Hoezee, je blijkt te slagen voor het toelatingsexamen geneeskunde. Wat nu? Aan welke universiteit schrijf jij je in? Bekijk jij de studieprogramma's van de verschillende universiteiten eens? Wil je op kot, of net niet? Zijn er vrienden die je achterna trekt? Waar kom je terecht?
Ach, wat maakt het uit. Eindigen zal je met een diploma van basisarts. Jazeker. En wat daarna? Sommige medestudenten zijn gestart met een specifieke specialisatiedroom, anderen ontdekten deze tijdens het stagejaar. Moesten de startende eerstejaars het willen, zouden ze over dit stagejaar een basis aan informatie vinden op de websites van de verschillende universiteiten. Maar hoe je van een stage naar een specialisatieplaats geraakt? Daar zwijgen diezelfde websites in alle talen over.
Zelfs als geneeskundemasterstudent aan de UAntwerpen krijg ik pas over twee weken inzicht in de specialisatiesollicitaties van onze universiteit tijdens een infosessie. Tijdens het stagejaar kon ik her en der al wat informatie oppikken: gedurende je sollicitatie urologie zou je de sollicitatie al hechtend moeten ondergaan, voor gynaecologie hoor je een psychologische test af te leggen. Heb je je zinnen gezet op huisartsgeneeskunde, dan moet je voor een bekwaamheidstest slagen.
Hoe je van een stage naar een specialisatieplaats geraakt? Daar zwijgen de universiteitswebsites in alle talen over
Maar wacht, de geruchten gaan dat je hele studieloopbaan bepalend is tijdens deze sollicitaties. Was het dan niet transparanter geweest om dergelijke infosessie ook in het eerste jaar van onze opleiding te houden? Ik heb jaren in het duister getast wat betreft het einde van onze zesjarige studie en hoe de aanloop naar een vervolgopleiding zou verlopen.
Als eerstejaarsstudent stond ik zelf ook niet stil bij het einde van de basisopleiding, maar graag zou ik mijn jongere zelf willen influisteren me daar vooral over te informeren. Die informatie mee te nemen in de beslissing voor welke universiteit je kiest. Want steeds vaker besef ik dat die sollicitatieprocedure je verdere carrière bepaalt. Ik had graag geweten dat je aan de KULeuven slechts voor één specialisatie kan solliciteren in eerste ronde. Dat je aan de UGent of UAntwerpen in eerste ronde meerdere sollicitatiegesprekken mag voeren. Er zullen ongetwijfeld nog veel meer verschillen zijn, maar daar ben zelfs ik - zesdejaarsstudent, aan de vooravond van de sollicitaties - nog niet achter.
Is het geen tijd dat hier verandering in komt? Wat valt er te verbergen?
Reactie of opinie? akopinie@roularta.be
Ach, wat maakt het uit. Eindigen zal je met een diploma van basisarts. Jazeker. En wat daarna? Sommige medestudenten zijn gestart met een specifieke specialisatiedroom, anderen ontdekten deze tijdens het stagejaar. Moesten de startende eerstejaars het willen, zouden ze over dit stagejaar een basis aan informatie vinden op de websites van de verschillende universiteiten. Maar hoe je van een stage naar een specialisatieplaats geraakt? Daar zwijgen diezelfde websites in alle talen over.Zelfs als geneeskundemasterstudent aan de UAntwerpen krijg ik pas over twee weken inzicht in de specialisatiesollicitaties van onze universiteit tijdens een infosessie. Tijdens het stagejaar kon ik her en der al wat informatie oppikken: gedurende je sollicitatie urologie zou je de sollicitatie al hechtend moeten ondergaan, voor gynaecologie hoor je een psychologische test af te leggen. Heb je je zinnen gezet op huisartsgeneeskunde, dan moet je voor een bekwaamheidstest slagen. Maar wacht, de geruchten gaan dat je hele studieloopbaan bepalend is tijdens deze sollicitaties. Was het dan niet transparanter geweest om dergelijke infosessie ook in het eerste jaar van onze opleiding te houden? Ik heb jaren in het duister getast wat betreft het einde van onze zesjarige studie en hoe de aanloop naar een vervolgopleiding zou verlopen.Als eerstejaarsstudent stond ik zelf ook niet stil bij het einde van de basisopleiding, maar graag zou ik mijn jongere zelf willen influisteren me daar vooral over te informeren. Die informatie mee te nemen in de beslissing voor welke universiteit je kiest. Want steeds vaker besef ik dat die sollicitatieprocedure je verdere carrière bepaalt. Ik had graag geweten dat je aan de KULeuven slechts voor één specialisatie kan solliciteren in eerste ronde. Dat je aan de UGent of UAntwerpen in eerste ronde meerdere sollicitatiegesprekken mag voeren. Er zullen ongetwijfeld nog veel meer verschillen zijn, maar daar ben zelfs ik - zesdejaarsstudent, aan de vooravond van de sollicitaties - nog niet achter.Is het geen tijd dat hier verandering in komt? Wat valt er te verbergen?