Sociale media en Facebook-groepen in het bijzonder kunnen de patiëntbetrokkenheid en - tevredenheid helpen verbeteren. Dat blijkt uit een studie recent gepubliceerd in Surgery.
In de studie werd aan levertransplantatiepatiënten voorgesteld om toe te treden tot een facebook-groep voor lotgenoten. Ook naasten en zorgverstrekkers mochten toetreden. Negen maanden lang werd hun interactie in de groep gevolgd. Na afloop namen de onderzoekers een enquête af.
"Zo'n 95% van de respondenten vindt dat de facebook-groep een positieve impact op hun zorgtraject heeft gehad", schrijven ze. "Het aantal gebruikers steeg 0 tot 15% per maand en het aantal posts bleef stabiel gedurende de studieperiode."
In die negen maanden sloten zich in totaal 350 gebruikers aan bij de groep, waaronder 50% patiënten, 36% naasten en vrienden, en 14% zorgverstrekkers. Na afloop van de studie, namen de onderzoekers een enquête af, die ingevuld werd door 63 van de 350 gebruikers - een beperking, zo geven de onderzoekers toe.
Steun geven of krijgen
De patiënten waren het actiefst in de groep, zij waren goed voor 64% van de posts en 61% van reacties op posts. Het vaakst plaatsten ze "ondersteunende of inspirerende" content. Steun geven of gesteund worden was voor 97% van de respondenten dan ook de belangrijkste reden om toe te treden tot de groep.
Zorgverstrekkers plaatsten het vaakst informatieve informatie, zo'n 82% deed dit regelmatig. Op zowat 98% van de posts kwam er een reactie of commentaar van andere gebruikers.
"Deze patiënten delen dezelfde ervaringen, als gevolg van hun ziekte, het strikte medicatieschema dat ze moeten volgen, het moeten wachten op een donororgaan...", schrijven de onderzoekers. "Onze bevindingen bevestigen dit; zo'n 44% van de respondenten gaf aan niet te willen toetreden tot een gelijkaardige steungroep omdat de facebook-groep specifiek bestemd was voor levertransplantatiepatiënten."
De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek naar de impact van sociale media op de betrokkenheid en tevredenheid van post-transplantatiepatiënten. Ze moedigen chirurgische zorgprogramma's aan om het potentieel van sociale media te omarmen in het streven naar patiëntgerichte zorg.
In de studie werd aan levertransplantatiepatiënten voorgesteld om toe te treden tot een facebook-groep voor lotgenoten. Ook naasten en zorgverstrekkers mochten toetreden. Negen maanden lang werd hun interactie in de groep gevolgd. Na afloop namen de onderzoekers een enquête af."Zo'n 95% van de respondenten vindt dat de facebook-groep een positieve impact op hun zorgtraject heeft gehad", schrijven ze. "Het aantal gebruikers steeg 0 tot 15% per maand en het aantal posts bleef stabiel gedurende de studieperiode."In die negen maanden sloten zich in totaal 350 gebruikers aan bij de groep, waaronder 50% patiënten, 36% naasten en vrienden, en 14% zorgverstrekkers. Na afloop van de studie, namen de onderzoekers een enquête af, die ingevuld werd door 63 van de 350 gebruikers - een beperking, zo geven de onderzoekers toe.Steun geven of krijgenDe patiënten waren het actiefst in de groep, zij waren goed voor 64% van de posts en 61% van reacties op posts. Het vaakst plaatsten ze "ondersteunende of inspirerende" content. Steun geven of gesteund worden was voor 97% van de respondenten dan ook de belangrijkste reden om toe te treden tot de groep. Zorgverstrekkers plaatsten het vaakst informatieve informatie, zo'n 82% deed dit regelmatig. Op zowat 98% van de posts kwam er een reactie of commentaar van andere gebruikers. "Deze patiënten delen dezelfde ervaringen, als gevolg van hun ziekte, het strikte medicatieschema dat ze moeten volgen, het moeten wachten op een donororgaan...", schrijven de onderzoekers. "Onze bevindingen bevestigen dit; zo'n 44% van de respondenten gaf aan niet te willen toetreden tot een gelijkaardige steungroep omdat de facebook-groep specifiek bestemd was voor levertransplantatiepatiënten."De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek naar de impact van sociale media op de betrokkenheid en tevredenheid van post-transplantatiepatiënten. Ze moedigen chirurgische zorgprogramma's aan om het potentieel van sociale media te omarmen in het streven naar patiëntgerichte zorg.