Wekenlang al houdt de Corona-problematiek de media en de beleidsmakers in de ban. Met als gevolg dat heel wat andere thema's nauwelijks aan bod komen.

Afgelast

Zo was maart internationale darmkankermaand. Bovendien blaast de vzw Stop Darmkanker dit jaar tien kaarsjes uit. Toch bleef de aandacht voor darmkanker door de Covid-19-crisis zeer beperkt. Dat zag ook de Antwerpse dokter en sterke man achter StopDarmkanker Luc Colemont al snel in. "Vrij vlug zijn we van StopDarmkanker in StopCorona-modus overgegaan," legt hij uit. "Zo maakten we van de nood een deugd. Want heel wat activiteiten en al mijn lezingen -dat waren er in maart meer dan 20- werden immers ook afgelast."

Wat wel -virtueel- doorging was zijn lezing als hoofdspreker voor de Global Cancer Coalition Conference in Orlando.

Influencer

Uiteraard zijn er nog altijd de sociale media. De facebookpagina van StopDarmkanker telt bijna 130.000 volgers, op twitter zijn dat er een goede 4.000 en de persoonlijke account van dokter Colemont is op zich ook goed voor meer dan 6.000 volgers.

De FOD Volksgezondheid vroeg Luc Colemont al vrij snel als 'influencer' voor de pandemie. "Als arts en voorlichter vond ik het dus aangewezen om het geweer even van schouder te wisselen en ook over Covid-19 kennis te delen. Wel ga ik niet in op de talrijke discussies en hetzes op twitter," legt hij uit. Vermeldenswaardig is nog dat StopDarmkanker als één der eersten zijn logo aanpaste.

#Blijfuitdestudio

En overigens verblijft dokter Colemont momenteel niet in België. Hij bevindt zich in 'complete lockdown' in Italië. Vanuit de laars van Europa stelde hij wel vast dat #blijfinuwkot" in Vlaanderen niet altijd evident is.

Vandaar dat hij een voorstel lanceerde: "Want is het geen tijd," aldus de Antwerpse darmarts, "dat onze studiogasten-experten, virologen, microbiologen, infectiologen, epidemiologen, intensivisten... met de hulp van de media het goede voorbeeld geven? Interviews vanuit hun bureau, huiskamer, bibliotheek of lab vormen anno 2020 toch geen probleem. De meerwaarde om interviews via Skype of een ander systeem te doen, zou wel eens groter kunnen zijn dan men denkt."

Woorden wekken, voorbeelden trekken is de achterliggende redenering. "Want de mensen weten dan," aldus Colemont. "dat het wel serieus moet zijn als zelfs de experts thuisblijven."

Wekenlang al houdt de Corona-problematiek de media en de beleidsmakers in de ban. Met als gevolg dat heel wat andere thema's nauwelijks aan bod komen.Zo was maart internationale darmkankermaand. Bovendien blaast de vzw Stop Darmkanker dit jaar tien kaarsjes uit. Toch bleef de aandacht voor darmkanker door de Covid-19-crisis zeer beperkt. Dat zag ook de Antwerpse dokter en sterke man achter StopDarmkanker Luc Colemont al snel in. "Vrij vlug zijn we van StopDarmkanker in StopCorona-modus overgegaan," legt hij uit. "Zo maakten we van de nood een deugd. Want heel wat activiteiten en al mijn lezingen -dat waren er in maart meer dan 20- werden immers ook afgelast." Wat wel -virtueel- doorging was zijn lezing als hoofdspreker voor de Global Cancer Coalition Conference in Orlando.Uiteraard zijn er nog altijd de sociale media. De facebookpagina van StopDarmkanker telt bijna 130.000 volgers, op twitter zijn dat er een goede 4.000 en de persoonlijke account van dokter Colemont is op zich ook goed voor meer dan 6.000 volgers.De FOD Volksgezondheid vroeg Luc Colemont al vrij snel als 'influencer' voor de pandemie. "Als arts en voorlichter vond ik het dus aangewezen om het geweer even van schouder te wisselen en ook over Covid-19 kennis te delen. Wel ga ik niet in op de talrijke discussies en hetzes op twitter," legt hij uit. Vermeldenswaardig is nog dat StopDarmkanker als één der eersten zijn logo aanpaste.En overigens verblijft dokter Colemont momenteel niet in België. Hij bevindt zich in 'complete lockdown' in Italië. Vanuit de laars van Europa stelde hij wel vast dat #blijfinuwkot" in Vlaanderen niet altijd evident is. Vandaar dat hij een voorstel lanceerde: "Want is het geen tijd," aldus de Antwerpse darmarts, "dat onze studiogasten-experten, virologen, microbiologen, infectiologen, epidemiologen, intensivisten... met de hulp van de media het goede voorbeeld geven? Interviews vanuit hun bureau, huiskamer, bibliotheek of lab vormen anno 2020 toch geen probleem. De meerwaarde om interviews via Skype of een ander systeem te doen, zou wel eens groter kunnen zijn dan men denkt."Woorden wekken, voorbeelden trekken is de achterliggende redenering. "Want de mensen weten dan," aldus Colemont. "dat het wel serieus moet zijn als zelfs de experts thuisblijven."