Een goede professionele werksfeer veilig stellen voor de huidige generatie artsen én een toekomst garanderen aan de intredende jongeren. Dat is de dubbele doelstelling van 'Referendum 31' van het VBS. De enquête peilt post-corona naar leefwereld en verwachtingen bij artsen-specialisten.
Het Verbond der Belgische Beroepsverenigingen van Artsen-Specialisten gaat uit van de vaststelling dat in de huidige pandemie huisartsen en specialisten nog steeds in de frontlinie staan. "Elke arts neemt vanuit zijn eigen bekwaamheid zijn verantwoordelijkheid op", zo luidt het.
Na de gezondheidscrisis is het risico echter niet denkbeeldig dat de overheid opnieuw wil besparen. De financiële middelen zijn immers niet eindeloos. Dokter Jean-Luc Demeere en dokter Donald Claeys, respectievelijk voorzitter en secretaris-generaal van het VBS, vrezen dat die besparingen wellicht vooral de sociale zekerheid, en dan in de eerste plaats de gezondheidszorg, zullen treffen. "Al voor de crisis kondigde men immers besparingen aan", aldus Demeere en Claeys. "Terwijl de covidcrisis toch duidelijk de kwaliteit van onze gezondheidszorg - met de artsen als actieve partners - heeft aangetoond."
Ruggensteun
Het VBS wil via prospectief overleg zijn verantwoordelijkheid opnemen. "Om professioneel aan het debat deel te nemen, gebruiken we de knowhow en de ruggensteun van de beroepsverenigingen. Doel is de kwaliteit en de beschikbaarheid van de gezondheidszorg te vrijwaren, de professionele werksfeer van de huidige generatie en de toekomst van de intredende jonge artsen veilig te stellen", aldus beide specialisten.
Daarom peilt het VBS nu naar wat er leeft in het werkveld. Zo kan de grootste gemene deler gevonden worden voor innoverende ideeën rond mogelijke hervormingen. Daar wil men dan prospectief op inspelen.
De enquête richt zich dus niet enkel tot leden van het VBS, alle specialisten kunnen via Referendum 31 hun mening geven. De naam verwijst naar de 31 erkende medische specialismen die het VBS groepeert.
Het Verbond der Belgische Beroepsverenigingen van Artsen-Specialisten gaat uit van de vaststelling dat in de huidige pandemie huisartsen en specialisten nog steeds in de frontlinie staan. "Elke arts neemt vanuit zijn eigen bekwaamheid zijn verantwoordelijkheid op", zo luidt het. Na de gezondheidscrisis is het risico echter niet denkbeeldig dat de overheid opnieuw wil besparen. De financiële middelen zijn immers niet eindeloos. Dokter Jean-Luc Demeere en dokter Donald Claeys, respectievelijk voorzitter en secretaris-generaal van het VBS, vrezen dat die besparingen wellicht vooral de sociale zekerheid, en dan in de eerste plaats de gezondheidszorg, zullen treffen. "Al voor de crisis kondigde men immers besparingen aan", aldus Demeere en Claeys. "Terwijl de covidcrisis toch duidelijk de kwaliteit van onze gezondheidszorg - met de artsen als actieve partners - heeft aangetoond." Het VBS wil via prospectief overleg zijn verantwoordelijkheid opnemen. "Om professioneel aan het debat deel te nemen, gebruiken we de knowhow en de ruggensteun van de beroepsverenigingen. Doel is de kwaliteit en de beschikbaarheid van de gezondheidszorg te vrijwaren, de professionele werksfeer van de huidige generatie en de toekomst van de intredende jonge artsen veilig te stellen", aldus beide specialisten. Daarom peilt het VBS nu naar wat er leeft in het werkveld. Zo kan de grootste gemene deler gevonden worden voor innoverende ideeën rond mogelijke hervormingen. Daar wil men dan prospectief op inspelen. De enquête richt zich dus niet enkel tot leden van het VBS, alle specialisten kunnen via Referendum 31 hun mening geven. De naam verwijst naar de 31 erkende medische specialismen die het VBS groepeert.