Steeds meer Vlamingen die willen stoppen met roken doen een beroep op een tabakoloog. Van alle huidige rokers wil ongeveer 2 op de 3 stoppen met de sigaret, maar slechts 1 op de 3 probeert er ook daadwerkelijk iets aan te doen. Nog een beperkter aantal van hen vindt de weg naar de tabakoloog. In de eerste 9 maanden van dit jaar nam het aantal consultaties bij een tabakoloog met 23% toe.
Uit een studie van Stichting tegen Kanker blijkt dat wie begeleiding zoekt 3 tot 4 maal meer kans heeft op slagen. De tabakoloog is een rookstopspecialist die ofwel arts, psycholoog is of een andere soort van gezondheidsprofessional, die speciaal is opgeleid om mensen te begeleiden doorheen alle aspecten van het rookstopproces. Die begeleiding gebeurt ofwel individueel ofwel in groep, afhankelijk van de voorkeur van roker zelf. Opvallend is dat van alle personen die rookstopsessies gingen volgen bij een tabakoloog, bijna 24% recht had op een verhoogde tegemoetkoming.
Hoewel 1 op de 3 rokers een duidelijke motivatie heeft om te stoppen, missen ze vaak dat extra duwtje om hun doel ook te bereiken. Tabakoloog Els vertelt dat "persoonlijke begeleiding vaak het verschil maakt omdat je dan op verschillende pijlers werkt; motivatie, zelfvertrouwen en lichamelijke verslaving." Peggy kwam als verstokte roker bij Els terecht via het nummer van Tabakstop dat op elk pakje sigaretten vermeld staat. De hulp van Els 'deed wonderen', en niet zo veel later raakte Peggy van het vieze goedje af, weliswaar via nicotinepleisters.
Ook het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid wil, onder het motto 'Stoppen met roken doe je niet alleen', de tabakoloog meer bekend maken bij het grote publiek. Het wil daarbij ook specifiek inzetten op personen met een verhoogde tegemoetkoming. Woordvoerder van Zorg en Gezondheid Joris Moonens deelt mee dat "in het kader van de doelstelling om tegen 2025 gezonder te leven, er vanwege Zorg en Gezondheid een campagne werd gelanceerd in mei 2019 om rookstopbegeleiding door een tabakoloog te promoten."
Dat de campagne tot nu toe al duidelijk effect heeft gehad, blijkt uit een toename met 127% van het aantal bezoekers op de website van Tabakstop in vergelijking met mei 2018. Ook bestelden gezondheidsprofessionals maar liefst meer dan 43.000 folders en affiches om de campagne te promoten. Wie meer info wenst over de campagne en de mogelijkheid van begeleiding door een tabakoloog kan terecht op www.tabakstop.be/tabakoloog.
Uit een studie van Stichting tegen Kanker blijkt dat wie begeleiding zoekt 3 tot 4 maal meer kans heeft op slagen. De tabakoloog is een rookstopspecialist die ofwel arts, psycholoog is of een andere soort van gezondheidsprofessional, die speciaal is opgeleid om mensen te begeleiden doorheen alle aspecten van het rookstopproces. Die begeleiding gebeurt ofwel individueel ofwel in groep, afhankelijk van de voorkeur van roker zelf. Opvallend is dat van alle personen die rookstopsessies gingen volgen bij een tabakoloog, bijna 24% recht had op een verhoogde tegemoetkoming. Hoewel 1 op de 3 rokers een duidelijke motivatie heeft om te stoppen, missen ze vaak dat extra duwtje om hun doel ook te bereiken. Tabakoloog Els vertelt dat "persoonlijke begeleiding vaak het verschil maakt omdat je dan op verschillende pijlers werkt; motivatie, zelfvertrouwen en lichamelijke verslaving." Peggy kwam als verstokte roker bij Els terecht via het nummer van Tabakstop dat op elk pakje sigaretten vermeld staat. De hulp van Els 'deed wonderen', en niet zo veel later raakte Peggy van het vieze goedje af, weliswaar via nicotinepleisters.Ook het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid wil, onder het motto 'Stoppen met roken doe je niet alleen', de tabakoloog meer bekend maken bij het grote publiek. Het wil daarbij ook specifiek inzetten op personen met een verhoogde tegemoetkoming. Woordvoerder van Zorg en Gezondheid Joris Moonens deelt mee dat "in het kader van de doelstelling om tegen 2025 gezonder te leven, er vanwege Zorg en Gezondheid een campagne werd gelanceerd in mei 2019 om rookstopbegeleiding door een tabakoloog te promoten." Dat de campagne tot nu toe al duidelijk effect heeft gehad, blijkt uit een toename met 127% van het aantal bezoekers op de website van Tabakstop in vergelijking met mei 2018. Ook bestelden gezondheidsprofessionals maar liefst meer dan 43.000 folders en affiches om de campagne te promoten. Wie meer info wenst over de campagne en de mogelijkheid van begeleiding door een tabakoloog kan terecht op www.tabakstop.be/tabakoloog.