Er bestaan geen richtlijnen voor het voorschrijven van antibiotica als kinderen met astma een aanval vertonen. Een Nederlandse meta-analyse leert dat die kinderen in de reële praktijk significant vaker een totaal zinloze behandeling met antibiotica krijgen, wat het risico op resistentie verhoogt.
De meta-analyse betreft 1,5 miljoen Britse kinderen, van wie 150.000 met astma, en 375.000 Nederlandse kinderen, van wie 30.000 met astma. De onderzoekers hebben het voorschrijven van antibiotica vergeleken bij kinderen met en zonder astma en hebben de gelegenheid meteen te baat genomen om de situatie in Nederland te vergelijken met die in het Verenigd Koninkrijk.
Dr Esmée Baan
Beide landen volgen de internationale richtlijnen. Die raden aan geen antibiotica voor te schrijven bij een astma-aanval of bronchitis om de goede reden dat die meestal door virussen worden veroorzaakt en zeer zelden door bacteriën.
Van een verrassing gesproken. Kinderen met astma krijgen bijna 60% vaker antibiotica dan de controlegroep en dat voor 'bronchitis' of een exacerbatie zonder meer details over de symptomen, de laboratorium- of beeldvormingsonderzoeken die argumenten hadden kunnen opleveren om antibiotica voor te schrijven.
De boodschap van de onderzoekers is dan ook: als het astma niet meer onder controle is, is dat zeer zelden toe te schrijven aan een infectie en mag je dus niet automatisch antibiotica voorschrijven. Het is dan beter de longfunctie te meten en het respiratoire welzijn van de kinderen te verbeteren door de bronchiale hyperreactiviteit te verminderen.
Ref.: Baan E. et al. Abstract OA3449, ERS 2017, Milaan.
De meta-analyse betreft 1,5 miljoen Britse kinderen, van wie 150.000 met astma, en 375.000 Nederlandse kinderen, van wie 30.000 met astma. De onderzoekers hebben het voorschrijven van antibiotica vergeleken bij kinderen met en zonder astma en hebben de gelegenheid meteen te baat genomen om de situatie in Nederland te vergelijken met die in het Verenigd Koninkrijk.Beide landen volgen de internationale richtlijnen. Die raden aan geen antibiotica voor te schrijven bij een astma-aanval of bronchitis om de goede reden dat die meestal door virussen worden veroorzaakt en zeer zelden door bacteriën. Van een verrassing gesproken. Kinderen met astma krijgen bijna 60% vaker antibiotica dan de controlegroep en dat voor 'bronchitis' of een exacerbatie zonder meer details over de symptomen, de laboratorium- of beeldvormingsonderzoeken die argumenten hadden kunnen opleveren om antibiotica voor te schrijven. De boodschap van de onderzoekers is dan ook: als het astma niet meer onder controle is, is dat zeer zelden toe te schrijven aan een infectie en mag je dus niet automatisch antibiotica voorschrijven. Het is dan beter de longfunctie te meten en het respiratoire welzijn van de kinderen te verbeteren door de bronchiale hyperreactiviteit te verminderen.Ref.: Baan E. et al. Abstract OA3449, ERS 2017, Milaan.