Alvast twee Belgische ziekenhuizen zijn getroffen door een wereldwijde computerstoring. Dat meldt de FOD Volksgezondheid.
Een megapanne zorgt momenteel voor problemen IT-systemen wereldwijd. De oorzaak zou een storing bij CrowdStrike zijn, een Amerikaans cyberbeveiligingbedrijf met klanten over de hele wereld.
Er zijn in ons land ook twee ziekenhuizen getroffen door de wereldwijde computerstoring. Dat bevestigt de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid aan Belga. De overheidsdienst communiceert voorlopig niet om welke ziekenhuizen het gaat.
"Er zijn twee ziekenhuizen die problemen gemeld hebben. Maar alle ziekenhuizen hebben een ICT-noodplan. Dat wordt nu ook in de getroffen ziekenhuizen gebruikt. Er is geen impact op de zorg. Alleen is er beslist om nieuwe patiënten die dringende medische hulp nodig hebben, tijdelijk naar andere ziekenhuizen te vervoeren", zegt Annelies Wynant, woordvoerster van de FOD Volksgezondheid, aan Belga.
Update 14:21u: Een van de twee ziekenhuizen is intussen opnieuw volledig operationeel. "In het tweede ziekenhuis wordt nog een laatste evaluatie uitgevoerd, maar ook daar ziet het ernaar uit dat de problemen snel opgelost zullen geraken". Dat meldt de FOD Volksgezondheid aan Belga. "De noodplannen hebben gewerkt en eigenlijk is de impact van de computerstoring op de ziekenhuizen beperkt geweest", klinkt het.
Ook in buitenland problemen
Bij de NHS hebben duizenden artsenpraktijken geen toegang meer tot medische dossiers. Artsen en patiënten kunnen evenmin afspraken boeken of raadplegen. Volgens de National Pharmacy Association zijn er problemen met elektronische voorschriften en met bestellingen.
In Nederland annuleren ziekenhuizen van zorgorganisatie Treant operaties vanwege de wereldwijde storing. Patiënten kunnen niet worden ontvangen op de poliklinieken. Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem krijgt computers niet opgestart. Alleen zware medische gevallen worden nog geholpen. Alle andere ingrepen zijn tot nader order uitgesteld.
Het universitaire ziekenhuis Schleswig-Holstein stelt alle geplande ingrepen op de campussen Kiel en Lübeck uit.
Crisiscentrum volgt op
Het Nationaal Crisiscentrum is volop bezig met een evaluatie van de mogelijke impact van de wereldwijde computerstoring in ons land. "Momenteel, en ik benadruk momenteel, hebben we nog geen meldingen van noemenswaardige problemen in de veiligheidssectoren en onze kritieke infrastructuur (bv. energiecentrales of transportsector, red.). Ook de noodcentrales werken nog", zegt Yves Stevens, woordvoerder van het Crisiscentrum.
Het Crisiscentrum is wel op de hoogte gebracht van problemen bij twee ziekenhuizen, wat intussen ook bevestigd is bij de FOD Volksgezondheid. "We volgen de situatie op de voet", klinkt het nog bij het Crisiscentrum.
Bron: BELGA, eigen berichtgeving
Een megapanne zorgt momenteel voor problemen IT-systemen wereldwijd. De oorzaak zou een storing bij CrowdStrike zijn, een Amerikaans cyberbeveiligingbedrijf met klanten over de hele wereld.Er zijn in ons land ook twee ziekenhuizen getroffen door de wereldwijde computerstoring. Dat bevestigt de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid aan Belga. De overheidsdienst communiceert voorlopig niet om welke ziekenhuizen het gaat."Er zijn twee ziekenhuizen die problemen gemeld hebben. Maar alle ziekenhuizen hebben een ICT-noodplan. Dat wordt nu ook in de getroffen ziekenhuizen gebruikt. Er is geen impact op de zorg. Alleen is er beslist om nieuwe patiënten die dringende medische hulp nodig hebben, tijdelijk naar andere ziekenhuizen te vervoeren", zegt Annelies Wynant, woordvoerster van de FOD Volksgezondheid, aan Belga.Update 14:21u: Een van de twee ziekenhuizen is intussen opnieuw volledig operationeel. "In het tweede ziekenhuis wordt nog een laatste evaluatie uitgevoerd, maar ook daar ziet het ernaar uit dat de problemen snel opgelost zullen geraken". Dat meldt de FOD Volksgezondheid aan Belga. "De noodplannen hebben gewerkt en eigenlijk is de impact van de computerstoring op de ziekenhuizen beperkt geweest", klinkt het.Ook in buitenland problemenBij de NHS hebben duizenden artsenpraktijken geen toegang meer tot medische dossiers. Artsen en patiënten kunnen evenmin afspraken boeken of raadplegen. Volgens de National Pharmacy Association zijn er problemen met elektronische voorschriften en met bestellingen.In Nederland annuleren ziekenhuizen van zorgorganisatie Treant operaties vanwege de wereldwijde storing. Patiënten kunnen niet worden ontvangen op de poliklinieken. Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem krijgt computers niet opgestart. Alleen zware medische gevallen worden nog geholpen. Alle andere ingrepen zijn tot nader order uitgesteld.Het universitaire ziekenhuis Schleswig-Holstein stelt alle geplande ingrepen op de campussen Kiel en Lübeck uit. Crisiscentrum volgt opHet Nationaal Crisiscentrum is volop bezig met een evaluatie van de mogelijke impact van de wereldwijde computerstoring in ons land. "Momenteel, en ik benadruk momenteel, hebben we nog geen meldingen van noemenswaardige problemen in de veiligheidssectoren en onze kritieke infrastructuur (bv. energiecentrales of transportsector, red.). Ook de noodcentrales werken nog", zegt Yves Stevens, woordvoerder van het Crisiscentrum.Het Crisiscentrum is wel op de hoogte gebracht van problemen bij twee ziekenhuizen, wat intussen ook bevestigd is bij de FOD Volksgezondheid. "We volgen de situatie op de voet", klinkt het nog bij het Crisiscentrum.Bron: BELGA, eigen berichtgeving