Prof. Paul Boon is neuroloog aan de universiteit van Gent en bovendien verantwoordelijk voor het congresprogramma van het EAN. Tijdens een sessie over het detectiesysteem van epilepsieaanvallen, heeft hij een uiteenzetting gegeven over de vooruitgang op het vlak van opsporing dankzij het elektrocardiogram. Een draagbaar en eenvoudig systeem dat aangesloten kan worden op therapeutische toestellen.
Prof. Olivier Rascol (Toulouse, France) maakt een update over de behandeling van de ziekte van Parkinson met gentherapie. Een van de aspecten van deze behandeling is dat ze het de cellen mogelijk maakt om de ontbrekende dopamine te produceren of om de expressie van factoren te doen toenemen die voor een stijging zorgen. Momenteel zijn de gegevens preliminair, maar hoopvol.
Het is niet zelden dat de hersenen worden aangedaan door het eigen immuunsysteem. De betrokken mechanismen blijven echter nog onduidelijk.Prof. Angela Vincent van de universiteit van Oxford doet al 40 jaar onderzoek en is een wereldautoriteit. Ze is zowel een uitzonderlijke onderzoekster, als een empathische arts.
Op het congres van de EAN werden meerdere presentaties gegeven over cannabis, een plant die door sommigen wordt gehaat en door anderen wordt "bewierookt". Een bloemlezing.
De beeldvormingstechnieken worden almaar beter. Benedetta Bodini (Parijs, Frankrijk) heeft een studie gepresenteerd waarin remyelinisatie voor het eerst in vivo bij de mens in beeld werd gebracht.
Amyotrofe laterale sclerose en frontotemporale dementie zouden sterker aan elkaar gerelateerd zijn dan we denken, volgens Manuela Neumann van de Universiteit van Tubingen en het Duitse centrum voor neurodegeneratieve aandoeningen.
Een snelle, niet-invasieve evaluatie van de werkzaamheid van geneesmiddelen is een uitdaging in de moderne geneeskunde. Dat geldt vooral voor ziektes die verergeren, soms zonder dat ze al te veel symptomen veroorzaken.
Maria-Lucia Muntean en haar collega's (Kassel, Duitsland) hebben de resultaten gepresenteerd van een zeer interessante studie, die leert dat het rustelozebenensyndroom toeneemt bij gebruik van bepaalde geneesmiddelen.
Simone Guerrieri (Milaan, Italië) vraagt zich af bij welke patiënten de multipele sclerose (MS) het snelst zal toenemen: bij patiënten met een primair progressieve MS of patiënten met een secundair progressieve MS.