Uit het magazine

Het vorige artikel eindigde met de diagnostiek bij een patiënt die raadpleegt omdat hij in de voorbije uren pijn op de borst heeft gehad, maar nu pijnvrij is. In dit tweede artikel bespreekt prof. Steven Haine (kliniekhoofd interventiecardiologie, UZA) het beleid bij een patiënt die nog altijd pijn heeft op het ogenblik van het consult. Daarnaast is er aandacht voor een aantal niet-coronaire hartaandoeningen die pijn op de borst kunnen veroorzaken.

Biologen hebben een nieuw mechanisme ontdekt dat zou verklaren waarom het metabolisme van de skeletspieren abnormaal is bij obesitas, meer bepaald uitschakeling van het BDNF-gen. Daardoor zouden de mitochondria de voedingsstoffen niet kunnen omzetten in energie. Een plant uit Zuid-Amerika zou weleens een remedie kunnen zijn.

Een studie toont aan dat bepaalde darmbacteriën androgenen produceren, die gemakkelijk in de bloedbaan worden opgenomen, bij gecastreerde muizen en patiënten die een androgeendeprivatietherapie krijgen. Die androgenen zouden de groei van prostaatkanker en resistentie tegen een hormoontherapie in de hand werken.

Gentse wetenschappers hebben een correlatie vastgesteld tussen de voeding en de ernst van een sars-CoV-2-infectie. De meeste patiënten die ernstig ziek worden en zelfs in het ziekenhuis sterven, vertonen bij opname een belangrijk tekort aan selenium en zink.

Onlangs is misschien een nieuwe complicatie van Covid-19 ontdekt: het rustelozeaarssyndroom, een syndroom dat aanleunt bij het rustelozebenensyndroom en waarbij de anale last zou worden veroorzaakt door een probleem in het centrale zenuwstelsel. Tot nog toe is er maar één geval beschreven.

Volgens een Chinese studie correleren laat gaan slapen en een korte slaap 's nachts met een hoger risico op obesitas en abdominale adipositas. Het negatieve effect van te korte nachten kan niet ongedaan worden gemaakt door een langer middagdutje. Integendeel, een langer middagdutje verhoogt het risico op abdominale obesitas nog, vooral bij vrouwen.