Mondmaskers gaan vanaf morgen massaal op de schop. Ook andere beschermende maatregelen moeten eraan geloven. Is de pandemie voorbij? Voor de experten niet. Maar de bevolking is massaal gevaccineerd en met een boosterprik in het vooruitzicht laat de overheid de teugels vieren. Op grote schaal testen komt dan als het ware in de plaats van de mondmaskerplicht. Volgens de Artsenkrant-enquête in deze editie vindt het gros van de artsen dat huisartsenpraktijken het best geplaatst zijn om een klinische inschatting te maken van covid-19-patiënten. Van triagecentra willen de meeste artsen af.
Daar wordt dan wel best een andere, minder omvattende, teststrategie aan gekoppeld. Van het huidige beleid zijn de huisartsen immers het eerste slachtoffer. De gevalsdefinitie is ruim. Met de herfst in aantocht valt te vrezen dat elke snotneus getest wordt. Hoe zinvol is het trouwens om kinderen massaal te testen? Ziek worden ze nauwelijks.
De bevolking is massaal gevaccineerd en met een boosterprik in het vooruitzicht laat de overheid de teugels vieren
Volkomen terecht hekelen Domus Medica en vele huisartsen uit het veld het huidige testbeleid. Ze lijken ook impact te hebben. De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid evalueert in oktober de globale strategie en stuurt ze bij indien nodig.
Hamvraag is dan wel: in welke richting? Domus Medica stelde correcties voor en dat deden ook een aantal huisartsen. Daaronder Stijn Geysenbergh, mede-initiatiefnemer van de Artsenkrant-enquête. Naar analogie met de peilpraktijken voor influenza zijn ze voorstander van een netwerk van peilpraktijken voor covid-19. Epidemiologisch snijdt het hout: Sciensano zelf zit achter de influenza-peilpraktijken. Sexy klinkt het echter niet, politici scoren hiermee niet. Maar op zijn minst is het een overweging waard.