Ondanks de therapeutische vooruitgang voor de ziekte van Crohn ontwikkelt zowat de helft van de patiënten complicaties waarvoor een chirurgische ingreep nodig is. Vroege detectie van de ziekte is cruciaal om de patiëntresultaten te verbeteren. De Canadese onderzoeksgroep CCC-GEM (1) werkte een risicoscore uit voor mensen met een familiale belasting voor de inflammatoire darmziekte.

Een Nederlandse modelleringsstudie (1) onderzocht of de screening voor colorectale kanker geoptimaliseerd kan worden voor mensen met een familiaal risico. Volgens de auteurs bestaat de ideale strategie erin om de klassieke coloscopie af te wisselen met de non-invasieve fecaal immunochemische test (FIT), die occult bloed opspoort in de ontlasting.(2)

Wanneer klachten van misselijkheid en braken langer dan vier weken aanhouden, spreken we van een chronische problematiek. De differentiaaldiagnose is bijzonder breed en de aanpak verschilt naargelang de pathologie en de patiënt. De UEG (1) en ESNM (2) vatten alles samen in hun gloednieuwe guidelines (3), die ook een aantal specifieke syndromen van de hersen-darm-as omvatten.

Uit het magazine

Functionele stoornissen zijn ziektebeelden waarbij de functie van weefsels en/of orgaansystemen verstoord is, zonder dat onderzoeken zoals beeldvorming of bloedanalyse hiervoor een duidelijke, specifieke verklaring bieden. Een belangrijk luik betreft functionele stoornissen van het maagdarmstelsel, ook bij kinderen. In deze groep hoort functionele buikpijn.

Volgens gegevens van het RIZIV nemen flink wat Belgen onnodig lang een behandeling met een protonpompinhibitor (PPI). De maatschappelijke kosten verbonden aan deze situatie zijn aanzienlijk. In samenwerking met huisartspraktijken loopt momenteel op nationaal niveau de PEPPER-studie, die nagaat hoe men het best kan proberen een PPI te stoppen.

Uit het magazine

Wegens het aanzienlijke aantal patiënten dat de afgelopen decennia bariatrische heelkunde kreeg, is de opvolging na de ingreep een belangrijk onderwerp. Wat zijn de mogelijke complicaties van bariatrische heelkunde en hoe kan de arts daarmee omgaan?

Uit het magazine

Het vorige artikel eindigde met de diagnostiek bij een patiënt die raadpleegt omdat hij in de voorbije uren pijn op de borst heeft gehad, maar nu pijnvrij is. In dit tweede artikel bespreekt prof. Steven Haine (kliniekhoofd interventiecardiologie, UZA) het beleid bij een patiënt die nog altijd pijn heeft op het ogenblik van het consult. Daarnaast is er aandacht voor een aantal niet-coronaire hartaandoeningen die pijn op de borst kunnen veroorzaken.

Biologen hebben een nieuw mechanisme ontdekt dat zou verklaren waarom het metabolisme van de skeletspieren abnormaal is bij obesitas, meer bepaald uitschakeling van het BDNF-gen. Daardoor zouden de mitochondria de voedingsstoffen niet kunnen omzetten in energie. Een plant uit Zuid-Amerika zou weleens een remedie kunnen zijn.

Een studie toont aan dat bepaalde darmbacteriën androgenen produceren, die gemakkelijk in de bloedbaan worden opgenomen, bij gecastreerde muizen en patiënten die een androgeendeprivatietherapie krijgen. Die androgenen zouden de groei van prostaatkanker en resistentie tegen een hormoontherapie in de hand werken.

Gentse wetenschappers hebben een correlatie vastgesteld tussen de voeding en de ernst van een sars-CoV-2-infectie. De meeste patiënten die ernstig ziek worden en zelfs in het ziekenhuis sterven, vertonen bij opname een belangrijk tekort aan selenium en zink.