"Net op het moment dat de hele wereld naar onze innovatieve bedrijven kijkt voor de ontwikkeling van vaccins en behandelingen tegen Covid-19 voert België de facto een bijkomende taks in op innovatie. Dat is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar."
Karel Van De Sompel, country manager van Pfizer Belgium en voorzitter van pharma.be, reageert scherp op het wetsontwerp op de geneesmiddelenbegroting dat het Parlement vorige week goedkeurde.
Discriminatie
Een amendement, ingediend door sp.a, hervormt de bestaande 'clawback-taks' -de bijdrage die de farmaceutische industrie moet ophoesten bij een budgetoverschrijding. Hierdoor dienen enkel de innovatieve geneesmiddelbedrijven dit jaar de taks te betalen.
Uiteraard is dat niet naar de zin van pharma.be dat 130 farma- en biotechbedrijven in ons land vertegenwoordigt. Want, zo redeneert de koepelorganisatie, "ook andere bedrijven -waaronder de producenten van generieke geneesmiddelen- veroorzaken mee de groei en de eventuele overschrijding van het budget."
Van De Sompel: "De overheid zet het sterke imago van België als innovatieve farmavallei op het spel. Elke speler moet zijn verantwoordelijkheid (durven) nemen. Tot nu was de regel wel fair: wie bijdraagt aan de groei, betaalt mee aan de clawback. De nieuwe maatregel gaat daar echter regelrecht tegen in en is op het lijf geschreven van een beperkt aantal bedrijven. Ze schuiven de factuur door naar de innovatieve sector en dat is een nooit geziene discriminatie."
Zware gevolgen
Catherine Rutten, CEO van pharma.be zit op dezelfde golflengte. Ze toont zich "bijzonder ongerust". Volgens haar heeft de overheid niet stilgestaan bij de impact van de maatregel.
Catherine Rutten: "Als verantwoordelijke speler toonde pharma.be zich bereid om samen met de regering het bedrag van de clawback te verhogen. Deze bijkomende taks zal echter zware gevolgen hebben voor de activiteiten van de meest innovatieve sector van ons land. De impact treft zowel de kleinere biotech bedrijven als de middelgrote en grotere biofarmaceutische bedrijven."
Karel Van De Sompel, country manager van Pfizer Belgium en voorzitter van pharma.be, reageert scherp op het wetsontwerp op de geneesmiddelenbegroting dat het Parlement vorige week goedkeurde. Een amendement, ingediend door sp.a, hervormt de bestaande 'clawback-taks' -de bijdrage die de farmaceutische industrie moet ophoesten bij een budgetoverschrijding. Hierdoor dienen enkel de innovatieve geneesmiddelbedrijven dit jaar de taks te betalen.Uiteraard is dat niet naar de zin van pharma.be dat 130 farma- en biotechbedrijven in ons land vertegenwoordigt. Want, zo redeneert de koepelorganisatie, "ook andere bedrijven -waaronder de producenten van generieke geneesmiddelen- veroorzaken mee de groei en de eventuele overschrijding van het budget." Van De Sompel: "De overheid zet het sterke imago van België als innovatieve farmavallei op het spel. Elke speler moet zijn verantwoordelijkheid (durven) nemen. Tot nu was de regel wel fair: wie bijdraagt aan de groei, betaalt mee aan de clawback. De nieuwe maatregel gaat daar echter regelrecht tegen in en is op het lijf geschreven van een beperkt aantal bedrijven. Ze schuiven de factuur door naar de innovatieve sector en dat is een nooit geziene discriminatie."Catherine Rutten, CEO van pharma.be zit op dezelfde golflengte. Ze toont zich "bijzonder ongerust". Volgens haar heeft de overheid niet stilgestaan bij de impact van de maatregel. Catherine Rutten: "Als verantwoordelijke speler toonde pharma.be zich bereid om samen met de regering het bedrag van de clawback te verhogen. Deze bijkomende taks zal echter zware gevolgen hebben voor de activiteiten van de meest innovatieve sector van ons land. De impact treft zowel de kleinere biotech bedrijven als de middelgrote en grotere biofarmaceutische bedrijven."