload is, sinds we deze B&B hebben overgenomen, niet per se verminderd. Maar het voelt wel geestelijk gezonder aan", vertelt dr. Hans Verhelst (57) tijdens een videocall met Artsenkrant. Samen met zijn echtgenote An Vastmans (47) ontvangt hij sinds vorig jaar gasten in Cortijo Piltraque in de bergen ten noorden van Malaga.

Uit het magazine

"Ik heb altijd van kleins af getekend en geschilderd", start dr. Anne Coolen (69) haar verhaal. De geboren Limburgse (uit Heusden-Zolder) woont en werkt al lang in Antwerpen. "Ik kom uit een familie van dokters en apothekers, dan was het niet evident om je als kunstenaar te uiten. Ik ben vooral blij dat ik nooit heb moeten kiezen. Ik heb altijd geneeskunde en kunst gecombineerd", klinkt het.

Uit het magazine

In Venetië kent u allicht het eiland van de glasblazers Murano, Burano met zijn gekleurde huisjes, het Lido en het kerkhofeiland San Michele waar componist Igor Stravinsky begraven ligt. Maar hebt u al gehoord van het eiland San Servolo?

Uit het magazine

De vele verwijzingen naar Hans Sloane (1660-1753) in het Londense straatbeeld mogen niet echt verwonderen. De talloze items en artefacten, die de arts-botanicus bij leven heeft verzameld en per testament heeft nagelaten aan de Britse staat, vormen de kern van de collectie van het British Museum.

Uit het magazine

Zelfs na 140 beklimmingen is de bekende chirurg, dr. Toon Claes, nog niet uitgekeken op die mythische berg in Zuid-Frankrijk. "Ik heb het geluk gehad om veel te reizen, maar aan de Mont Ventoux kan weinig tippen", klinkt het. Meer zelfs, nu hij gepensioneerd is, houdt de berg hem nog steeds flink bezig.

Uit het magazine

Het Sint-Janshospitaal in Brugge geldt zonder twijfel als een van de must-sees te lande, zeker voor wie interesse heeft in medische geschiedenis. De afgelopen maanden is hard gewerkt om het museum in een nieuw kleedje te steken. De nieuwe opstelling en parcours kan je sinds vorige week gaan verkennen.

Uit het magazine

"Toen ik de filmzaal na het bekijken van de nieuwste film van regisseur Ridley Scott had verlaten, overheerste maar één gevoel. Ik weet niet wat ik van Napoleon moet denken", vertelt dr. Jan Bosteels. De eminente Napoleonkenner en gynaecoloog heeft zichzelf alvast voorgenomen om de film, die zowel bakken kritiek als lof oogst, nog meermaals te gaan bekijken.

Uit het magazine

Haar eerste koffie dronk ze pas twee jaar geleden, maar het was er wel een met impact. Mattie Raick (35) mag zich vandaag niet alleen arts en moeder van vier noemen, maar ook mobiele barista. Sinds oktober rijdt ze met haar bakfiets door Gent en omgeving. Haar missie met Café Roulé? Mensen verbinden boven een heerlijk dampende koffie.

Uit het magazine

De Nederlandse marinearts en chirurg Johan Pompe van Meerdervoort (°Brugge 1829, +Brussel 1908) is vooral bekend geworden als auteur van 'Vijf jaren in Japan'. Daarin brengt hij verslag uit van zijn dienstjaren in Dejima, de Nederlandse handelspost nabij Nagasaki. Dr. Pompe doceerde in Japan onder meer geneeskunde en richtte er tevens een lokaal ziekenhuis op. Stof genoeg voor een intrigerend verhaal.

Uit het magazine

Modica, een van de barokke parels aan de Siciliaanse kroon, was lang een notoire medische bestemming dankzij de scuola di medicina en de syfiliskliniek van dottore Tommaso Campailla (1668-1740). Diens botte mercuriali en de behandeling met kwikdampen lokte van de 18de tot de 20ste eeuw patiënten van heinde en ver naar Sicilië.

Uit het magazine

"Ik denk dat ik in totaal zo'n 25 oldtimers heb gehad. Een groot stuk van mijn collectie heb ik moeten wegdoen omdat ik geen plaats vond om ze te zetten. Momenteel heb ik er nog drie: een Rolls Royce Phantom uit 1929, een Bentley Continental R (1990) en een Aston Martin Virage", dixit gewezen huisarts Denis Duyck (73).

Uit het magazine

De Forumzaal van het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum van Geel werd recent opgesmukt met een gigantische muurschildering van de Mechelse street artist Gijs Vanhee. De kunstenaar koos voor het verhaal van Jonah en de walvis en interpreteerde dat op een doordachte en speelse wijze.

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrieven

In the picture

Met het nascholingsprogramma AK Academy kunnen artsen hun kennis aanscherpen voor de praktijk van alledag.

Ontdek alle dossiers

Om u te helpen

Een digitaal platform voor en door artsen (in spe) met artikels, getuigenissen, opinies, webinars over mentaal welzijn. Doel: de zorgsector menselijker maken. Initiatiefnemers zijn Artsenkrant en Arts in Nood.

Meer info