Islatravir is de eerste nucleoside-reverse-transcriptase-translocatieremmer, die is ontwikkeld voor de behandeling van hiv-infectie. Islatravir blijft lang in het lichaam zitten en moet dan ook maar weinig frequent worden toegediend zowel bij PrEP (maandelijkse inname per os, jaarlijks implantaat) als bij de behandeling van patiënten met een hiv-infectie, zowel voor patiënten die nog geen behandeling hebben gekregen, als patiënten die al worden behandeld (dagelijkse inname per os in tweevoudige combinatietherapie met doravirine).

Veel wordt verwacht van dat geneesmiddel, maar in december 2021 heeft de firma die het geneesmiddel ontwikkeld, aangekondigd dat de lopende klinische studies op advies van de FDA zijn stilgelegd. De beslissing is genomen na vaststelling van een daling van het aantal CD4-cellen bij PrEP of bij de behandeling van een infectie.

Alle studies werden on hold gezet behalve de studies bij patiënten die een onmeetbaar lage viruslast hadden dankzij hun eerdere behandeling en al waren overgeschakeld op islatravir. Die patiënten worden verder gevolgd onder strikte controle, maar er mogen geen nieuwe patiënten meer worden opgenomen in de studies.

Eén van de vele mogelijke verklaringen voor de daling van het aantal CD4-cellen betreft de dosering, die misschien te hoog is. Vorsers hebben die hypothese verder uitgepluisd via simulatie en modelvorming op grond van de grote bank van gegevens die tijdens de klinische studies zijn verzameld. Op het congres van Glasgow is het model mondeling toegelicht.

De conclusie van die complexe experimenten is: een dosering van 0,25 mg per dag in combinatie met 100 mg doravirine geeft een voldoende dekking tegen de wilde varianten en tegen stammen met de M184I/V-mutatie. De verandering van het aantal CD4-cellen met die dosering is vergelijkbaar met wat wordt gezien met de klassieke antiretrovirale behandelingen. Dat zou de perorale dosering worden voor patiënten, ongeacht of ze al worden behandeld of niet.

Ref.: Vargo R. et al. Mondelinge presentatie abstract O45, HIV Glasgow, 2022.

Islatravir is de eerste nucleoside-reverse-transcriptase-translocatieremmer, die is ontwikkeld voor de behandeling van hiv-infectie. Islatravir blijft lang in het lichaam zitten en moet dan ook maar weinig frequent worden toegediend zowel bij PrEP (maandelijkse inname per os, jaarlijks implantaat) als bij de behandeling van patiënten met een hiv-infectie, zowel voor patiënten die nog geen behandeling hebben gekregen, als patiënten die al worden behandeld (dagelijkse inname per os in tweevoudige combinatietherapie met doravirine). Veel wordt verwacht van dat geneesmiddel, maar in december 2021 heeft de firma die het geneesmiddel ontwikkeld, aangekondigd dat de lopende klinische studies op advies van de FDA zijn stilgelegd. De beslissing is genomen na vaststelling van een daling van het aantal CD4-cellen bij PrEP of bij de behandeling van een infectie. Alle studies werden on hold gezet behalve de studies bij patiënten die een onmeetbaar lage viruslast hadden dankzij hun eerdere behandeling en al waren overgeschakeld op islatravir. Die patiënten worden verder gevolgd onder strikte controle, maar er mogen geen nieuwe patiënten meer worden opgenomen in de studies.Eén van de vele mogelijke verklaringen voor de daling van het aantal CD4-cellen betreft de dosering, die misschien te hoog is. Vorsers hebben die hypothese verder uitgepluisd via simulatie en modelvorming op grond van de grote bank van gegevens die tijdens de klinische studies zijn verzameld. Op het congres van Glasgow is het model mondeling toegelicht. De conclusie van die complexe experimenten is: een dosering van 0,25 mg per dag in combinatie met 100 mg doravirine geeft een voldoende dekking tegen de wilde varianten en tegen stammen met de M184I/V-mutatie. De verandering van het aantal CD4-cellen met die dosering is vergelijkbaar met wat wordt gezien met de klassieke antiretrovirale behandelingen. Dat zou de perorale dosering worden voor patiënten, ongeacht of ze al worden behandeld of niet.Ref.: Vargo R. et al. Mondelinge presentatie abstract O45, HIV Glasgow, 2022.