Men is zich meer bewust geworden van de negatieve gevolgen van alcohol en tabak, wat de daling van het aantal drinkers en rokers verklaart.
Het percentage rokers van 15 jaar en ouder blijft sinds 2001 dalen tot 19,4%. Verder heeft meer dan de helft van diezelfde leeftijdsgroep van 15 jaar en ouder nog nooit gerookt (57,5%). Opvallend sinds die eerste metingen in 2001 is dat er vooral minder rokers zijn in de groep van de jongeren tussen 15 en 24 jaar.
Hoewel jongeren het net beter doen wat betreft roken, laten ze zich in negatieve zin opmerken wat hun drinkgedrag betreft: 20% laat zich minstens één keer per maand verleiden tot 'binge drinking', wat neerkomt op vier glazen per uur voor vrouwen en zes glazen per uur voor mannen. Toch blijft het aantal dagelijkse drinkers achteruitgaan en is er een daling van het aantal mensen dat überhaupt alcohol drinkt (76,6% in 2018 ten opzichte van 82% in 2013).
Hoewel er dus een positieve evolutie merkbaar is wat rook-en drinkgedrag betreft, wil Scienscano blijvend de aandacht vestigen op het beperken ervan. "De vele initiatieven van de overheden mogen dus zeker niet stoppen", stelt Sabine Drieskens, onderzoeker bij Scienscano.
Te veel tussendoortjes
Anders is het helaas gesteld met ons voedings-en bewegingspatroon. Overgewicht en obesitas bij volwassenen is de laatste jaren sterk toegenomen. Bijna de helft (49,3%) van onze bevolking heeft overgewicht (BMI ≥ 25) en 15,9% is obees (BMI ≥ 30), terwijl dit in 1997 nog om respectievelijk percentages van 41,3% en 10,8 % ging.
Drieskens voert twee redenen aan voor deze zorgwekkende cijfers.
Enerzijds doet slechts 30,1% van de bevolking minstens 150 minuten per week een sportieve inspanning van matige intensiteit, zoals zwemmen of fietsen. Hoewel de overheid lichaamsbeweging aanmoedigt, bewegen we tijdens onze vrije tijd toch minder.
Anderzijds eten we ook te ongezond. Slechts 32,7% van de bevolking van 6 jaar en ouder eet de dagelijks aanbevolen twee stukken fruit, en voor groenten is dat slechts 38%. Ook de consumptie van gesuikerde frisdrank of van zoete en zoute snacks ligt te hoog: 20% van de bevolking drinkt het zoetje elke dag, en 38% verorbert de tussendoortjes dagelijks.
Nog volgens Drieskens is het dringend nodig dat we meer gaan bewegen en ons voedingspatroon aanpassen om het risico op gezondheidsproblemen te beperken.