De nieuwe piek aan coronabesmettingen zorgde recent voor een conflict tussen de huisartsen en de beleidsmakers. Wie goed luisterde, hoorde dat de overlast vooral zat in het administratieve werk en de herhaaldelijke vragen van patiënten waarmee de huisartsen geconfronteerd worden. Met wat ondernemersspirit en flexibelere regelgeving zouden heel wat van de repetitieve taken uit de handen van de arts gehouden kunnen worden.
Huisartsen hebben een centrale rol in onze gezondheidszorg. Ze zijn het eerste aanspeekpunt wanneer iemand de weg zoekt in de gezondheidszorg. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de huisarts de eerste is waar we naartoe trekken in deze coronapandemie om een test af te laten nemen, een vaccin te prikken of daar vragen over te stellen.
Daar komt heel wat papierwerk en administratie bij te kijken. Een afspraak boeken, voorschrift schrijven, testcode generen, quarantaine-attest printen. Vaccinnet checken. Maar ook schemaatjes maken van het aantal dagen quarantaine voor de zoon of dochter. Even het CLB bellen. Een aantal pagina's van de Sciensano-website afdrukken.
"Inderdaad mevrouw: zo snel mogelijk testen na het hoog risico contact. Is het dan al dag 5? Ja ok. Neen, een tweede test hoeft echt niet wanneer u helemaal gevaccineerd bent. Behalve wanneer u toch nog symptomen krijgt, dan weer wel. Begrijpt u? De testcode? Ja, die komt er aan. Hebt u iets om te schrijven terwijl ik uw rijksregisternummer opzoek?".
Tientallen dergelijke telefoontjes per dag, en dat naast de reguliere zorg die nooit ophoudt. Technologie kan handen en hoofd van een arts vrijmaken.
Zou een slimme chatbot niet heel wat van de covidvragen kunnen beantwoorden?
Zou een slimme chatbot niet heel wat van de covidvragen kunnen beantwoorden? Vandaag kan je zelfs al een energiecontract onderhandelen met een chatbot. Of een investering met je bankier bespreken via videobellen. De technologie die we vandaag in ons persoonlijk leven evident vinden, moet dringend een brede toepassing vinden in de eerstelijnsgeneeskunde.
Corona heeft een aantal doorbraken geforceerd. De Corona Alert-app verwittigt je na een hoog risicocontact. Automatisch, maar wel op basis van de daadwerkelijke contacten die iemand had. Via dezelfde app kan je een testcode bekomen.
In de Covid Safe-app staan je vaccins opgelijst, mét datum én type én geboortedatum. De zelfevaluatietool is voorlopig nog niet in appvorm terug te vinden. Dat zou een grote meerwaarde kunnen zijn. Op basis van je locatie zou die app meteen kunnen aangeven welke apotheek open is en of er nog een testcentrum in de buurt een plaatsje vrij heeft.
En wat als je naast de vele apps toch nog een persoonlijke vraag hebt voor een arts? Dan kan je videobellen met een echte arts. Die nadien je globaal medisch dossier bijwerkt. Dat lijkt ons een volgende logische stap. Meer technologie zal zorgen voor een betere en modernere dienstverlening voor de patiënt. Alleen vraagt dit een open blik van zowel artsen als beleidsmakers.